Yksi EU:n uuden akkuasetusehdotuksen kuumimmista teemoista on litiumioniakkujen hiilijalanjälki ja sille asetettavat vaatimukset. Jotta näitä tavoitteita voidaan asettaa ja seurata, tarvitaan standardeja ja niihin pohjautuvia menetelmiä hiilijalanjäljen mittaamiseen. Kansainvälinen standardisointijärjestö IEC on nyt tarttumassa tähän haasteeseen. Suomalaisten akkualan toimijoiden kannattaa lähteä tähän työhön mukaan vaikuttamaan laskentamenetelmien kehittämiseen.

IEC:n (The International Electrotechnical Commission) työryhmä “IEC / SC 21 A Secondary cells and batteries containing alkaline and other non-acid eletrolytes” julkisti 10. joulukuu ns. Committee Draft (CD) dokumentin, jonka otsikkona on “Methodology for the Carbon Footprint calculation applicable to Lithium-ion batteries“.  Kyseessä on vielä varsin keskeneräinen dokumentti, johon odotetaan kommentteja helmikuun 2022 alkuun mennessä.  Suomessa työtä koordinoi SESKO ry:n työryhmä SR 21 Akut ja energiavarastot.

Ranskan johdolla käynnistynyt kirjoitustyö tulee olemaan laaja kokonaisuus, joka kattaa akkujen elinkaaren kaikki työvaiheet akkujen raaka-aineiden tuotannosta akkujen valmistukseen, käyttöön ja lopulta kierrätykseen. Akkujen uudelleenkäyttö samassa tai muussa käyttötarkoituksessa on rajattu työn ulkopuolelle.

This document provides a comprehensive technical guidance on how to use a methodology for the calculation of carbon footprint of industrial type Li-ion battery systems. Battery systems equal battery. Second life or usage that was not intended when the battery is put on the market are not taken into account. (IEC CD 63369, IEC 2021)

Kuva 1. IEC:n dokumentissa on kuvattu akkujen elinkaaren keskeiset vaiheet, joita standardi tulee koskemaan. (Lähde: IEC CD 63369)

Nyt käynnistävä standardisointityö pohjautuu olemassa olevaan ISO 14067:2018, Greenhouse gases – Carbon footprint of products – Requirements and guidelines for quantification – standardiin. IEC:n dokumentti on saatavilla kommentointia varten SESKO:sta (yhteyshenkilö juha.vesa@sesko.fi), mutta sitä ei voi tekijänoikeussyistä jakaa julkisessa internetissä.

Toim.huom. IEC:n nyt käynnistämä standardisointityö on erittäin tärkeässä roolissa koko eurooppalaisen akkuteollisuuden näkökulmasta. EU:n uuden akkuasetuksen akkujen hiilijalanjälkeä koskeva osio on yksi keskeisiä kohtia koko asetuksessa. Jotta Euroopassa valmistetut akut pystyvät kilpailemaan muualta tuotavien akkujen kanssa, on erittäin tärkeää, että kaikki akkuvalmistajat ovat samalla viivalla ja pelaavat samoilla pelisäännöillä. Euroopan tulee asettaa tiukat vaatimukset akkujen vastuullisuudelle – ja standardit ovat paras tapa valmistajille osoittaa, että heidän tuotteensa ovat näiden vaatimusten mukaisia.

(Julkaistu 13.12.2021)

Lähteet:

  • IEC 63369, IEC 2021: Methodology for the Carbon Footprint calculation applicable to Lithium-ion batteries

Lisää aiheesta:

Suomen Malmijalostus ja Circulor kehittävät yhdessä mineraalien jäljitettävyyttä

 

Blackstone Minerals julkisti yhteystyön Circulorin kanssa nikkelin jäljittämiseksi kaivoksesta akkuihin

 

Akkupassista potkua aidosti kestävään sähköiseen liikkumiseen

 

Markkinatutkimuslaitos Roskill kiteyttää komission akkusääntelyehdotuksen pääkohdat