Brexit ja korona ovat saaneet Ison-Britannian arvioimaan uudelleen kriittisten tuotteiden toimitusketjuja ja toimitusvarmuutta. Maan kaksi suurinta kauppakumppania ovat tuonnin arvolla mitattuna Saksa ja Kiina. Riippuvuus Kiinasta konkretisoitui koronakevään aikana terveydenhuollon suojavälineiden ja tarvikkeiden kohdalla, kauppa Saksan kanssa kohtaa omat haasteensa Brexit-neuvottelujen puitteissa. Pystyykö Iso-Britannia palauttamaan tuotantoa kotimaahan?

Boris Johnsonin hallitus on laatimassa strategiaa, jonka tavoitteena on vähentää Ison-Britannian riippuvuutta Kiinasta keskeisten tuontituotteiden osalta. Ministerit myöntävät, että koronaepidemia ja Brexit tulevat aiheuttamaan merkittäviä muutoksia maan toimitusketjuihin, kertoo The Financial Times artikkelissaan.

Koodinimellä ”Project Defend” kulkevan selvityksen tehtävänä on tunnistaa Ison-Britannian keskeiset taloudelliset haavoittuvuudet, joihin vihamieliset vieraat valtiot voisivat iskeä. Kyseessä on uudenlainen, laajempi näkemys kansallisesta turvallisuudesta, arvioi Reuters uutisessaan. Yhdysvalloissa presidentti Trump on käyttänyt aktiivisesti kansallisen turvallisuuden korttia kriittisiin raaka-aineisiin ja kauppapolitiikkaan liittyvissä kysymyksissä.

Project Defend panostaa resilienssiin

Project Defend –operaation tavoitteena on varmistaa, että Iso-Britannia  varmistaa kriittisten tuotteiden saatavuuden –  samalla kun maa monipuolistaa kauppasuhteitaan.

Projektissa on ensisijaisesti tavoitteena vahvistaa maan kauppasuhteita koronan aiheuttamassa tilanteessa, mutta lopputulemana voi olla myös eräiden kriittisten tuotteiden valmistuksen palauttaminen Isoon-Britanniaan maan havahduttua pandemian aikana siihen, kuinka riippuvainen maa on tuonnista.

Kaiken tuotannon palauttaminen kotimaahan ei sovi Ison-Britannian pyrkimykseen olla vapaakaupan  vahva puolestapuhuja. Tästä huolimatta Project Defend –hankkeen keskeinen teema on ollut pyrkimys vähentää Ison-Britannian riippuvuutta Kiinan-kaupasta. Kiina on maan toiseksi tärkein kauppakumppani tuonnin arvossa mitattuna Saksan jälkeen.

Kuva 1. Suurimmat tavaratuojat EU:sta Iso-Britanniaan. (Lähde: Statista)

 

Kuva 2. Tuonnin arvo eri maista Iso-Britanniaan vuonna 2018. (Lähde: Trading Economics)

 

Koronaepidemia on pakottanut ministerit kohtaamaan tilanteen, jossa kriittisiä terveydenhuollon materiaaleja ei ole ollut saatavilla. Pulaa on ollut suojavälineistä, rokotteista ja tietyistä kemikaaleista sen jälkeen, kun globaali pandemia johti maailmanlaajuiseen pulaa näistä materiaaleista.  Project Defend arvioi myös tarvetta hankkia kriittistä infrastruktuuria, kuten muuntajia ja televerkon tuotteita, jotka ovat välttämättömiä kansalliselle turvallisuudelle, kertoo The Financial Times artikkelissaan.

Uusia kauppakumppaneita Aasiasta

Iso-Britannia pyrkii rakentamaan uusia kauppasuhteita muiden Aasian maiden kanssa. The Financial Timesin artikkelin mukaan Intian kanssa käydään keskusteluja vapaakauppasopimuksesta. Vastaavia neuvotteluja käydään myös Japanin kanssa osana pyrkimystä vahvistaa globaaleja toimitusketjuja Brexitin jälkeen.

Kauppasuhteiden vahvistaminen maailman suurimman yleislääkkeiden valmistajan Intian kanssa nähdään välttämättömäksi. Koronaepidemian alkuvaiheessa Intian valtio rajoitti tiettyjen yleislääkkeiden ja niiden valmistuksessa käytettyjän raaka-aineiden vientiä.

The Financial Timesin mukaan Ison-Britannian kemianteollisuus käy keskusteluja hallituksen kanssa tiettyjen yleisvalmisteiden tuotannon palauttamisesta kotimaahan. Näin maan riippuvuus Intian ja Kiinan lääkeraaka-aineista vähenisi.

Akkuteollisuus agendalla

Brittiministerit ovat alkaneet myös kartoittaa ”vihreään talouteen” liittyviä alueita, joilla maan tulee varmistaa kriittisten raaka-aineiden saanti. Yhtenä esimerkkinä The Financial Timesin artikkelissa mainitaan akuissa käytettävä litium.

Pääministeri Johnsonin vastausta Project Defend –selvitykselle odotetaan The Financial Timesin mukaan lähiviikkoina, kun Johnson esittelee koronaelvytyssuunnitelmansa. Suunitelmassa on mukana valmistavan teollisuuden vauhdittaminen Midlandsissa ja Pohjois-Englannissa.

Lähteet:

  • UK looks to wean itself off Chinese imports. June 10, 2020. The Financial Times.
  • UK PM Johnson orders for plans to end reliance on Chinese imports: The Times. Reuters, May 22, 2020.
  • Coranivirus: Doctors ’told not to discuss PPE shortages’. BBC, 15 May 2020.
  • UK-Japan free trade agreement: the UK’s strategic approach. Policy paper, published 13 May 2020.  Department for International Trade.

 

Lisää aiheesta:

 

Japani kasvattaa innovaatiometallien varastoja –  taustalla Kiinan dominoiva rooli raaka-ainemarkkinoilla

 

Birmingham kierrättää magneettien harvinaiset maametallit