Yhdysvaltoihin avattiin tällä viikolla ensimmäinen uusi kobolttikaivos vuosikymmeniin. Idahoon rakennettava kaivos pyrkii vastamaan autoteollisuuden akkutarpeisiin ja USA:n Inflation Reduction Act –lakipaketin vaatimuksiin akkumineraalien kotimaisesta tuotannosta. Kobolttituotannon Idahossa aloittaa suomalaisille tuttu, Kokkolassa kobolttituotteita jalostava Jervois Global.

Yhtiön mukaan Idaho Cobalt Operations (ICO) -niminen kaivos aukesi virallisesti  7. lokakuuta 2022. Kaivoksen laitteille tehdään parhaillaan lopputestauksia ennen jatkuvan kaupallisen tuotannon käynnistämistä vuoden 2022 viimeisen neljänneksen aikana. Täyteen vauhtiin tuotanto pääsee ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Financial Timesin haastattelema yhtiön edustaja kertoo yhtiön tähtäävän täyteen tuotantoon helmikuussa 2023.

Kun ICO saadaan tuotantoon on se ainoa kobolttikaivos Yhdysvalloissa. Kaivos tuottaa kobolttikonsentraattia, joka jalostetaan sähköautoissa, energiantuotannossa ja -jakelussa, puolustusteollisuudessa ja muilla teollisuuden aloilla käytettäväksi kriittiseksi metalliksi, kertoo australialainen Jervois Global pörssitiedotteessaan.

Inflation Reduction Act vaikuttaa taustalla

Yhdysvaltain elokuussa vahvistama Inflation Reduction Act -laki pyrkii edistämään maan oman akkuarvoketjun vahvistumista tarjoamalla verohyötyjä keskeisten akkumineraalien, kuten koboltti, tuottajille. Yhdysvaltain oman tuotannon lisäksi myös maan vapaakauppakumppanimaat ovat IRA:n tarjoamien veroetujen piirissä.

Kuva 1. Veroetujen saamiseksi sähköautoissa tukee käyttää USA:ssa tai sen vapaakauppakumppanimaissa valmistettuja akkuja. (Lähde. McKinsey & Co, Sep 2022)

Kolmannes koboltin tuotannosta autoteollisuuteen

Kobolttia tuotettiin vuonna 2021 maailmanlaajuisesti noin 160.000 tonnia. Noin kolmannes tuotannosta meni autoteollisuuden tarpeisiin, kertoo Cobalt Instituten tilastot. Yhdysvaltain oma tuotanto oli hyvin marginaalista – alle 1 prosentin luokkaa, kertovat US Geological Surveyn tilastot. Noin 70 prosenttia koboltista tulee Kongon demokraattisesta tasavallasta (ks. kuva 2 alla).

Kuva 2. Katsaus kobolttimarkkinoihin vuonna 2021. (Lähde: Cobalt Institute, May 2022)

Kiina on maailman suurin koboltin jalostaja. Financial Timesin haastattelema Benchmark Mineral Intelligencen Caspar Rawles muistuttaa, että kyseessä on pitkän kehityksen tulos, jonka taustalla on Kiinan strateginen linjaus. Koboltin tuotannon näin vahva keskittyminen on huolestuttavaa, sillä häiriöt koboltin toimituksissa jommassakummassa maassa leikkaisivat lähes 75% globaalista tuotannosta.

Kuva 3. Kiina dominoi akkumetallien kuten koboltin jalostusta. (Lähde: Visual Capitalist, Jan 2022)

200 miljoonan dollarin investointi

Jervois on investoinut Idahon kaivoksen rakentamiseen 200 miljoonaa dollaria, uutisoi Financial Times. Investoinnin alkuperäinen takaisinmaksuaika oli arvioitu kolmeksi vuodeksi, mutta inflaation takia odotettu takaisinmaksuaika on pidentynyt.

Idahon kobolttikaivos on kilpailijoihin verrattuna pieni. Benchmarkin Rawlesin mukaan Kongon kobolttikaivokset ovat kymmenen kertaa suurempia.

Verohyötyä tuotannosta Yhdysvalloissa

Jervoisin kaivoshankkeen sijainti Yhdysvalloissa tuo hankkeelle etuja.  Sähköauton ostajat voivat saada verohyötyä jopa 7.500 dollaria auton hinnasta, mutta vain jos vähintään 40 prosenttia sen akkujen mineraaleista on tuotettu ja kierrätetty Yhdysvalloissa tai maassa, jonka kanssa Yhdysvalloilla on vapaakauppasopimus.

Hankintatuki jää kokonaan saamatta niiltä sähköautoilta, joiden akkumateriaalit tulevat esimerkiksi Kiinasta tai Venäjältä

IRA asettaa Suomen ja USA:n kobolttituotteet eri asemaan

Idahon kaivokselta tulevan koboltin merkitys autonvalmistajille kasvaa Inflation Reduction Actin myötä, koska sieltä tuleva koboltti auttaa valmistajia saamaan autonsa verotukien piiriin.

Jervoisilla on tuotantolaitos myös Suomessa, jolla ei ole vapaakauppasopimusta, kertoo Financial Times artikkelissaan.

Jervois Globalin toimitusjohtaja Bryce Crockerin mukaan vielä ei täysin ymmärretä, miten Inflation Reduction Act tulee muuttamaan tavaroiden ja pääomien liikkeitä. Hän pitää IRA-asetusta merkittävänä osana lainsäädäntöä.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 8.10.2022)

Lähteet:

  • Jervois Globalin pörssitiedote 7.10.2022. https://wcsecure.weblink.com.au/pdf/JRV/02579053.pdf
  • US opens new cobalt mine as EV battery needs grow. Financial Times, 7 Oct 2022.
  • Inflaction Reduction Act EV impact. McKinsey & Company, Sep 2022.
  • Jervois – Building a leading independent cobalt and nickel company. Diggers & Dealers Mining Forum, 2 August 2022. https://wcsecure.weblink.com.au/pdf/JRV/02549021.pdf

Lisää aiheesta:

Vastuullista kobolttia Kokkolasta

 

Australialaisyhtiö ostaa Freeport Cobaltin

 

USA:n Inflation Reduction Act voi olla hyvä juttu akkuvalmistajille mutta huono juttu Euroopalle

 

FREYR Batteryn toimitusjohtaja kommentoi yhtiön laajentumissuunitelmia

 

Inflation Reduction Act suosii Yhdysvaltain ja sen vapaakauppakumppaneiden akku- ja akkumineraaliteollisuutta