Autojätti GM julkisti heinäkuun 2021 alussa sopimuksen, jonka puitteissa yhtiö hankkii Controlled Thermal Resources –yhtiön tuottamaa litiumia Hell’s Kitchen -hankkeesta Kaliforniasta. CTR kertoo geotermisesti tuotetun litiumin tulevan suljetusta kierrosta, jonka hiilijalanjälki on pienempi kuin nykyisin käytössä olevien prosessien. 

General Motors kertoi tehneensä sopimuksen Controlled Thermal Resources -yhtiön kanssa strategisesta investoinnista ja kaupallisesta yhteistyöstä varmistaakseen paikallisen ja edullisen litiumin saannin.

Litium tuotetaan suljetun kierron prosessissa ja se otetaan talteen suoralla prosessilla, joka vaatii fyysisesti vähän maa-alaa, ei tuota prosessijätteitä ja jonka hiilijalanjälki on pienempi kuin perinteisten kaivos- ja haihdutusaltaiden, kertoo yhtiö tiedotteessaan.

Kuva 1. Controlled Thermal Resources -yhtiön mukaan heidän prosessinsa hiilijalanjälki on pienempi kuin nykyisin käytössä olevien prosessien. (Lähde: CTR 2021

GM:n ja CTR:n yhteistyön odotetaan vauhdittavan sellaisten litiumin tuotantoprosessien käyttöönottoa, joiden ympäristövaikutukset ovat pienemmät.

Tiedotteen mukaan huomattava osa GM:n tulevasta akkulaatuisen litiumhydroksidin ja litiumkarbonaatin tarpeesta voidaan kattaa CTR:n Hell’s Kitchen Lithium and Power –hankkeen tuotannolla Salton Sea Geothermal Field –alueella Kalifornian Imperialissa.

Kuva 2. Controlled Thermal Resources -yhtiön prosessi käyttää geotermistä energiaa. (Lähde: CTR 2021)

 

GM varmisti etuoikeuden litiumiin

General Motors on ensimmäinen yritys, joka tekee miljoonaluokan investoinnin CTR:n Hell’s Kitchenin hankkeeseen. Ensimmäisenä sijoittaja GM:llä on ensisijainen oikeus Hell’s Kitchenin ensimmäisen vaiheen litiumin tuotantoon, kertoo tiedote. Sopimuksessa on myös optio useamman vuoden jatkosopimuksesta.

GM:n mukaan varmistamalla litiumin saatavuuden Yhdysvalloista yhtiö voi edistää tehokkaiden ja kohtuuhintaisten sähköautojen saatavuuden maassa ja siten auttaa ympäristöhaasteiden taklaamisessa.

Kuva 3. Kalifornialainen Salton Sea -alue on noteerattu myös British Geological Surveyn tuoreella kartalla litiumkaivoksista, -varannoista ja -esiintymistä. (Lähde: Shaw, R.A. (2021). Global lithium (Li) mines, deposits and occurrences (May 2021). British Geological Survey)

 

Toim. huom. Hauska seurata, miten hienosti markkinatalous toimii: kun akkukemikaalien kysyntä kasvaa, syntyy vipinää myös tarjontapuolella. Geotermisesti tuotettu litium voisi olla mielenkiintoinen tuote myös Islannille, jolla riittää geotermistä energiaa, ja jonka maaperästä pulppuaa jatkuvasti mielenkiintoisia suolaliemiä.

(Julkaistu 4.7.2021)

Lähteet:

  • GM to Source U.S.-Based Lithium for Next-Generation EV Batteries Through Closed-Loop Process with Low Carbon Emission. General Motors, 2 July 2021.
  • Shaw, R.A. (2021). Global lithium (Li) mines, deposits and occurrences (May 2021). British Geological Survey.

Lisää aiheesta: