Liikenteen sähköistymistä ja uusiutivien energiamuotojen yleistymistä odotellessa länsimaat ovat oivaltaneet, miten riippuvaisia ne ovat ”innovaatiokriittisistä” metalleista ja mineraaleista. Esimerkiksi litiumioniakkujen raaka-aineiden tuotanto on hyvin keskittynyttä. Tämä herättää kysymyksiä kriittisten materiaalien huoltovarmuudesta: ovatko länsimaat ajautumassa perinteisestä öljyriippuvuudesta riippuvuuteen innovaatiokriittisistä materiaaleista?

InsideEV-sivusto nosti tällä viikolla artikkelissaan esiin li-ion-akkujen materiaalien globaalin tuotannon kokonaiskuvan: 59% koboltista tulee Kongosta, 67% luonnongrafiitista tulee Kiinasta ja 63% mangaanista tulee globaalisti kolmesta maasta (Etelä-Afrikka, Kiina ja Australia). Seuraavassa lyhyt analyysi näistä ajankohtaisista materiaaleista.

Litium

Yhdysvaltain puolustusministeriön Energy Efficiency & Renewable –yksikön mukaan noin 91% litiumista tulee vuoden 2017 tilastojen mukaan Australiasta (44%), Chilestä (34%) ja Argentinasta (13%). Vaikka litiumia on maapallolla lähes joka paikassa, tekevät taloudelliset reaaliteetit sen tuottamisesta  erityisen kannattavaa vain muutamassa paikassa globaalisti. Jos litiumin nykyiselle tuotannolle tulisi ongelmia, löytyy maailmasta vaihtoehtoisia paikkoja ja tapoja tuottaa litiumia, joten sen tilanne ei ole huoltovarmuusmielessä kriittisin materiaali.  Myös litiumin kierrätyksen uskotaan muodostavan tulevaisuudessa merkittävän litiumin lähteen. Tällä hetkellä litiumin tuotanto ylittää tarjonnan, mikä on painanut litiumin hinnan laskuun ja vähentänyt sijoittajien kiinnostusta uusien litiumhankkeisiin, kertoi S&P Global syyskuussa.

Koboltti

Toinen li-ion-akkujen kriittinen materiaali on koboltti, jonka globaalista tuotannosta vuonna 2017 tuli 59% Kongosta. Monia kobolttia käyttäviä yrityksiä, kuten autonvalmistajia, häiritsee Kongon kobolttituotannon ympäristöongelmat ja työntekijöiden surkeat olot. Esimerkiksi BMW on ilmoittanut lopettavansa Kongon koboltin käytön.  Kaivosyhtiö Glencore ilmoitti elokuussa 2019 jäädyttävänsä Mutandan kupari-koboltti-kaivoksensa toiminnan Kongossa ainakin vuoteen 2021 saakka. Mutanda on maailman suurin kobolttikaivos, joka tuottaa noin viidenneksen maailman koko kobolttituotannosta, kertoi Mining.com elokuussa.

Kuva 1. Glencoren ilmoitus Mutandan kaivoksen toiminnan jäädyttämisestä käänsi koboltin hinnan nousuun. (lähde: S&P Global Market Intelligence, Sep 23, 2019)

Luonnongrafiitti

Akuissa käytettävästä luonnongrafiitista 67% tulee Kiinasta. Markkinatutkimuslaitos Roskill kertoi hiljattain, että grafiittihiutaleiden hinta on ollut vahvassa laskussa vuoden 2019 toisella neljänneksellä. Roskill arvioi, että hintaa on painanut afrikkalaisen tuotannon kasvu Mosambikissa ja Madagascarilla. Myös Afrikassa tuotettu grafiitti päätyy kiinalaisen akkutuotannon raaka-aineeksi.

Nikkeli ja mangaani

Muita tärkeitä akkumetalleja ja –mineraaleja, kuten nikkeliä ja mangaania, tuotetaan tasaisemmin eri puolilla maailmaa. Toukokuussa Tesla esitti huolestumisensa akkumineraalien ja -metallien riittävyydestä. Tesla käyttää akuissaan suhteellisesti vähemmän kobolttia kuin muut sähköautovalmistajat. Tesla onkin kobolttia enemmän huolissaan nikkelistä, vaikka sitä tuotetaan runsaasti eri puolilla  maailmaa.

Kuva 2. Akkumetallien tuotanto globaalisti (lähde: InsideEV, 23.9.2019)

Kuva 3. Mistä laajasti käytettyjen NMC-litiumioniakkujen (nikkeli-mangaani-koboltti) materiaalit tulevat? (lähde:  CEMAC, Aug 15, 2018)

Lähteet:

  • 91% of Lithium for Lithium-Ion Batteries Comes From Three Countries. InsideEVs, Sep 23, 2019.
  • Are there enough materials to cover li-ion batteries?, CEMAC, August 15, 2018.
  • Innovationskritiska metaller och mineral från brytning till product – hur kan staten stödja utvecklingen?, Tillväxtanalys, Oktober 2017.

Lisää aiheesta:

  • Saksan autojätit varoittavat jo uhkaavasta akkupulasta – Mallistot pitäisi silti sähköistää. Kauppalehti, 26.10.2019.
  • Analysts says tighter cobalt market swings sentiment in producers’ favor. S&P Global Market Intelligence, Sep 23, 2019.
  • Glencore could do for cobalt what it did for zinc – double the price. Mining.com, August 20, 2019.
  • Litium on sähköistä kultaa. Kauppalehti, 24.9.2015.
  • Why lithium has turned from gold to dust for investors. S&P Global, 9 Sep, 2019.
  • Lithium: Are spodumene plant design recovery rates realistic? Roskill, 9.9.2019.
  • Hi-Tech metalleja Keski-Pohjanmaan kallioperästä – Keliber Oy:n Li-pegmatiittimalmien rikastusprosessi. Kalapudas, 2016.
  • Lithium Giant Seeking Demand Explosion Makes $1.3 Billion Bet. Bloomberg, September 10, 2019.
  • China’s Huayou pulls out of Congo cobalt mine investment after price slump. Reuters, August 16, 2019.
  • Cobalt price to jump 60% in next 18 months to $20/lb – UBS. Reuters, August 13, 2019.
  • Cobalt, nickel, other battery metals face supply crunch by 2020s – report. Mining.com, July 24, 2019.

 

Valkoisesta kullasta kissankullaksi – ylitarjonta painaa litiumin hintaa alas

Glencore heiluttelee kobolttimarkkinoita

 

Grafiittihiutaleiden hinnat leijailevat alaspäin Afrikan tuotannon myötä

Tesla varoittaa akkumineraalien pulasta

BMW aikoo lopettaa koboltin ostamisen Kongosta

Onko seuraava energiakriisi litium- ja kobolttikriisi?