Kanadan liittovaltion budjettiin tulee vähintään 1,6 US-dollarin investointi strategiaan, jonka tavoitteena on kiihdyttää kriittisten mineraalien tuotantoa ja jalostusta sähköautojen akkujen arvoketjua varten, uutisoi Reuters. Uusien kaivoshankkeiden ohella panostetaan myös kaivosten rikastushiekkojen sisältämien kriittisten mineraalien hyödyntämiseen.

Pääministeri Trudeau’n hallitus julkistaa talousarvionsa 7. huhtikuuta. Hallitus aikoo investoida kriittisten mineraalien, kuten nikkelin, litiumin, koboltin ja magnesiumin, kaivostuotantoon, kertoivat kaksi asioista perillä olevaa lähdettä Reutersille.

Investoinnit voivat jakaantua useammalle vuodelle, mutta lähteet kieltäytyivät kommentoimasta investointijakson pituutta.

Kaivos- ja jalostushankkeita arvioidaan parhaillaan

Parin viime kuukauden aikana Kanada on kertonut taloudellisesta tuesta kahdelle laitokselle, jotka valmistavat akkumateriaaleja sähköautoihin, sekä yhdelle akkutehtaalle. Sen sijaan mineraalien tuotantoon tai jalostukseen ei ole vielä julkistettu yhtään sopimusta, kertoo Reuters.

Kanadan luonnonvaraministeri Jonathan Wilkinson kertoi Reutersille, että hallitus arvioi parhaillaan muutamia hankkeita.

Kaikkia mahdollisia hankkeita, olivatpa ne kaivoshankkeita tai jalostushankkeita, on kiihdytettävä merkittävästi.

”Juuri siitä on kriittisten mineraalien strategiassa kysymys”, painottaa Wilkinson.

Valtiovarainministeri ei kommentoi

Kanadan valtiovarainministeri ei suostunut vahvistamaan, onko investointi mineraalistrategiaan mukana talousarviossa, jonka ministeri esittelee alahuoneelle.

Kanadalla on valtavat mineraalivarannot. Oikeiden investointien avulla tämä sektori voi synnyttää tuhansia uusia työpaikkoja, luoda talouskasvua ja tehdä Kanadasta keskeisen toimijan globaalissa kriittisten mineraalien teollisuudessa, hehkuttaa valtiovarainministeri Freelandin lehdistösihteeri, kertoo Reuters.

Paljon keskusteluja käynnissä

Erään lähteen mukaan Kanadan valtiolla ja yrityksillä on useita neuvotteluita käynnissä. Yritysten on kiihdytettävä ja kasvatettava sähköautojen akkujen  raaka-aineiden tuotantoa.

Kanada, jolla on itsellään iso kaivosteollisuus, on perustanut useiden miljardien rahaston, joka investoi vihreisiin teknologioihin ja pyrkii houkuttelemaan yrityksiä sähköautojen arvoketjun eri vaiheista sijoittautumaan teollisuuden ydinmaille Ontarioon.

Ontario on lähellä amerikkalaisia autotehtaita Michiganissa ja Ohiossa. General Motors, Ford ja Stellantis ovat kaikki kertoneet suunnitelmistaan aloittaa sähköautojen tuotantoa tässä Kanadan provinssissa, kertoo Reuters artikkelissaan.

Mineraaleja talteen kaivosjätteestä

Koska uusien kaivosten avaaminen vie vuosia, tai vuosikymmeniä, keskittyy osa projekteista Wilkinsonin mukaan käsittelemään myös toiminnassa olevien kaivosten rikastushiekkoja, ja ottamaan niistä talteen kriittiset mineraalit. Hankkeissa tutkitaan sivukivet, rikastushiekka-altaat ja muut vastaavat kaivosten jätteet.

Kanadan kaivosteollisuuden edustaja Brendan Marshall korostaa, että tällaiset hankkeet edellyttävät myös tutkimushankkeita, joissa kehitetään teknologioita tunnistamaan ja erottelemaan kriittiset mineraali muusta jätteestä.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 7.4.2022)

Lähteet:

  • Exclusive: Canada to invest C$2 billion on mineral strategy for EV battery supply chain. Reuters, 5 April 2022.

Lisää aiheesta:

 

Kanada julkisti oman kriittisten mineraalien listansa

 

Vähähiilinen maailma vaatii massiiviset kaivosinvestoinnit

 

Ruotsalainen kaivosyhtiö LKAB ryhtyy ottamaan talteen fosforia ja harvinaisia maametalleja kaivosjätteestä

 

Energiajärjestö IEA kehottaa valtioita keräämään akkumetallien varmuusvarastoja