Markkinatutkimusyritys Roskill osallistui toukokuussa ICCSINO:n Annual Anode Material and Feedstock Summit –tapahtumaan Kiinassa. Tapahtumassa oli mukana yli 600 asiantuntijaa grafiitti-arvoketjun eri vaiheista. Ohjelmassa olivat niin luonnongrafiitti kuin synteettinen grafiitti sekä litiumioniakkujen anodimateriaalien toimitusketjuun liittyvät teemat. Grafiittimarkkinat näyttävät toipuneen hyvin koronapandemian aiheuttamista häiriöistä, kertoo Roskill uutisessaan.

ICCSINO:n edustajan mukaan markkinat ovat nyt palautuneet koronapandemian aiheuttamast shokista. Kiinassa litiumioniakkujen anodimateriaalien tuotannon volyymi vuonna 2020 oli 463,3 kt, jossa oli kasvua 30 %, joka on hieman alle vuoden 2019 ennätyskasvun, joka oli huimat 39 %, kertoo Roskill uutisessaan.

Synteettisen grafiitin esiasteena käytettävän neulakoksin tuotanto öljy- ja hiilipohjaisista raaka-aineista kasvoi 517 ktonniin vuonna 2020. Kasvua edellisvuoteen verrattuna kertyi 7 %. Sektorin kokonaiskapasiteetiksi raportoitiin 1,77 Mt.

Luonnongrafiitin tuotannossa muutoksia Kiinassa

Luonnongrafiitin osalta ICCSINO raportoi 0,85 Mt globaalista tuotantomääristä vuotta 2020. Suurimmat tuottajaat olivat Kiina, Brasilia, Mosambik ja Madagaskar. Roskill huomauttaa artikkelissaan, että heidän vastaava arvio on hieman korkeampi eli noin 0,9 Mt.

ICCSINO kertoi myös, että pallomaisen grafiitin tuotanto vuonna 2020 oli 201,8 kt, jossa kasvua 20% edellisvuoteen verrattuna.

Kiinan luonnongrafiitin tuotannossa on käynnissä merkittävä murros, kertoo Roskill artikkelissaan. Kiinan suurimmassa luonnongrafiitin tuottajaprovinssissa Heilongijianissa toimiva Minmetal on kertonut merkittävästä konsolidointihankkeesta Luobein alueella. Tämän ansiosta kaivetun grafiitin saannot ovat nousseet 6-7 prosentista 11 prosenttiin, mikä on kasvattanut tuotantomääriä.

Provinssin grafiitintuottajien keulanaisen mukaan luonnongrafiitin tuotantomäärät vuonna 2020 olivat Luobeissä 382 kt ja Jixissä 349 kt. Samaan aikaan pallografiitin tuotantomäärä provinssissa oli 175 kt, josta Luobein osuus oli yli 70 prosenttia.

Heilongijianin on arvioitu tuottavan tällä hetkellä yli 70 prosenttia Kiinan anodimateriaaliteollisuuden käyttämästä luonnongrafiitista, uutisoi Roskill.

Muun maailman tuotanto

Syrah Resourcesin toimitusjohtaja Shaun Verner kertoi ICCSINO:n seminaarissa yhtiön Balaman hankkeesta Mosambikissa. Hanke käynnistyi uudelleen maaliskuussa 2021 oltuaan ennen sitä lähes vuoden suljettuna. Tauon aikana kaivoksen toimintaa käytiin läpi ja etsittiin tapoja pienentää tuotantokustannuksia.

Balaman tuotantokapasiteetti on tällä hetkellä 2,0 Mt malmia ja 350 kt luonnongrafiitin konsentraattia vuodessa. Syrah Resources on rakentamassa Vidaliaan, Yhdysvaltoihin Active Anode Material (AAM) –laitosta, jonka kapasiteetti on 10 kt vuodessa. Tuotannon odotetaan käynnistyvän vuonna 2024 ja tuotantomäärän kasvavan vuoteen 2030 mennessä 40 kt vuodessa vuodessa, kertoo Roskill artikkelissaan.

 

Kuva 1. Syrah Resourcen Balama-projektin suomugrafiitin tyypit ja käyttökohteet. (Lähde: Syrah Resource)

(Julkaistu 7.6.2021)

Lähteet:

  • Graphite: Notes from the ICCSINO 14th Annual Anode Material and Feedstock Market Summit. Roskill, 4 June 2021.
  • Needle coke, its manufacture and use. Science Alpha, 3 October 2019.

Lisää aiheesta: