Amerikkalaisjätit General Motors (GM) ja General Electric  aikovat selvittää tapoja kehittää harvinaisten maametallien sekä muiden sähköautojen ja uusiutuvan energian teknologioiden valmistuksessa käytettävien mineraalien toimitusketjuja.

Yhtiöt ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen, jonka puitteissa ne tekevät yhdessä työtä harvinaisten maametallien ja niihin pohjautuvien kestomagneettien sekä kuparin ja teräksen saatavuuden varmistamiseksi, kertoo Reuters uutisessaan. Raha ei liiku nyt julkistetussa sopimuksessa. Yhtiöt eivät ole myöskään tehneet päätöksia seuraavista askeleista, kuten tuotantolaitoksen tai kaivoksen perustamisesta.

General Motorsin mukaan yhtiöt tekevät yhteistyötä Pohjois-Amerikan ja Euroopan toimitusketjujen kehittämiseksi. GE:n edustaja kommentoi Reutersille, että yhtiöillä ei ole vielä mitään tarkkaa aikataulua, jonka puitteissa toimitusketjuja kehitetään. Yhtiö uskoo, että yhteistyö GM:n kanssa antaa yhden työkalun lisää hankkia kriittisiä materiaaleja luotettavasti, kestävästi ja kilpailukykyisesti. Metalliyhdisteet ja harvinaisista maametalleista valmistettavat kestomagneetit ovat kriittisiä komponentteja, kun valmistetaan sähköautojen moottoreita ja tuulivoimaloiden generaattoreita.

European Raw Materials Alliance (ERMA) julkisti syyskuun lopussa raportin nimeltään ”Rare Earth Magnets and Motors: A European Call for Action”. Raportissa esitellään toimenpiteitä, miten Eurooppa voisi turvata harvinaisiin maametalleihin pohjautuvien magneettien ja moottoreiden saatavuuden eurooppalaisen teollisuuden tarpeisiin.

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoja: jarkko.vesa(at)notinnovatedhere.fi

(Julkaistu 8.10.2021)

Lähteet:

  • GM, General Electric to study rare earth supply projects for EVs. Reuters, 6 October 2021.
  • Rare Earth Magnets and Motors: A European Call for Action. A report by the Rare Earth Magnets and Motors Cluster of the European Raw Materials Alliance. ERMA, 30.9.2021.

 

Lisää aiheesta: