Iso-Britannian kauppa-, energia- ja teollisuusministeriö antoi British Geological Surveyn tehtäväksi laatia listan teknologian kannalta kriittisistä metalleista mineraaleista. UK Critical Minerals List 2021 –listalle päätyi mukaan lopulta 18 kriittistä metallia tai mineraalia.

Kriittisyysarviointiin otettiin alunperin 26 metallia tai mineraalia, joiden kriittisyyttä Ison-Britannian taloudelle arvioitiin globaalien saatavuusriskien ja maan talouden haavoittuvuuden näkökulmasta, kertoo BGS raportin yhteenvedossa.

 

Kuva 1. Kandidaattilistan 26 metallin ja mineraalin arviointi. (Lähde: British Geological Survey 2022)

 

Näistä 18 metallia tai mineraalia sai arvion mahdollisesti korkeasta riskistä, ja niistä syntyi brittien kriittisten metallien ja mineraalien lista.

 

Kuva 2. UK Critical Minerals List 2021. (Lähde: British Geological Survey 2022)

Haastavat toimiketjut

BGS korostaa, että nyt julkistettua listaa on mahdollista tarkentaa arviointimenetelmää tai käytettävää dataa kehittämällä. Raportin yhteenvedossa todetaan myös, että mineraalien toimitusketjujen dynaamisesta ja monimutkaisesta luonteesta sekä puutteellisesta datasta johtuen tällaiset kriittisyysarviot voivat törmätä ongelmiin.

Globaalin kysynnän ja tarjonnan jatkuvan muutoksen takia tietyt mineraalit, jotka eivät nyt päätyneet listalle, voivat nousta listalle tulevissa arvioinneissa, muistuttaa BSG.

BSG painottaa myös, että nyt esiteltävä kriittisyysarvio perustuu olemassa olevaan dataan ja näkemyksiin, eikä sen pohjalta voi näin ollen vetää johtopäätöksiä mahdollisista tulevista saatavuusongelmista tai eri mineraalien kysynnästä.

 

BGS UK Critical Raw Materials List CR21_120_UK_criticality_assessment

 

(Julkaistu 8.7.2022)

Lähteet:

Lisää aiheesta:

Iso-Britannia valmistelee kriittisten mineraalien strategiaa

 

Kanada julkisti oman kriittisten mineraalien listansa

 

Australia julkisti päivitetyn kriittisten mineraalien listan

 

Pohjoismaiden metallit ja mineraalit auttavat Eurooppaa siirtymään vihreään energiaan

 

Euroopan on lisättävä clean tech -metallien tuotantoa jotta ilmastotavoitteisiin päästään