Brittiläisen Beowulfin omistama suomalainen Grafintec Oy on tehnyt aiesopimuksen kiinalaisen Qingdao Hensen Graphite Ltd:n kanssa anodimateriaalien tuotantolaitoksen rakentamisesta Vaasaan. Grafintecin aiempi yhteistyösopimus intialaisen Epsilonin kanssa purkautui hiljattain.

Kiinalainen Hensen on toiminut grafiittiteollisuudessa 37 vuoden ajan. Yhtiö on keskittymässä luonnongrafiittiin ja synteettiseen grafiittiin perustuvia anodimateriaaleja.

Hensen on tuottanut grafiittipohjaisia anodimateriaaleja vuodesta 2003. Yhtiön suunnitelmissa on nostaa tuotanto 50.000 tonniin vuoteen 2023 mennessä nykyisestä noin 10.000 tonnin vuosituotannosta.

Synteettiseen grafiittiin perustuvia anodimateriaaleja Hensen on tuottanut vuodesta 2017. Nykyinen tuotanto on 30.000 tonnia vuodessa, kertoo London Stock Exchange tiedotteessaan.

Kuva 1. Kiina jalostaa käytännössä kaiken maailmassa käytettävän luonnongrafiitin. (Lähde: Benchmark Mineral Intelligence 2021)

 

Kuva 2. Synteettinen grafiitti on tällä hetkellä hallitseva materiaali, mutta kysyntä on siirtymässä luonnongrafiittiin. (Lähde: Benchmark Mineral Intelligence 2021)

Aiesopimus ja tontti numero 18

Eilen julkistetun aiesopimuksen mukaiset toimet ovat jo käynnistyneet. Grafintec Oy ja Hensen jättivät viime viikolla yhteisen tonttihakemuksen Vaasan kaupungille. Yhtiöiden tähtäimessä on GigaVaasan tontti numero 18, jonne olisi tarkoitus rakentaa anodimateriaalien tuotantolaitos.

Mielenkiintoiseksi tilanteen tekee se, että 25. elokuuta 2022 Grafintec ja silloinen kumppaninsa Epsilon Advanced Materials Private Ltd hakivat yhdessä samaa tonttia numero 18. Grafintec ja Epsilon eivät ole enää kumppaneita.

Grafintecin strategia

Grafintecin tavoitteena on rakentaa Suomeen arvoketju korkealaatuisesta luonnongrafiitista anodimateriaalien tuotantoon. Yhtiön on tarkoitus hyödyntää Suomen luonnonvaroja, kuten uusiutuvaa energiaa, ja pyrkiä päästöttömyyteen läpi koko arvoketjun.

Yhtiölle haluaa levittäytyä kumppanuuksien kautta eri kohtiin arvoketjussa ja siten nopeuttaa markkinoille pääsyä ja pienentää riskiä.

Business Finlandin rahoituksella tärkeä rooli

Grafintec sai vuonna 2021 Business Finlandin rahoitusta 791.000 euroa osana BATCircle 2.0 –hanketta.

Rahoituksen tuella on tarkoitus kehittää kestäviä teknologiaratkaisuja grafiitin jalostamiseen uusiutuvalla energialla akkuvalmistajien tarpeisiin.

Grafintecillä on tähtäimessä Aitolammen esiintymä, jossa on arvioitu olevan 1.275.000 tonnia grafiittia lähes täydellisessä muodossa akkukäyttöä varten. Grafintec tekee malminetsintää myös muilla alueilla.

“Beowulf and Hensen first established contact in 2015 and I am delighted that we have joined forces to work on the GigaVaasa project, combining Hensen’s 37 years’ of knowledge and experience in the graphite industry, and almost 20 years in the anode market, with Grafintec’s strong position in the anode space of the Finnish battery cluster, and the Company’s natural flake graphite resources, which represent a potential secure and sustainable supply of raw materials for Finland to achieve its self-sufficiency ambitions in battery raw materials.” Kurt Budge, Chief Executive Officer of Beowulf

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 27.9.2022)

Lähteet:

Lisää aiheesta:

Suomalais-intialainen aiesopimus akkuanodimateriaalitehtaan rakentamisesta Vaasaan

 

Australialaisen Syrah Resourcesin osakekurssi nousi rajusti Teslan kanssa tehdyn grafiittisopimuksen jälkeen