Intian ottaminen mukaan Minerals Security Partnership (MSP) –verkostoon heijastelee sitä, että Intian hallitus on ottanut keskeiseksi kasvustrategiansa osaksi kunnianhimoiset tavoitteet yksityisen ja julkisten liikenteen sähköistämiseksi, kirjoittaa Indian Express. Suomi on yksi MSP-verkoston perustajamaista.

Intian tulosta mukaan 14 maan MSP-verkostoon kerrottiin pääministeri Modin ja presidentti Bidenin tapaamisessa Valkoisessa talossa juhannuksena.  Verkoston tavoitteena on edistää julkisia ja yksityisiä investointeja kriittisten mineraalien toimitusketjuihin globaalisti.

Yhdysvaltojen ja Intian yhteisessä julkilausumassa korostettiin maiden pyrkimyksiä työskennellä yhdessä sen varmistamiseksi, että maat saavat riittävästi teollisuutensa tarvitsemia kriittisiä mineraaleja. Maat pyrkivät vahvistamaan myös kahdenvälisiä kriittisten mineraalien toimitusketjujaan.

“The US enthusiastically welcomes India as the newest partner in the MSP, to accelerate the development of diverse and sustainable critical energy minerals supply chains globally while agreeing to the principles of the MSP including environmental, social, and governance standards”. The. U.S. – India joint statement, June 2023. (Source: Indian Express)

Taustalla Intian tavoitteet liikenteen sähköistymiselle

Lehden mukaan Intian ottaminen mukaan MSP-verkostoon heijastelee maan kunnianhimoisia tavoitteita julkisen ja yksityisen liikenteen sähköistymiselle. Tämän lisäksi Intian vahvat panostukset elektroniikka- ja puolijohdeteollisuuteen vaativat luotettavaa kriittisten mineraalien saatavuutta.

Intian MSP-jäsenyyden taustalla on maan hallituksen määrätietoinen diplomaattinen työ jäsenyyden eteen, kertoo Indian Express. Intian hallituksessa oli voimakasta tyytymättömyyttä siihen, että maa ei ollut mukana strategisessa kumppanuudessa, jonka tavoitteena on vähentää riippuvuutta Kiinan kriittisistä mineraaleista. Intian huoli kasvoi siinä vaiheessa, kun Italia hyväksyttiin keväällä 2023 alun perin kesällä 2022 perustetun MSP-verkoston jäseneksi.

MSP työstää tusinaa pilottihanketta

Yhteistyöverkosto on käynyt läpi noin 150 potentiaalista hanketta eri puolilla maailmaan ja valinnut tusinan verran pilottihankkeita, joissa työ pääsee todennäköisesti ensimmäisenä käyntiin, kertoo lehti.

Pilottihankkeet liittyvät kriittisten mineraalien ja metallien tuotantoon, akkumateriaalien kehittämiseen ja mineraalien käsittelykapasiteetin rakentamiseen yhdessä Etelä-Amerikkaan.

Viralliset lähteet ovat kertoneet, että vaikka Intian MSP-kumppanuudelle oli vahvaa tukea, osa Intian hallinnosta oli huolissaan liittymisen mahdollisista vaikutuksista.

MSP-verkostossa ovat mukana Yhdysvallat, Australia, Kanada, Suomi, Ranska, Saksa, Japani, Etelä-Korea, Ruotsi, Iso-Britannia, Italia, EU-komissio ja nyt Intia.

Tähtäimessä akkumetallit ja harvinaiset maametallit

Lehden haastattelemien teollisuuden asiantuntijoiden mukaan MSP-ryhmä keskittynee koboltin, nikkelin, litiumin ja 17 harvinaisen maametallin toimitusketjujen varmistamiseen.

Koboltti, nikkeli ja litium ovat tärkeitä sähköautojen akuille. Harvinaisia maametalleja käytetään puolijohteissa ja kehittyneen elektroniikan valmistuksessa. Kiinalla on vahva asema harvinaisissa maametalleissa. Kiina on luonut infrastruktuurin harvinaisten maametallien jalostukselle ja hankkinut kobolttikaivoksia Afrikasta.

Harvinaiset maametallit jaetaan kevyisiin ja raskaisiin harvinaisiin maametalleihin. Intian kallioperästä löytyy tiettyjä harvinaisia maametalleja, kuten lantaania, ceriumia, neodyymiä, praseodyymiä ja samariumia. Raskaita harvinaisia maametalleja, kuten dysprosium, terbium ja europium, ei löydy Intiasta kaupallisesti järkevästi hyödynnettävinä määrinä.

Kiina dominoi tällä hetkellä globaalisti raskaiden harvinaisten maametallien tuotantoa. Sen markkinaosuus on arviolta noin 70 prosenttia.

(Julkaistu 26.6.2023)

Lähteet:

Lisää aiheesta: