Presidentti Bidenin puhtaan energian pomo ei niele Euroopan kritiikkiä Yhdysvaltojen 369 miljardin dollarin ”ilmastopakettia” kohtaan.

Yhdysvallat ei aio pyydellä anteeksi sitä, että maa asetti amerikkalaiset työpaikat ykkössijalle Inflation Reduction Act (IRA) –ilmastopaketissaan, sanoo John Podesta, joka vastaa 369 miljardin dollarin vihreän siirtymän rahoituspaketista, kirjoittaa Financial Times artikkelissaan.

Podesta, joka on presidentti Bidenin vanhempi puhtaan energian neuvonantaja, torjui kritiikin, että IRA suuntaisi uudelleen investointeja ja heikentäisi Euroopan taloutta. Hänen mielestään Yhdysvaltojen kumppaneiden, jotka ovat tähän saakka kritisoineet IRA-pakettia, pitäisi tervehtiä USA:n johtajuutta ilolla.

Euroopan pitäisi ottaa vastuuta oman teollisuuteensa kehittämisestä

Financial Timesin haastatteleman Podestan mukaan USA ei pyytele anteeksi sitä, että amerikkalaisten veronmaksajien rahojen pitäisi mennä amerikkalaisiin investointeihin ja amerikkalaisten työpaikkojen luomiseen.

Podesta kehottaa Eurooppaa ottamaan vastuuta oman puhtaan energian sektorinsa kehittämisestä. Hänen mukaansa Yhdysvallat toivoo, että eurooppalainen teollisuus pärjää, mutta Euroopan pitää itse hoitaa osa hommasta. 

“Me emme tule tekemään sitä heidän puolestaan”, jyrähtää Podesta.

Yli 90 miljardin investoinnit jo Yhdysvaltoihin

Inflation Reduction Act on toiminut erittäin hyvin. USA:n vihreisiin investointehin on kaadettu jo yli 90 miljardia dollaria. IRA tarjoaa 369 miljardin dollarin edestä veroetuja, tukia ja lainoja, joilla vauhditetaan uusiutuvaa energiaa ja leikataan päästöjä.

EU-poliitikot pelkäävät, että Yhdysvaltojen valtava tukipaketti vie pohjan unionin omilta pyrkimyksiltä varmistaa vihreät investoinnit. Ranskan presidentti Macron on varoittanut, että IRA voi hajottaa lännen yhteisen rintaman.

IRA-paketin tavoitteena on puolittaa päästöt vuoteen 2030 mennessä vuoden 2005 tasosta laskien. Tukia saavat ne, jotka hankkivat osia ja materiaaleja maista, joiden kanssa Yhdysvalloilla on vapaakauppasopimus. Tämä jättää ulkopuolelle esimerkiksi EU-maat ja Japanin.

Väitteet kilpailusta EU:n kanssa ovat onttoja

Podesta pitää väitteitä kilpailutilanteesta Euroopan kanssa katteettomina, koska Bidenin hallinto on rakentanut uudelleen Trumpin hallinnon aika kärsineitä yhteistyömalleja ja tukenut isolla kädellä Ukrainaa. Hänen mukaansa puhtaan energian innovaatioiden ja investointien lisääntyminen Yhdysvalloissa laskee teknologian kustannuksia ja luo uusia mahdollisuuksia muuallakin.

Ilmastotavoitteiden veteraani Podesta viittaa Credit Suissen ennusteeseen, jonka mukaan seuraavan 10 vuoden tehtävät, jopa 1,7 biljoonan dollarin investoinnit tulevat leikkaamaan puhtaan energian hintaa noin 25 prosentilla.

”Jos jotain kilpailua on, se on kilpajuoksua ilmastokriisiä vastaan”, sanoo Podesta. ”Uskon, että eurooppalaiset pitävät tervetulleena USA:n johtajuutta tässä kisassa.”

IRA:n verohelpotukset on suunniteltu kannustamaan kotimaisten toimitusketjujen ja teollisuuden uudelleenrakentamista. Tavoitteena on rakentaa uudelleen amerikkalaista teollisuutta ja tuoda takaisin työpaikkoja, jotka ovat valuneet Aasiaan, kirjoittaa Financial Times.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 25.2.2023)

Lähteet:

  • US makes ‘no apologies’ for prioritising American jobs, Biden clean energy tsar tells EU. Financial Times, 24 Feb 2023. 

Lisää aiheesta:

 

USA:n ilmastolähettiläs John Kerry kehottaa EU:ta pistämään oman ilmastopakettinsa kuntoon eikä ruinaamaan pääsyä IRA:n piiriin

 

Britit liittyvät EU:n rintamaan Inflation Reduction Actin kritiikissä

 

Miljardit vyöryvät USA:n akkuteollisuuteen Inflation Reduction Act –ilmastolain voimalla

 

EU-maiden johtajat tukevat vihreän siirtymän tukia mutta jättivät yksityiskohdat Brysselin työstettäväksi

 

Biden toivotti Macronin tervetulleeksi mutta seisoi amerikkalaista tuotantoa suosivan ”ilmastolain” takana