Yhdysvallat ja Japani pääsivät tällä viikolla sopimukseen siitä, että Japanissa tuotetut akkumineraalit pääsevät mukaan Inflation Reduction Act –ilmastopaketin tukien piiriin, uutisoi Reuters. Vielä on kuitenkin epäselvää, pääsevätkö Japanissa valmistetut akut, komponentit ja sähköautot IRA:n hunajapurkille. Kaikki odottavat kuumeisesti Yhdysvaltojen valtionvarainministeriön tarkempia linjauksia ja ohjeita, jotka on luvattu julkistaa maaliskuun 2023 loppuun menneessä.

Pikavauhdilla neuvoteltu sopimus kieltää osapuolia asettamasta kahdenvälisiä vientirajoituksia sähköautojen akkujen kannalta kriittisimmille mineraaleille, kertoo Bidenin hallinnon edustaja Reutersille. Nämä mineraalit ovat litium, nikkeli, koboltti, grafiitti ja mangaani.

Tavoitteena vähentää Kiina-riippuvuutta

Sopimuksen tavoitteena on myös vähentää Yhdysvaltojen ja Japanin riippuvuutta Kiinasta kriittisissä akkumineraaleissa. Maat aikovat taistella yhtenä rintamana muiden maiden markkinoiden toimintaa haittaavia poliittisia linjauksia ja käytäntöjä vastaan toimialalla.

Japani ja USA  aikovat myös yhdessä arvioida ulkomaisia investointeja kriittisten mineraalien tuotantoketjuihinsa.

Mineraaleja koskevat kauppasopimukset ovat yksi keino, jonka avulla Bidenin hallinto toivoo avaavansa luotetuille kumppaneille pääsyn mukaan viime syksyn Inflation Reduction Act –paketissa luvattuun 7.500 dollarin hankintatuen piiriin, kirjoittaa Reuters artikkelissaan.

IRA:n logiikkaa

Puolet kuluttajille suunnatuista verohelpotuksista on varattu Pohjois-Amerikassa koottujen ajoneuvojen ja akkujen hankintaan. Tämä on aiheuttanut jännitteitä Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin, Japanin ja Etelä-Korean kesken. Maat ovat huolissaan, että niiden auto- ja akkuvalmistajat eivät pysty kilpailemaan amerikkalaisten valmistajien kanssa.

Toinen puolikas tuesta on riippuvainen siitä, että vähintään 40 prosenttia akkujen kriittisten mineraalien arvosta on tuotettu ja jalostettu Yhdysvalloissa tai maassa, jonka kanssa Yhdysvalloilla on vapaakauppasopimus. Myös Pohjois-Amerikassa kierrätetty materiaali lasketaan tämän tuen piiriin.

Yhdysvaltojen valtionvarainministeriön odotetaan kertovan tarkemmin sähköauton hankintatuen vaatimuksista tämän viikon aikana. Auto-, akku- ja uusiutuvan energian tuottajat odottavat kuumeisesti näitä tietoja, kertoo Reuters.

Japanilaisten akkujen ja autojen verokohtelu vielä auki

Kun neuvottelijoilta kysyttiin, pääsevätkö Japanissa valmistetut akut, komponentit ja ajoneuvot nyt mukaan IRA:n veroetujen piiriin, viranomaiset vastasivat, että tämä riippuu valtionvarainministeriön linjauksista.

Japanin kauppaministeri Yasutoshi Nishimura sanoi toimittajille Tokiossa, että Japanissa tuotetuista ja jalostetuista mineraaleista valmistettujen sähköautojen uskotaan täyttävän USA:n ilmastolain vaatimukset.

Yhdysvaltojen viranomaiset sanoivat, että USA:n kauppaneuvottelijat eivät aio hakea hyväksyntää kongressilta mineraalisopimukselle, koska se mahtuu viraston mandaatin sisään neuvotella sektorikohtaisia kauppasopimuksia johdon tasolla.

Viranomaisten mukaan nyt tehdyssä kauppasopimuksessa olevat pykälät, jotka edistävät työolosuhteita ja kierrätystä akkumineraalien tuotantoketjussa, auttavat molempia maita.

”Japan is one of our most valued trading partners and this agreement will enable us to deepen our existing bilateral relationship.”

”This is a welcome moment as the United States continues to work with our allies and partners to strengthen supply chains for critical minerals, including through the Inflation Reduction Act.”

USA:n kauppaneuvottelija Katherine Tai (Reuters, 28 March 2023)

Maat ovat sopineet, että mineraalisopimusta arvioidaan kahden vuoden välein, jolloin sitä voidaan joko täydentää tai se voidaan päättää, kertoo Reuters.

***

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 29.3.2023, päivitetty 4.4.2023)

Lähteet:

  • US, Japan strike trade deal on electric vehicle battery minerals. Reuters, 28 March 2023. https://www.reuters.com/business/autos-transportation/us-japan-strike-trade-deal-electric-vehicle-battery-minerals-2023-03-28/
  • Treasury Releases Proposed Guidance on New Clean Vehicle Credit to Lower Costs for Consumers, Build U.S. Industrial Base, Strengthen Supply Chain. U.S. Department of the Treasury, 31 March 2023.

Lisää aiheesta: