Grafiitin hinta jatkaa nousuaan Kiinassa, kun tuottajat taistelevat valtion asettamien energiantuotannon rajoitusten aiheuttamien sähkön hinnannousun ja jakeluhäiriöiden kanssa, kertoo Roskill.

Kiinassa tuotetun suomugrafiitin (flake graphite) eri laatujen hinnat ovat nousseet jo viitenä kuukautena peräkkäin. FastMarketsin mukaan 94% C –laadun hinta on noussut 12 %, ja isojen hiutaleiden hinnat 11 % toukokuusta lokakuuhun. Samaan aikaan 94% C medium –laadun hinta on pysynyt noussut heinäkuun jälkeen 15 %, uutisoi Roskill.

Kuva 1. Grafiitin eri laatuja. (Lähde: Ahtola & Kuusela 2015)

Roskillin näkemys

Roskillin mukaan Kiinan sähkömarkkinoiden häiriöt heijastuvat nimenomaan synteettisen grafiitin tuotantoon ja pallomaisen  (spherical) grafiitin jalostukseen luonnongrafiitista.  Molemmat näistä ovat tunnetusti energiaintensiivistä tuotantoa. Pallomaista grafiittia käytetään anodimateriaalina litiumioniakuissa.

Sekä luonnongrafiitin että synteettisen grafiitin kysyntä kasvaa nopeasti akkuteollisuuden vetämänä, kun sähköautomarkkinat ovat toipuneet nopeasti koronasta. Kun vahva kysyntä yhdistyy vielä heikentyneeseen saatavuuteen, voi hintojen nousu jatkua vielä vuoden viimeisellä neljännekselläkin, mikäli tuottajat eivät saa täydennettyä varastojaan ennen tyypillisiä talviseisokkeja.

Heilahtelut tuttuja Kiinan grafiittimarkkinoille

Kiinan grafiittiteollisuudessa on totuttu vuosien varrella hintojen nousuun ja saatavuusongelmiin. Taustalla on usein tuotantolaitosten sulkemisia valtion tarkastuskäyntien jälkeen.

Nyt hinnat ovat kuitenkin monen vuoden huipputasolla. Myös grafiitin toimitukset kärsivät konttipulasta ja laivarahdin kovasta kysynnästä, vaikka tilanne on nyt huomattavasti parempi kuin vuoden alkukuukausina, arvioi Roskill artikkelissaan.

Laivarahdin ongelmat pudottivat tuotantoa Afrikassa

Lokakuun viimeisellä viikolla Syrah Resources kertoi, että sen kolmannen kvartaalin tuotantoa rajoittaa kansainvälisten merikuljetusten ongelmat.

Yhtiön mukaan sen tuotanto Mosambikissa putosi kolmannella kvartaalilla 25 ktonniin toisen kvartaalinen 29 ktonnista.  Ennen koronaa Syrah Resources oli yksi Kiinan ulkopuolisista grafiitintuottajista. Yhtiö pyrkii nyt palauttamaan asemansa avaamalla uudelleen Balaman kaivoksen vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä.

Roskill uskoo Syrah Resourcesin vuoden 2021 tuotannon päätyvät samoihin lukuihin suurimman Kiinan ulkopuolisen haastajansa, brasilialaisen National de Grafiten  kanssa. Syrah Resourcesin odotetaan kasvattavan tuotantoaan tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä, sillä yhtiö on kertonut luonnongrafiitin Q3/2021-tilauskannan olevan 50ktonnia, kertoo Roskill artikkelissaan.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoja: jarkko.vesa(at)notinnovatedhere.fi

(Julkaistu 29.10.2021)

Lähteet:

Lisää aiheesta:

Grafiittia Norjasta

 

Jättimäisen grafiittikaivoksen rakentaminen käynnistyy Sisä-Mongoliassa

 

Grafiitilla iso rooli ilmastotalkoissa

 

Lisää korona-häiriöitä odotettavissa grafiitin globaaleihin toimitusketjuihin

 

Merikuljetusten globaalit ongelmat jatkuvat edelleen

 

GRAFIITTI​