Pelkällä kierrätyksellä ei liikenteen sähköistymisen vaatimasta materiaalitarpeesta selvitä, muistuttaa Aallon professori Mari Lundström KL Option artikkelissa.

Litiuminioniakuissa, kännyköissä ja tietokoneiden piirilevyissä on Lundströmin mukaan ”hirveä sekamelsta kaikenlaisia metalleja”, joita ei vanhoilla kierrätysprosesseilla saada talteen. ”Pitää kehittää uudet prosessit tai lisäprosesseja vanhoihin, ja sitä me metallurgit tutkimme”, selittää Lundström KL Option artikkelissa.

Talteenotto liian hankalaa tai kallista

Lundströmin mukaan osa metalleista, kuten kupari ja arvometallit, on helppo ja taloudellisesti kannattava kierrättää. Osaa ei oteta nykyään talteen ollenkaan, koska se ei ole taloudellisesti kannattavaa.

Esimerkiksi sähköautojen akuissa käytettävää litiumia ei Lundströmin mukaan kierrätetä Suomessa tälla hetkellä lainkaan. Kehitystyö on kuitenkin käynnissä ja tulevaisuuden prosesseissa litiumiakin tullaan kierrättämään.

Heikoin tilanne on harvinaisten maametallien kohdalla: ”harvinaisten maametallien kierrätyksen osalta Eurooppa on käytännössä täysin Kiinan kierrätyksen varassa”, huomauttaa Lundström. Syyskuun lopulla julkistetun European Raw Materials Alliancen (ERMA) ensimmäinen yhteisprojekti keskittyykin Euroopan omavaraisuuden nostamiseen nimenomaan harvinaisten maametallien osalta.

Mahdoton yhtälö

Lundströmin mukaan kierrätys on juuri nyt kuuma aihe, koska akkujätettä syntyy paljon ja sähköautojen lisääntyessä sitä tulee lisää. ”Sekä kaivostoiminnan että kierrätyksen lisäystä tarvitaan”.

Professori Lundström sanoo ääneen sen, mitä moni luonnonvarojen käyttöä vastustava ilmastoaktivisti ei tunnu ymmärtävän, tai ainakaan halua myöntää itselleen.

”Jos esimerkiksi poliitikko sanoo, ettei kannata kaivostoimintaa, mutta kannattaa sähköautoilua, yhtälö on täysin mahdoton.” Professori Mari Lundström, Aalto-yliopisto (KL Optio, 8.10.2020)

Lundströmin mukaan vuonna 2030 eurooppalaisista kierrätysakuista tullaan saamaan reilusti alle kymmenen prosenttia koboltin tämän päivän globaalista tuotantomäärästä.  Kun samaan aikaan koboltin tarve kasvaa merkittävästi, tullaan primäärituotantoa tarvitsemaan paljon.

”Kierrätys on tärkeää, mutta jos kannattaa sähköautoja, on pakko kannattaa nikkeli-, koboltti- ja litiumkaivostoimintaa”, muistuttaa Lundström. ”Jos sähköautoilua aiotaan kasvattaa, pitää tuottaa metallit primääriraaka-aineina, lisätä kaivostoimintaa vahvasti ja samalla kehittää kierrättämistä ja tehdä tämä kaikki vihreästi.”

Suomi hyvissä asemissa

Sähköautojen akkuteknologia tulee pohjautumaan seuraavan vuosikymmenen ajan vahvasti ns. NMC-kemiaan (nikkeli-mangaani-koboltti). Koboltin suhteellinen osuus litiumioniakuissa on laskenut tasaisesti viime vuosina, samaan aikaan nikkelin määrä on kasvanut.

Professori Lundström muistuttaa, että Suomi on Euroopan suurin nikkelin ja koboltin kaivostuottaja ja jalostaja. EU-politiikkaa seuraava EURACTIV-lehti nimesi hiljattain artikkelissaan Suomen eurooppalaisen akkutuotannon Shangri-La’ksi.

 

Toim. huom. Hienoa, että professori Mari Lundström uskaltaa sanoa ääneen sen, mikä kaikkien pitäisi ymmärtää: jos haluamme siirtyä sähköiseen liikenteeseen ja päästöttömään energiantuotantoon, innovaatiokriittisten metallien kulutus tulee kasvamaan. Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että luonnonvarojen käyttö kasvaa edelleen. Tilanne on hämmentävä myös EU:n tasolla: EU:n Green Dealin ja kiertotalousohjelman mukaan raaka-aineiden kulutuksen pitäisi vähentyä, mutta samaan aikaan ilmastotavoitteen saavuttamiseksi pitäisi akkumetalleja ja muita kriittisiä materiaaleja tuottaa kasvavan akku-, aurinkoenergia- ja tuulivoimateollisuuden tarpeisiin. EU:n uuden European Raw Materials Alliancen julkistusta seurasi välittömässä lukuisten ympäristöjärjestöjen allekirjoittama vastalause allianssin perustamiselle. Suomessakin kaivoslain uudistaminen on ollut erittäin haastava prosessi. “Ei yhtään uutta kaivosta Suomeen” -mentaliteetti on vahva, mutta samaan aikaan Suomi tiukentaa ilmastotavoitteitaan. Tämäkin on jos ei mahdoton, niin ainakin hankala yhtälö.

 

(Julkaistu 10.10.2020)

Lähteet:

  • ”Jos sanoo, ettei kannata kaivostoimintaa, mutta kannattaa sähköautoilua, yhtälö on täysin mahdoton” – sähköautoileva Suomi tarvitsee lisää kaivoksia. KL Optio, 8.10.2020 (tilaajille).
  • Finland: Europe’s battery producing Shangri-La. EURACTIV, 26 Jun 2020.

 

Lisää aiheesta:

 

Eurooppa nousee allianssin voimalla Kiinan raaka-aineylivaltaa vastaan

 

Suomi – tuo eurooppalaisen akkutuotannon Shangri-La

 

Harvinaiset maametallit ovat tärkeitä sähköautometalleja

 

Euroopan uhkapeli akkujen kanssa