Indonesia on maailman suurin nikkelintuottaja. Nyt maa suunnittelee akkumetalleille samanlaista kartellia kuin OPEC-mailla on öljykauppaan, uutisoi Financial Times.

Indonesia selvittää OPEC-tyyppisen kartellin perustamista nikkelille ja muille keskeisille akkumetalleille. Financial Timesin mukaan Indonesian suunnitelmat havainnollistavat hyvin akkumetallirikkaiden tuottajamaiden geopoliittista itseluottamusta.

Jakartassa puhunut Indonesian investointiministeri perään kuulutti 13 öljyntuottajamaan OPEC-yhteistyön kaltaista mallia energiamurrokseen tarvittavien metallien tuottajamaiden kesken.

Ministeri näkee lisäarvoa sillä, että Indonesia loisi OPEC-tyyppisen hallintomallin, joka lisäisi ennustettavuutta markkinoilla. Hän kertoi maan selvittävän samanlaista mallia tuottamiensa nikkelin, koboltin ja mangaanin osalta.

Kuva 1. Akkuteollisuuden kasvu tuplaa nikkelin kysynnän vuoteen 2040 mennessä. (Lähde: Wood Mackenzie, April 2022)

Maailman suurin nikkelintuottaja

Indonesia on maailman suurin nikkelintuottaja, jonka osuus maailman jalostetun nikkelin tuotannosta on 38 prosenttia, kertovat konsulttiyritys CRU:n tilastot. Lisäksi Indonesialla on neljännes maailman nikkelivarannoista.

Kysyttäessä, onko Indonesia ollut jo yhteydessä muihin isoihin nikkelintuottajiin kartelli-idean tiimoilta, investointiministeri kertoi vasta suunnittelevansa, millaista rakennetta hän voisi muille tuottajille ehdottaa, kirjoittaa Financial Times.

Kuva 2. Indonesia tuottaa kolmanneksen maailman nikkelistä, mutta Kiina on nikkelin suurin jalostaja. (Lähde: Visual Capitalist, Jan 2022)

Haastava tavoite

Maailmanlaajuisen kartellin luominen nikkelille on kaikkea muuta kuin helppo harjoitus, muistuttaa Financial Times.

Venäjä tuottaa viidenneksen maailman akkulaatuisesta nikkelistä. Myös Kanada ja Australia ovat isoja tuottajia. Indonesiasta uskotaan kuitenkin kasvavan suurin tuottaja lähivuosina.

Yksi haaste on, että Indonesia luottaa nikkelintuotannossaan ulkomaisiin yrityksiin, kuten maailman suurin ruostumattoman teräksen tuottaja kiinalaisen Tsingshan ja brasilialainen Vale. OPEC-maissa, kuten Saudi-Arabiassa, öljyntuotantoa hallitsevat valtio-omisteiset yhtiöt.

Indonesia entinen OPEC:n jäsen

Indonesia oli alun perin OPEC:n jäsen, mutta vetäytyi kartellin jäsenyydestä oltuaan huolissaan OPEC:n vaikutuksista maan omiin öljynhintoihin ja kartellin tuotantorajoitusten vaikutuksista maan talouteen, kertoo Financial Times. Indonesiasta tuli öljyn nettotuoja vuonna 2004.

Indonesian kyky tuottaa akkulaatuista nikkeliä on vasta kehittymässä. Valtaosa maan tuottamasta nikkelistä on heikkolaatuisempaa nikkeliä, jota käytetään ruostumattoman teräksen valmistukseen. Akkulaatuisen nikkelin tuottamiseksi tarvitaan lisää jalostuskapasiteettia, muistuttaa Financial Times artikkelissaan.

Nikkeli on jalostettava Indonesiassa

Maa kielsi vuonna 2020 nikkelimalmin viennin maasta vauhdittaakseen maan oman nikkelijalostuksen kehittymistä.

Indonesia suunnittelee tulleja nikkelin puolivalmisteiden viennille edistääkseen sähköautojen koko arvoketjun kehittymistä maassa.  Maassa on tullut tänä vuonna myyntiin kaksi Indonesiassa valmistettua sähköautoa, korealainen Hyundai ja kiinalainen Wuling Motors.

Ministerin mukaan maa ei aio antaa periksi nikkelipolitiikkansa suhteen, vaikka vientikielto aiheuttikin WTO-kiistan Indonesian ja EU:n välillä.

Kiinalaisomistukset ja hiili vähentävät houkuttelevuutta

Vaikka Indonesialla on huomattavat mineraalivarannot, maan rooli nikkelintoimittajana länsimaisille autonvalmistajille on uhattuna, koska nikkelintuotannosta iso osa on kiinalaisomistuksessa ja pohjautuu hiilellä tuotettuun energiaan.

Indonesian valtion tilastot osoittavat, että Kiina tuplasi investointinsa maahan vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla (3,6 miljardia dollaria) verrattuna edellisen vuoden vastaavaan jaksoon.  Merkittävin hanke oli nikkelisulaton rakentaminen.

Kartelli hyydyttäisi länsimaiset investoinnit

Financial Timesin haastatteleman amerikkalaisen asiantuntijan mukaan OPEC-tyylinen kartelli akkumetalleille hyydyttäisi länsimaiset investoinnit Indonesian nikkelisektorille.

Vastaavanlaisia kartellipuheita on kuultu aiemmin Etelä-Amerikan “litiumkolmion” maiden Chilen, Argentiinan ja Bolivian suunnalta. Chilen kaivosministeri rauhoitteli kuitenkin näitä puheita hiljattain kommenteissaan Financial Timesille.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 7.11.2022)

Lähteet:

  • Indonesia considers Opec-style cartel for battery metals. Financial Times, 31 Oct 2022.
  • Nickel and copper: building blocks for a greener future. Wood Mackenzie, 4 April 2022.

Lisää aiheesta:

Kiinalainen akkuvalmistaja CATL mukana kuuden miljardin dollarin nikkeli- ja akkuhankkeessa Indonesiassa

 

Euroopan riippuvuus Venäjän fossiilisesta energiasta ei saa muuttua riippuvuudeksi Aasian raaka-aineista

 

Vihreämmän tulevaisuuden keskeiset rakennuspalikat nikkeli ja kupari

 

Jälkipuheet jatkuvat nikkelin kaupankäynnin keskeytyksen perusteista