Fortum investoi 24 miljoonaa euroa hydrometallurgiseen kierrätyslaitokseen Harjavaltaan. Investointi kasvattaa merkittävästi Fortumin hydrometallurgista kierrätyskapasiteettia ja mahdollistaa kestävien akkukemikaalien tuotannon, kertoo yhtiö tiedotteessaan.
Yhtiön mukaan uudella laitoksella voidaan tehokkaasti kierrättää sähköautojen litiumioniakuissa käytettyjä arvokkaita metalleja sekä erilaisia akkujen valmistusketjussa syntyviä jätejakeita.
Akkualan kasvu vaatii raaka-aineita
Litiumioniakuilla on tärkeä rooli liikenteen sähköistymisessä ja siirryttäessä puhtaaseen energiaan. Akkujen kysynnän odotetaan kasvavan yli kymmenkertaiseksi vuoteen 2030 mennessä, mikä lisää merkittävästi niiden tuotannossa käytettävien kriittisten metallien tarvetta.
Fortumin uusi kierrätyslaitos Harjavallassa vastaa tähän kysyntään: laitos tuottaa kestävästi sähköautojen akkujen valmistuksessa tarvittavia raaka-aineita, kuten litiumia, nikkeliä, kobolttia ja mangaania kierrätetyistä materiaaleista.
Työpaikkoja Harjavaltaan
Fortumin mukaan Harjavallan uusi laitos tulee luomaan alueelle noin 30 työpaikkaa lähivuosina. Kasvupotentiaalia riittää, sillä laitoksen toiminta voi kasvaa Euroopan-laajuiseksi.
Harjavallan laitos on Fortumin mukaan valmistuttuaan markkinoiden suurin akkumetallien kierrätyslaitos. Kilpailijoita Fortumille löytyy esimerkiksi Norjasta, jossa Hydrovoltin laitosta rakennetaan parhaillaan. Myös kanadalainen Li-Cycle on kertonut suunnitelmistaan tulla Eurooppaan.
Kuva 1. Yksi Fortumin kilpailijoista on Northvoltin ja norjalaisen Hydron yhteisyritys Hydrovolt, jonka laitos nousee vauhdilla Norjaan. (Kuva: Hydrovolt 17.6.2021)
Mekaaninen ja hydrometallurginen prosessi
Fortum kierrättää litiumakut menetelmällä, joka koostuu sekä mekaanisesta että hydrometallurgisesta prosessista, jonka hiilijalanjälki on pieni.
Käytöstä poistuneet litiumakut puretaan ja käsitellään ensin mekaanisesti Fortumin tuotantolaitoksella Ikaalisissa, missä akut murskataan ja erotetaan jakeiksi, kuten metalleihin, muoveihin ja mustaksi massaksi. Musta massa toimitetaan Fortumin Harjavallan kierrätyslaitokseen, jonka hydrometallurgisessa prosessissa tuotetaan uusia kierrätettyjä raaka-aineita käytettäväksi uusissa akuissa.
Harjavallassa nyt pilottilaitos
Fortumilla on tällä hetkellä Harjavallassa teollisessa mittakaavassa toimiva hydrometallurgisen kierrätyksen pilottilaitos.
Nyt julkistettu uusi, vuonna 2023 valmistuva laitos kasvattaa Fortumin prosessointi- ja kierrätyskapasiteettia merkittävästi, kertoo yhtiö tiedotteessaan. Uuden laitoksen myötä Fortum pystyy käsittelemään valtaosan käytöstä poistuvien sähköajoneuvojen akuista Euroopasssa.
Toim. huom. Fortumin nyt julkistettu investointi on hieno uutinen paitsi Harjavallalle, myös koko Suomen akkuklusterille. On tärkeää, että tutkimus- ja pilotointihankkeista päästään rakentamaan teollisen mittakaavan laitosta. Hienoa nähdä myös, miten rohkeasti Fortum panostaa syntymässä olevaan uuteen markkinaan. Suurin riski hankkeessa liittyy varmaankin siihen, miten hyvin Fortum onnistuu saamaan sähköautojen akkuja ja muita laitoksessa käsiteltäviä kierrätysjakeita käsiteltäväksi. Kilpailu tulee varmasti olemaan kovaa, eikä vähiten norjalais-ruotsalaisen Hydrovoltin suunnalta. Myös Saksassa on kova pöhinä uusien kierrätyslaitosten ympärillä. Kriittisetmateriaalit.fi-sivusto odottaa edelleen mielenkiinnolla, milloin Fortum kertoo tarkemmin rakennettavan laitoksen kierrätysprosessista.
(Julkaistu 17.6.2021)
Lähteet:
- Fortum laajentaa akkujen kierrätyskapasiteettiaan ja investoi uuteen kierrätyslaitokseen Harjavallassa. Fortum 17.6.2021.
Lisää aiheesta:
About the author