Luonnongrafiitin hiutaleiden hinta on laskenut vuoden 2019 ensimmäisellä puoliskolla, kertoo markkinatutkimuslaitos Roskill. Vielä vuoden 2018 viimeisellä puoliskolla grafiitin hinta pysyi suhteellisen vakaana.

Vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä hinnat laskivat maltillisesti, mutta vuoden toisella neljänneksellä hinnanlasku kiihtyi. Hintojen lasku jatkui myös heinäkuussa.

Markkinatutkimuslaitoksen näkemys

Roskill arvioi, että grafiittihiutaleiden hintaa on painanut afrikkalaisen tuotannon kasvu Mosambikissa ja Madagascarilla, joiden tuotanto päätyy lähinnä Kiinaan. Grafiitin tuonti näistä maista Kiinaan on kasvanut lähes joka kvartaalilla vuoden 2018 alusta lähtien.

Mosambikin tuottama materiaali on lähinnä pieniä ja keskisuuria hiutaleita, joita käytetään litiumioniakkujen valmistukseen. Madagaskarin tuottamat hiutaleet ovat suurempia ja niillä on eri käyttökohteet.

Roskillin pidemmän aikavälin ennuste vuoteen 2029 on optimistisempi, kun grafiittihiutaleiden kysynnän kasvu akkujen imussa ylittää uusien tuottajien käynnistymässä olevan tuotannon määrät. Grafiitin hintakehitys riippuu paitsi uusien tuottajien kyvystä kasvattaa tuotantoaan, myös muista tekijöistä, kuten grafiittituotannon leikkauksista Kiinassa ympäristösyistä.

 

Kuva 1. Maailman grafiittivarannot (Lähde: Reuters)

 

Lisää aiheesta:

  • Graphite: Flake prices falter as African exports meet new demand – for now. Roskill, August 9, 2019.
  • Samsung may release a smartphone with new battery technology that can fully charge less than 30 minutes. Businessinsider.com, August 13, 2019.

 

GRAFIITTI​