Japani haluaa varmistaa litiumin, koboltin, nikkelin  ja harvinaisten maametallien saatavuuden teollisuutensa tarpeisiin. Jo aiemmin Yhdysvallat on ryhtynyt toimenpiteisiin varmistaakseen kriittisten materiaalien saannin puolustusteollisuuden tarpeisiin. Taustalla on huoli Kiinan dominoinnista markkinoilla.

Japani aikoo nostaa sähköautojen ja kulutuselektroniikan valmistukselle välttämättömien metallien varastotasoja, kertoo Asia Nikkei Review artikkelissaan. Tavoitteena on varmistaa, että maa pysyy innovaatiokriittisten metallien kysynnän kasvun vauhdissa, ja että Japanin teollisuudella on kyseisiä materiaaleja käytettävissä Kiinan tiukentaessa otettaan globaaleista raaka-ainemarkkinoista.

Japani täysin riippuvainen Kiinasta

Tällä hetkellä Japani tuo Kiinasta 60% näistä kriittisistä mineraaleista. Kansainvälinen kilpailu materiaaleista on kiihtymässä auto- ja akkuvalmistajien tehdessä pitkiä sopimuksia kriittisistä akkumetalleista.

Kuva 1. Harvinaisten maametallien kaivostuotannon jakauma globaalisti (Lähde: (USGS / Statista, 2019)

Esimerkiksi yli 30% koboltin tuotannosta Kongon demokraattisessa tasavallassa on sidoksissa yrityksiin, joilla on kytkentöjä Kiinaan. Kongo on maailman suurin litiumioniakuissa käytettävän koboltin tuottaja.

Kuva 2. Kiina rohmuaa raaka-aineita maailmalta ”talousdiplomatian” avulla. (kuva: Visual Capitalist / AidData)

Jogmec kasvattaa varastojaan

Nykyisin Japanilla on 60 päivän varannot kriittisiä materiaaleja, kuten litiumia, kobolttia, nikkeliä ja harvinaisia maametalleja. Japanin kauppaministeriö on tarkistamassa määräyksiä niin, että valtio-omisteinen Japan Oil, Gas and Metals National Corp. (Jogmec) määrätään nostamaan varastotasot korkeammalle tasolle, jonka suuruutta ei Nikkei Asian Review’n mukaan ole kerrottu julkisuuteen. Ministeriö myös osallistuu Jogmecin raaka-aineiden hankintaoperaatioihin.

Japan Oil, Gas and Metals National Corporation (JOGMEC) was established on February 29, 2004 pursuant to the Law Concerning the Japan Oil, Gas and Metals National Corporation, which was promulgated on July 26, 2002. JOGMEC integrates the functions of the former Japan National Oil Corporation, which was in charge of securing a stable supply of oil and natural gas, and the former Metal Mining Agency of Japan, which was in charge of ensuring a stable supply of nonferrous metal and mineral resources and implementing mine pollution control measures. (Lähde: Jogmec)

Kiinan temput muistissa

Asia Nikkei Review muistuttaa artikkelissaan Kiinan ja Japanin välisestä kiistasta kymmenen vuoden takaa, jolloin Kiina käytännössä esti harvinaisten maametallien viennin maasta asettamalla niille erittäin korkeat vientitullit. Nykyään Peking edistää sähköautoilun yleistymistä kansallisena hankkeen, mikä on herättänyt huolta siitä, että Kiina asettaa oman sähköautoteollisuutensa etusijalle, jos materiaaleista tulee pulaa.

Lähteet:

  • Japan to lift stockpiles of metals for EVs, wary of China’s clout. Nikkei Asian Review, 28 Jan 2020.
  • Rare-earth players see momentum building as US leans on defense supply chains. S&P Global, 15 Jan 2020.
  • Exclusive: Pentagon to stockpile rare earth magnets for missiles, fighter jets. Reuters, December 20, 2019.
  • Exclusive: U.S. Army will fund rare earths plant for weapons develoment. Reuters, 11 Dec 2019.
  • Rare Earths: Permanent magnet motors for electric ships in China. Roskill, 11 Nov 2019.
  • Rare Earths: More permanent magnets used to improve electric motors. Roskill, August 19, 2019.
  • Rare earths: China continues to remind USA of rare earth dominance amidst trade tensions. Roskill, 9th August, 2019.
  • Trump Administration Announces Strategy to Strengthen America’s Economy, Defence. USGS, 4 June 2019.

Lisää aiheesta:

Harvinaisten maametallien tuottajat näkevät tilaisuutensa tulleen, kun Yhdysvallat panostaa puolustusteollisuuden kriittisten materiaalien toimitusketjuihin

 

Pentagon alkaa varastoimaan ohjuksiin ja hävittäjiin tarvittavia kestomagneetteja

 

U.S. Army rahoittaa harvinaisten metallien tuotantolaitoksen rakentamisen Yhdysvaltoihin

 

Apple, Google, Dell, Microsoft ja Tesla on haastettu Yhdysvalloissa oikeuteen lapsikuolemista Kongon kobolttikaivoksilla

 

Australia tarjoaa edullisia lainoja harvinaisten maametallien tuotannon vauhdittamiseksi – taustalla yhteistyösopimus Yhdysvaltojen kanssa

 

Sähköautot rohmuavat kestomagneetteja ja harvinaisia maametalleja

 

Innovaatiokriittisten materiaalien vahvasti keskittynyt globaali tuotanto herättää huolta

 

Onko seuraava energiakriisi litium- ja kobolttikriisi?