Harvinaisten maametallien hinnat nousivat Kiinassa huippuunsa helmikuun 2021 lopussa. Tätä edelsi neljä peräkkäistä nousukuukautta marraskuusta 2020. Lokakuun 2020 jälkeen neodyymioksidin hinnat Kiinan kotimarkkinoilla nousivat 105 % päätyen 106 dollarin tasolle per kilo maaliskuussa 2021. Nd-oksidin hinnat ovat tämän jälkeen laskeneet 84,36 USD/kg tasolle toukokuussa 2021, kertoo Roskill uutisessaan. Yllättävä tieto on, että huolimatta Nd-Pr-metallien kysynnän kasvusta, metallintuottajien varastotasot ovat korkealla eikä kauppa käy ostajien odottaessa hintojen edelleen laskevan.

Myös muiden harvinaisten maametallien hinnat ovat tulleet alas maalis-huhtikuun 2021 huipputasolta. Kiinan kotimarkkinoilla terbiumoksidin hinnat nousivat maaliskuussa korkeimmalle tasolle yhdeksään vuoteen, hinnan käydessä jo 1.513 dollarissa kilolta. Myös Tb-oksidin hinta on tämän jälkeen pudonnut 27 prosenttia päätyen 1.106 USD/kg tasolle toukokuussa, kertoo Roskill artikkelissaan.

Eräiden muiden harvinaisten maametallien hinnat ovat jatkaneet nousua myös huhti-toukokuussa. Kärjessä on praseodyymioksidi, jonka hinta on noussut korkeimmalle tasolle neljään vuoteen, noteerauksen ollessa toukokuussa 82,00 USD/kg, kasvua 8 prosenttia vuoden alusta.

 

Kuva 1. Harvinaiset maametallien hinnat ovat olleet nousussa vuoden 2021 alkupuolella. (Lähde: MetalMiner, maaliskuu 2021)

 

Varastotasot korkealla ja hinnat jatkavat laskuaan

Markkinatutkimusyritys Roskill pitää todennäköisenä, että harvinaisten maametallien hintojen voimakkaat heilahtelut jatkuvat ainakin jonkin aikaa. Tilanne heijastuu merkittävästi koko harvinaisten maametallien arvoketjuun.

Huolimatta Nd-Pr-metallien ja –yhdisteiden kysynnän vahvasta kasvusta, useimmat magneettien tuottajat uskovat hintojen edelleen laskevan. Nd-Pr-hintojen laskun myötä harvinaisten maametallien ostot ovat vähentyneet ja monille tuottajille on kertynyt metallia varastoon, kertoo Roskill artikkelissaan.

Kasvaneiden varastotasojen odotetaan painavan Nd-Pr-hintoja yhä alemmaksi vuoden 2021 toisen neljänneksen aikana. Roskillin haastattelemien Kiinan kotimarkkinoilla toimivien yritysten arvio on, että useilla metallintuottajilla on huomattavat määrät Nd-Pr-metallia varastoissa eikä halukkaita ostajia löydy.

 

Kuva 2. International Energy Agency (IEA) on ennustanut harvinaisten maametallien kysynnälle vahvaa kasvua siirryttäessä päästöttämään energiana. (Lähde: IEA)

Kestomagneettien tuottajat vähentäneet ostojaan

Roskillin mukaan magneettien tuottajat ovat minimoineet ostonsa odottaessaan Nd-Pr-oksidien hintojen laskevan edelleen. Tilanne on heijastunut erityisesti harvinaisten maametallien ja niiden oksidien tuottajiin, joilla on korkeat pääomakustannukset ja likviditeetti heikkenee.

Nousevien hintojen imussa monet tuottajat ostivat kaivoksilta paljon tavaraa huolimatta raaka-aineiden korkeista hinnoista. Varastokustannusten jatkuva kasvun takia osa tuottajista ei ole pystynyt alentamaan hintojaan saadakseen tilausksia. Monille on jäänytkin varastoon tavaraa, jota he eivät pysty tässä markkinatilanteessa myymään.

Mized RE carbonate (MREC) –tuonti Myanmarista Kiinaan palasi huhtikuussa normaalille tasolle, mikä lievensi pelkoja Myanmarin tilanteen heijastumisesta raskaiden harvinaisten maametallien markkinoihin.

Roskill ei usko, että terbiumin hinnan nousulle olisi mitään vankkaa perustelua, sen sijaan dysprosiumin hinnannousulle vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä näyttäisi olevan vahvemmat perusteet.

(Julkaistu 25.5.2021)

Lähteet:

  • Rare earths: Chinese rare earth market participants suffered from price volatility. Roskill, 24 May 2021.
  • Kansalliseen komiteaan K 183 Rikasteet ja harvinaiset maametallit liittyminen on ilmaista! METSTA 23.4.2021.
  • ISO/TC 298 Rare earth -kotisivut

 

Lisää aiheesta: