Kiinan ja USA:n kauppasota näytti vihdoin saaneen käänteen parempaan päin, kun Donald Trump ja Xi Jinping sopivat G20-kokouksen yhteydessä Argentiinassa maiden pidättäytyvän uusista tullinkorotuksista. Huawein talousjohtajan pidätys muuttaa kuitenkin asetelmia. Kiristyykö tilanne jälleen?

Trumpin ja Xin Argentiinassa neuvotteleman sopimuksen mukaan USA luopuu toistaiseksi tullimaksuista, jotka olisivat tienneet 25 prosentin tuontitulleja eräille kiinalaistuotteille, joiden vuotuinen tuontiarvo Yhdysvaltoihin on 200 miljardia. Vastaavasti Kiina lupautui ostamaan merkittävän määrän yhdysvaltalaisia tuotteita. (KL, 2.12.2018)

Vain muutamaa päivää myöhemmin tuli tieto Huawein talousjohtaja Sabrina Mengin pidätyksestä Yhdysvaltojen pyynnöstä Kanadassa. Häntä oli etsitty luovutettavaksi Yhdysvaltoihin vastaamaan epäillyistä väärinkäytöksistä. Yhtiötä tutkitaan mahdollisten Iranin vastaisten pakotteiden rikkomisesta. Lisämaustetta soppaan tuo se, että Meng on kiinalaisen verkkolaitteita ja puhelimia valmistavan Huawein perustajan tytär. (IL, 6.12.2018)

 

Kuva 1. Huawein talousjohtaja pidätettiin Kanadassa (IL, 6.12.2018)

 

Kiinan Kanadan suurlähetystö vaatii Kanadalta ja Yhdysvalloilta yhtiön talousjohtajan välitöntä vapauttamista. Uutistoimisto Reuters arvioi pidätyksen lisäävän jännitystä Washingtonin ja Pekingin välillä.

 

Kuva 2. Kauppasota vai kylmä sota – kysyy Financial Times China.

Viime viikolla Wall Street Journal kertoi Yhdysvaltojen hallituksen yrittävän ohjeistaa muiden valtioiden palveluntarjoajia välttämään Huawein laitteiden käyttöä. Yhdysvallat on huolissaan Huawein laitteiden käytöstä maissa, joissa sijaitsee Yhdysvaltain armeijan tukikohtia, sillä suuri osa tiedoista liikkuu kaupallisten verkkojen kautta, joihin kiinalaisyhtiöt ovat voineet sekaantua. (IL, 26.11.2018)

Aasian osakemarkkinoilla Huawein talousjohtajan pidätys aiheutti roiman laskun tapahtuman nostaessa uusia pelkoja kauppasodan pahenemisesta.  Erityisen rajusti laskivat kiinalaisten elektroniikkavalmistajien osakkeet. Kiinalaisen ZTE:n osake laski 6,7 prosenttia. Nyt kysytään, miten Kiina vastaan talousjohtajan pidätykseen.

 

Kuva 3. Huawein talousjohtajan pidätys käänsi osakekurssit laskuun Aasiassa (FT, 6.12.2018)

 

Kiina ja USA:n välejä on hiertänyt myös USA:n syytökset, joiden mukaan kiinalaiset elektroniikkavalmistajat ovat asentaneet vakoilusiruja amerikkalaisyritysten laitteisiin. Huolestuttavaa tilanteessa on, että Kiina valmistaa eräiden arvioiden mukaan 75 prosenttia maailman matkapuhelimista ja 90 prosenttia PC-laitteista. Kiinalaisten vakoilusirujen on arvioitu löytyneen lähes kolmenkymmenen johtavan yrityksen laitteistoista. (Bloomberg Business, 4.10.2018)

 

Kuva 4.  Yhdysvallat syyttää Kiinan vakoilusirujen käytöstä (Bloomberg Businessweek, 4.10.2018)

 

Kriittisten materiaalien näkökulmasta Yhdysvaltojen ja Kiinan välien kiristyminen entisestään tietäisi kasvavia hinta- ja saatavuusriskejä. Esimerkiksi akku- ja sähköautomarkkinoilla kiinalaisten raaka-aineiden merkitys on suuri:  Kiina hallitsee jopa 90 prosenttia maailman harvinaisten maametallien (REE = Rare Earth Elements) varannoista. Kiina on myös kahden vahvimman kestomagneettityypin (samarium-koboltti ja neodyyni-rauta-boori) suvereeni tuottaja. (mtvuutiset.fi, 4.12.2018)

 

Lähteet:

The Big Hack: How China Used a Tiny Chip to Infiltrate U.S. companies. Bloomberg Businessweek, Oct 4, 2018.

Chinese stocks slump as Huawei arrest sparks trade deal fears. Financial Times, Dec 6, 2018.

Yhdysvallat ohjeistaa muita valtioita: ”Lopettakaa Huawein laitteiden käyttäminen”. IL, 26.11.2018.

Huawein talousjohtaja Sabrina Meng pidätettiin Kanadassa. IL, 6.12.2018.

Yhdysvallat ja Kiina sopivat 90 päivän aselevosta kauppasotaan – Trump: ”Uskomaton diili”. KL, 2.12.2018.

Trump hehkuttaa ”suurinta sopimusta koskaan” – USA ja Kiina sopivat aselevosta kauppasotaan. Uusisuomi, 2.12.2018.

Meillä ei ole varaa edes tavallisiin uusiin autoihin – miten ihmeessä kalliita sähköautoja ostettaisiin vaaditut 20 000 vuodessa? www.mtvuutiset.fi, 4.12.2018.