Asialla on spekuloitu jo pidempään asiantuntijapiireissä, mutta nyt se nousi laajempaan keskusteluun: ensimmäistä kertaa Kiina on väläytellyt mahdollisuutta puuttua harvinaisten maametallien kauppaan USA:n kanssa.

Viime viikolla tälläkin palstalla uutisoitiin, että USA päätti jättää harvinaiset maametallit kiinalaistuotteille asetettujen korotettujen tullien ulkopuolelle. Kiinalainen Global Times kertoi, että USA:n päätös käänsi harvinaisten maametallien tuottajien pörssikurssit nousuun.

Yhdysvallat ei pärjää ilman kiinalaisten harvinaisia maametalleja

Miksi sitten Yhdysvallat jätti harvinaiset maametallit pois listalta, vaikka se uhkasi määrätä korotetut tullit ”kaikille lopuille kiinalaistuotteille”? Vastaus on yksinkertainen: Yhdysvallat ei pärjää ilman kiinalaisten tuottamia kriittisiä materiaaleja. Harvinaiset maametallit ovat välttämättömiä monille moderneille teknologioille ja esimerkiksi USA:n asejärjestelmille. Kiina tuottaa noin 95% maailman harvinaisista maametalleista. Yhdysvalloilta vie vuosia rakentaa uudelleen oma harvinaisten maametallien tuotanto ja lisätä niiden kotimaista tarjontaa pienentääkseen riippuvuutta Kiinan mineraaleista. Se on riittävästi aikaa, että Kiina ehtii voittaa kauppasodan Yhdysvaltoja vastaan, arvioi Global Times. Kiinan harvinaisten maametallien monopoli antaa Pekingille mahdollisuuden kontrolloida USA:n korkean teknologian teollisuutta. Kiina on noussut myös harvinaisten maametallien suurimmaksi tuojaksi, joten maa rohmuaa näitä kriittisiä materiaaleja myös omien rajojensa ulkopuolelta jalostettavaksi Kiinassa.

Kuva 1. Harvinaiset maametallit ovat kriittisiä materiaalia asejärjestelmien tuotannossa. (Lähde: Kriittiset materiaalit ja huoltovarmuus -selvitys 2017)

Reuters kysyi kommentteja tilanteesta amerikkalaisilta puolusteollisuuden jäteiltä, mutta  Raytheon Co, Lockheed Martin Corp ja BAE Systems eivät halunneet kommentoida tilannetta.

Miten Peking aikoo hyödyntää tilanteen?

Nyt mitataan Kiinan kykyä täysin hyödyntää harvinaisten maametallien tarjoama etulyöntiasema. Kiinalaisten harvinaisten maametallien vientikielto USA:han on vain yksi keino laittaa Yhdysvaltojen talous kärsimään.

“China could shut down nearly every automobile, computer, smartphone and aircraft assembly line outside of China if they chose to embargo these materials,” wrote James Kennedy, president of ThREE Consulting, on Tuesday in National Defense, a U.S. industry publication. (Japan Times, 23.5.2019)

Toinen vaihtoehto on nostaa harvinaisten maametallien hintoja vastauksena Trumpin tullimaksujen korotuksille. Yhdysvaltojen päätös jättää kiinalaiset harvinaiset maametallit tullikorostusten ulkopuolelle paljasti, kun riippuvaisia amerikkalaiset ovat näistä materiaaleista. Tämä voi antaa kiinalaisille harvinaisten maametallien tuottajille itseluottamusta nostaa hintojaan. Ja koska amerikkalaisilla ei ole vaihtoehtoja, on heidän pakko hyväksyä korkeammat hinnat.

Toim. huom. Kokemukset edellisestä harvinaisten maametallien kriisistä vuonna 2010 osoittivat, että kiinalaisten näkemys voimassaolevista toimitussopimuksista poikkeaa länsimaisesta. Kiinalaisten mielestä vanhat sopimukset eivät päde, jos markkinatilanne muuttuu olennaisesti.

Harvinaisten maametallien strategia uusiksi

Kauppasodan myötä Kiinan pitää miettiä uudelleen strategiansa harvinaisten maametallien suhteen. Maalla on monta erilaista keinoa käytettävissä, kuten leikata harvinaisten maametallien kaivoslisenssien määrää, nostaa vaatimustasoa harvinaisten maametallien tuotannolle, rajoittaa harvinaisten maametallien vientiä tai kieltää investoinnit harvinaisten maametallien tuotantoon ulkomailta Kiinaan tai Kiinasta ulkomaille.

Globel Times arvioi, että Kiina pyrkii todennäköisesti välttämään harvinaisten maametallien viennin täyskieltoa, jotta jännitteet Yhdysvaltojen kanssa eivät lisääntyisi. Mutta Kiina ei tule myöskään jättämään hyödyntämättä tätä mahdollisuutta turvata ja maksimoida omia intressejään.

Lisää aiheesta:

  • US need for rare earths an ace in Beijing’s hand. Global Times, 16.5.2019.
  • Kiinan vastaisku kauppasodassa voi olla lamauttava: ”Pelkkä uhka korostaa maailmantalouden luonteeseen liittyvää haavoittuvuutta”. Kauppalehti, 23.5.2019.
  • Kiinan vastaisku kauppasodassa voi olla julma: Hallitsee suurinta osaa näistä raaka-aineista, joita ilman Yhdysvaltain teknologiateollisuus alkaa kompuroida välittömästi: ”Se vaikuttaisi kaikkeen”. Tekniikka&Talous, 23.5.2019.
  • Explainer: China’s rare earth supplies could be vital bargaining chip in the U.S. trade war. Reuters, 23.5.2019.
  • China’s Supply of Minerals for iPhones and Missiles Could Be a Risky Trade Weapon. The New York Times, 23.5.2019.
  • Fears grow that China could weaponize rare earth minerals in U.S. tech war. Japan Times, 23.5.2019.
  • Kiina uhkaa lopettaa harvinaisten maametallien viennin Yhdysvaltoihin – vaikeuttaisi kokonaisten teollisuudenhaarojen toimintaa. Kiina on aiemminkin käyttänyt harvinaisia maametalleja aseina kauppasodissa. YLE, 28.5.2019.

 

Lisätietoa  harvinaisista maametalleista:

Kriittiset materiaalit ja huoltovarmuus –selvitys kertoo lisää harvinaisista maametalleista ja niiden käyttökohteista.