Harvinaisten maametallien vienti Kiinasta putosi huhtikuussa 22,2% edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna, kertoo Reuters Kiinan tullitilastojen pohjalta. Maaliskuussa nähtiin REE-viennissä hetkellinen piikki, kun satamat purkivat koronaviruksen aiheuttamaa sumaa.

Kiinan tullitilastojen mukaan toimitusten kokonaismäärä huhtikuussa oli 4.316,7 tonnia. Maaliskuun toimitukset olivat 5.551,4 tonnia, laskua edellisestä vuodesta 0,3%. Kiina on maailman suurin harvinaisten maametallien tuottaja. Viime vuonna heräsi huoli, että Kiina saattaisi rajoittaa harvinaisten maametallien vientiä osana Kiinan ja USA:n välistä kauppasotaa.

Kiinan REE-tuotanto väheni jyrkästi koronaepidemian puhjettua. Korona aiheutti häiriöitä tuotantoon ja logistiikkaan, mikä laski vientiä tammi-helmikuussa. Tammi – huhtikuussa 2020 Kiina vei reilut 15ktn harvinaisia maametalleja, pudotusta 1,7% edellisen vuoden vastaavaan aikaan.

Kestomagneettien kysyntä putoaa 10-15% vuoden 2020 aikana

Reutersin haastattelema markkinatutkimuslaitos Adamas Intelligencen edustaja Ryan Castilloux arvioi, että koronaepidemia tulee heijastumaan voimakkaasti harvinaisten maametallien kysyntään. Hän ennustaa, että neodyymi-pohjaisten kestomagneettien kulutus laskee globaalisti 10-15% vuoden 2020 aikana.

Adamas Intelligence arvioi, että harvinaisten maametallien markkinat elpyvät täysin 12-18 kuukauden kuluessa, kun Eurooppa ja Pohjois-Amerikka aukeavat ja tuotanto lähtee uudelleen käyntöön. Kysyntä voi olla vahvaakin, kun sähköautojen myynti pääsee jälleen käyntiin, uusiutuvaa energiaa otetaan yhä enemmän käyttöön ja ihmiset alkavat taas ostaa kulutuselektroniikkaa, arvioi Castilloux Reutersille.

(Julkaistu 8.5.2020)

Lähteet:

  • China April rare earth exports fall as coronavirus threatens global demand. Reuters, 7 May 2020.

Lisää aiheesta:

Yhdysvaltojen oma harvinaisten maametallien tuotanto nytkähti askeleen eteenpäin

 

Kiinan harvinaisten maametallien tuotantokapasiteetista käytössä vain 20% yritysten kärsiessä logistiikka- ja työvoimaongelmista

 

Harvinaisten maametallien tuottajat näkevät tilaisuutensa tulleen, kun Yhdysvallat panostaa puolustusteollisuuden kriittisten materiaalien toimitusketjuihin

 

U.S. Army rahoittaa harvinaisten metallien tuotantolaitoksen rakentamisen Yhdysvaltoihin

 

Kiina muistuttaa Yhdysvaltoja harvinaisten maametallien valta-asemastaan