Kongon demokraattinen tasavalta on käynnistänyt ohjelman, jonka tavoitteena on lopettaa lapsityövoiman käyttö ja parantaa työolosuhteita kobolttikaivoksilla.
Kaivosyhtiö Glencore on lähtenyt mukaan uuteen yhteenliittymään, joka tukee koboltin pientuotantoa Kongossa, kertoo Financial Times artikkelissaan. Hankkeen tavoitteena on luoda standardit vastuullisesti tuotetulle metalleille, joita käytetään sähköautojen valmistuksessa.
Glencore, joka teki tänä vuonna ison sopimuksen koboltin toimittamisesta Teslalle, uskoo Fair Cobalt Alliance –hankkeen rohkaisevan autovalmistajia käyttämään akuissaan Kongon kobolttia, sen sijaan, että pyrkisivät suunnittelemaan koboltti-vapaita akkukemioita.
Kuva 1. Fair Cobalt Alliance -jäsenet. (Lähde: FCA)
FCA-yhteenliittymä pyrkii poistamaan lapsityövoiman kaivosten alueelta ja parantamaan työolosuhteita sekä tukemaan opiskelumahdollisuuksia Kongossa. Liittymässä on mukana myös Kiinan suurin koboltinjalostaja Huayou Cobalt, joka toimittaa kobolttia autonvalmistajille, kuten Volvo ja Volkswagen, kertoo Financial Times artikkelissaan.
Koboltista pyritään eroon Kongon ongelmia takia
Kongo vastaa 60 prosentista maailman kobolttituotannosta. Yli 10 prosenttia koboltista kaivataan käsin, osittain myös lapsityövoimaa käyttäen.
Kuva 2. Koboltti tulee Kongosta. (Lähde: Bloomberg, 2018)
Kuten aiemmin tällä sivustolla on kerrottu, haastoi ihmisoikeusryhmä Applen, Googlen, Microsoftin, Dellin ja Teslan viime vuonna oikeuteen Kongon kobolttikaivoksilla kuolleiden tai loukkaantuneiden lasten perheiden puolesta.
Glencorella omia haasteita
Financial Timesin mukaan Glencore uskoo, että huoli ihmisoikeuksista on vauhdittanut pyrkimyksiä korvata sähköautojen litiumioniakuissa käytettävä koboltti. Kiinan suurin akkuvalmistajat CATL kertoi elokuussa 2020 kehittävänsä akkua, jossa ei käytetän nikkeliä tai kobolttia.
Glencoren toimintaa Kongossa tutkitaan, koska yhtiöllä on yhteyksiä israelilaiseen liikemieheen Dan Gertleriin, joka joutui Yhdysvaltojen sanktiolistalle joulukuussa 2017, uutisoi Financial Times. Kesäkuussa 2020 Reuters uutisoi Sveitsin valtion käynnistäneen rikostutkinnan Glencoresta, koska yhtiö ei ole pystynyt estämään väitettyä korruptiota Kongossa.
Artesaanikoboltti valtion kontrolliin
Tammikuussa 2020 kerroimme, että Kongon valtio perustaa kansallisen monopoliyhtiön hallitsemaan käsin kaivetun koboltin myyntiä. Kongon valtion kaivosyhtiön Gecaminesin mukaan uusi toimija, Enterprise Générale de Cobalt, ostaa ja myy eteenpäin kaiken epävirallisesti tuotetun koboltin Kongossa.
FCA aloittaa kahdella kaivosalueella
Fair Cobalt Alliance aloittaa toimintansa kahdella artesaanikaivoksella Kasulussa ja Kamilombessa Kaakkois-Kongossa, kertoo Financial Times. Tavoitteena on laajentaa toimintaa kolmelle muulle kaivosalueelle vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä.
FCA nostaa kaivosten tasoa tarjoamalla suojaimia, puhdasta vettä ja poistamalla alueelta pintakiveä. Kaivoksia valvoo jatkossa toimitusketjujen auditointiyritys RCS Global.
(Päivitetty 30.8.2020)
Lähteet:
- Glencore backs cobalt mining pact in DR Congo. Financial Times, 24 Aug 2020.
- Swiss prosecutors launch Glencore criminal probe over Congo. Reuters, 19 June 2020.
- China’s top cobalt producer halts buying from Congo miners. Financial Times, 28 May 2020.
- Congo creates state monopoly for artisanal cobalt. Reuters, 31 Jan 2020.
- Apple and Google named in US lawsuit over Congolese child cobalt mining deaths. The Guardian, 16 Dec 2019.
- Tech giants sued over child deaths in DRC cobalt mining. Financial Times, 16 Dec 2019.
Lisää aiheesta:
Kongo perustaa kansallisen monopoliyhtiön hallitsemaan käsin kaivetun koboltin myyntiä
Glencorella vuoden 2019 lopussa varastossa Kongossa 12 797 tonnia kobolttia