Grafiitti on säilyttänyt asemansa keskeisenä anodimateriaalina siitä saakka, kun Sony kaupallisti 1990-luvun alussa litiumakut. Muut materiaalit, kuten katodimateriaalit, separaattorit jne. ovat muuttuneet paljon vuosien varrella, mutta grafiitti porskuttaa edelleen vahvasti. Tutkimuspuolella etsitään kovaa vauhtia vaihtoehtoisia anodimateriaaleja. Pisimmällä ovat piipohjaiset anodimateriaalit, mutta myös biopohjaisia vaihtoehtoja kehitetään, esimerkkinä Stora Enson kehittämä ligniini-pohjainen anodimateriaali. Seuraavassa LG Energy Solutionsin tekemä tietoisku grafiitista anodimateriaalina.
Grafiittia käytetään laajasti litiumioniakkujen anodimateriaalina.
Synteettinen grafiitti maksaa noin kaksi kertaa enemmän kun luonnongrafiitti. Sitä tarvitaan mahdollistamaan akkujen pikalataus ja se myös turpoaa vähemmän kuin luonnongrafiitti. Synteettistä grafiittia valmistetaan lämmittämällä hiiliprekursoreita yli 2 500 C lämmössä – parasta varmistaa, että edullista (ja päästötöntä) energiaa on runsaasti saatavilla.
Piipohjaisia anodimateriaaleja kehitetään kovaa vauhtia.
Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoja: jarkko.vesa(at)notinnovatedhere.fi
(Julkaistu 14.1.2022)
Lähteet:
- LG Energy Solutions Jan 2022 (LinkedIn).
Lisää aiheesta:
Suomalais-intialainen aiesopimus akkuanodimateriaalitehtaan rakentamisesta Vaasaan