Kaivosyhtiö ja metallinjalostaja Glencore sai vuonna 2020 talteen 45,5 tonnia jalometalleja ja 27 000 tonnia kuparia elektroniikkaromusta, kertoo yhtiö vastuullisuusraportti viime vuodelta. Sveitsiläisyhtiö aikoo laajentaa elektroniikan kierrätystoimintojaan Pohjois-Amerikassa, uutisoi Recycling International.

Glencore on kasvattanut kierrätysmääriään  erityisesti kuparin osalta. Vuonna 2019 yhtiö sai talteen 25 000 tonnia kuparia elektroniikkaromusta, vuonna 2020 siis 27 000 tonnia.

Muut lukemat ovat aikalailla samaa tasoa vuosina 2019 ja 2020: Glencore sai elektroniikkaromusta talteen 3,8 tonnia kultaa, 453 kg palladiumia ja 142 kg platinaa.

Recycling International on laskenut, paljonko Glencoren talteen ottamien metallien arvo on laskettuna London Metal Exchangen hinnoilla: kuparin arvoksi tuli noin 225 miljoonaa euroa, kullan hinnaksi 207 MEUR, hopean 26,5 MEUR, palladiumin 25 MEUR ja platinan hinnaksi 4,1 MEUR.

Maaliskuussa 2021 Glencore oli mukana perustamassa Circular Electronics Partnership (CEP) –yhteistyöhanketta. Uusi teollisuuden vetämä hanke, jossa on mukana eräitä suurimpia teknologiayhtiötä, pyrkii maksimoimaan elektroniikkalaitteiden uudelleenkäytön ja materiaalien hyödyntämisen, kertoo Recycling International. Suomesta CEP:n käynnistämisessä on ollut mukana ainakin Nokian Pia Tanskanen.

 

 

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoja: jarkko.vesa(at)notinnovatedhere.fi

(Julkaistu 5.1.2022)

Lähteet:

Lisää aiheesta:

Fedin optimistinen näkemys Yhdysvaltojen talouskehityksestä nosti kuparin hintaa

 

Digitalisaation varjopuoli: “Internet-jätteen” määrä jatkaa hurjaa kasvuaan globaalisti

 

Kupari ilmastotavoitteiden keskiössä

 

Elektroniikkaromun kierrätyksellä vauhtia ilmastotalkoisiin

 

Kuparin hintakehitys jakaa investointipankkien näkemyksiä

 

 

EU:n lainsäädäntö ei ole onnistunut sulkemaan kriittisten materiaalien kiertoa sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyssä

 

Elektroniikkaromuhamsterit