Ison-Britannian Critical Minerals Expert Committee –ryhmä piti tällä viikolla kolmannen kokouksensa. Maa aikoo julkistaa lähiaikoina oman kriittisten mineraalien strategiansa. Työn alla on brittien oma kriittisten metallien ja mineraalien lista sekä  pysyvä Critical Minerals Intelligence Centre, joka seuraisi kriittisten materiaalien saatavuutta ja kysyntää.

Työryhmässä on mukana edustajia tutkimusmaailmasta, rahoitusalalta, teollisuudesta ja valtionhallinnosta, kertoo Ison-Britannian Department for Business, Energy & Industrial Strategy.

Komitean tavoitteena on hyödyntää maan laaja tutkimusosaaminen kansallisen kriittisten mineraalien strategian (Critical Minerals Strategy) luomiseksi.  Ryhmä tarjoaa korkealaatuisia ja riippumattomia neuvoja valtionhallinnolle liittyen tiettyihin metalleihin ja mineraaleihin.

Kriittisten mineraalien asiantuntijaryhmä ehdottaa myös toimenpiteitä, joiden avulla valtio voi varmistaa kriittisten materiaalien saatavuuden kansallisen turvallisuuden ylläpitämiseksi ja ympäristötavoitteiden saavuttamiseksi.

Tutut nimet listalla

Metallit, kuten litium, koboltti ja harvinaiset maametallit, ovat kriittisiä useissa applikaatioissa, kuten sähköautojen akuissa, tietokoneiden kovalevyissä ja useissa kulutuselektroniikkalaitteissa.

Kokouksen avannut elinkeinoministeri Kwasi Kwarteng muistutti puheessaan, kuinka merkittävässä roolissa kriittiset mineraalit ovat vihreän teollisuuden mahdollistajina. Ne ovat keskeisessä  roolissa myös maan tavoitellessa vihreän teollisen vallankumouksen toimitusketjun resilienssiä ja pitkäjänteistä toimitusvarmuutta. Ministeri painotti myös, että kriittisiä mineraaleja tulee käyttää tehokkaasti ja panostaa niiden kierrätykseen.

Ison-Britannian kriittisten materiaalin lista tulossa

Komitea keskusteli myös Ison-Britannian kannalta kriittisten mineraalien ja metallien luokittelun laatimisesta. Lista, joka luokittelee aineet niiden saatavuuden ja taloudellisen vaikuttavuuden mukaan, on tarkoitus julkaista myöhemmin tänä vuonna.

EU on julkistanut jo kolme versiota omasta kriittisten materiaalien listastaan. Kanada julkaisi omansa maaliskuussa 2021 ja Australia päivityn version omasta listastaan marraskuussa 2020. Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin johdolla laadittu suomalaisen teollisuuden kriittisten metallien listaus julkaistiin jo vuonna 2017.

 

Kuva 1. Kanadan kriittisten mineraalien lista julkistettiin maaliskuussa 2021. (Lähde: NRCan 2021)

 

Kuva 2. Australia julkisti päivitetyn kriittisten metallien ja mineraalien listan marraskuussa 2020. (Lähde: Australian Critical Minerals Prospectus 2020)

 

Kuva 3. Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin johdolla laadittu kriittisten metallien lista julkaistiin jo vuonna 2017.

Critical Minerals Intelligence Centre

Brittien komitea keskusteli myös Critical Minerals Strategyn tehtävien priorisoinnista, alan toimijoiden saamisesta laajemmin mukaan työhön sekä tulevan Critical Minerals Intelligence Centren toiminnan laajuudesta.

Kriittisten mineraalien keskuksen tehtävä on tarjota jatkuvasti tietoa kriittisten mineraalien saatavuudesta ja kysynnästä.

Julkistus myöhemmin tänä vuonna

Ison-Britannian Critical Minerals Strategy julkaistaan myöhemmin tänä vuonna. Se linjaa toimenpiteet, joilla britit varmistavat pidemmällä aikavälillä kriittisten raaka-aineiden saatavuuden.

Strategian tavoitteena on edistää luomaan sellaiset puitteet, että tämä kriittinen sektorin pystyy kasvamaan. Se ottaa kantaa myös siihen, miten Iso-Britannia tekee töitä yhdessä muiden maiden kanssa kansainvälisten standardien luomiseksi ja varmistaakseen kestävät toimitusketjut.

Ison-Britannian kriittisten mineraalien komitealla on ollut tiukka kokoustahti: komitean työ käynnistyi joulukuussa 2021 kahdella kokouksella ja työ jatkui heti tammikuussa.

Ryhmässä on mukana tunnettuja yrityksiä ja organisaatioita, kuten British Geological Survey, Anglo American, Benchmark Mineral Intelligence, Johnson Matthey, Britishvolt ja Rio Tinto.

Toim.huom. Britit ovat kriittisten materiaalien listansa kanssa vähän jäljessä EU:ta, Kanadaa ja Australiaa, jotka ovat julkaisseet jo päivityksiäkin omiin listoihin. Suomessa Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapooli laati jo vuonna 2017 listan suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisistä metalleista ja mineraaleista, joiden saatavuutta on seurattu kriittisetmateriaalit-sivustolla jo reilun kolmen vuoden ajan. Listan laati yritysten ja tutkimusmaailman asiantuntijoista muodostunut Kriittisten materiaalien seurantaryhmä. Mielenkiintoisin kohta tuossa brittien uutisessa on “kriittisten mineraalien valvontakeskus”, joka olisi pysyvä organisaatio. Pitäisikö Suomenkin miettiä tuollaista mallia?

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoja: jarkko.vesa(at)notinnovatedhere.fi

(Julkaistu 29.1.2022)

Lähteet:

  • Business Secretary opens latest meeting of the Critical Minerals Expert Committee. Department for Business, Energy & Industrial Strategy, 28 Jan 2022. https://www.gov.uk/government/news/business-secretary-opens-latest-meeting-of-the-critical-minerals-expert-committee
  • Critical materials: Canada unveils critical minerals list. Roskill, 12 March 2021.
  • Canada Announces Critical Minerals List. Government of Canada, 11 March 2021.
  • Critical minerals. Government of Canada.

 

Lisää aiheesta:

 

Kanada julkisti oman kriittisten mineraalien listansa

 

Australia julkisti päivitetyn kriittisten mineraalien listan

 

100 päivän arvio presidentti Bidenin ohjelmasta Yhdysvaltojen kriittisten toimitusketjujen turvaamiseksi

 

Pohjoismaiden metallit ja mineraalit auttavat Eurooppaa siirtymään vihreään energiaan

 

Valkoinen talo : Amerikan kriittisten toimitusketjujen turvaaminen

 

Energiajärjestö IEA kehottaa valtioita keräämään akkumetallien varmuusvarastoja

 

Kriittiset materiaalit ja huoltovarmuus -seurantaryhmä

 

Euroopan puolustusteollisuuden kannalta kriittiset raaka-aineet

 

 

 

Critical Raw Materials for Strategic Technologies and Sectors in the EU – A Foresight Study (European Commission 2020)