Valmet Automotive ja Fortum julkistivat elokuussa 2021 yhteistyösopimuksen, jonka myötä Fortum hoitaa Valmet Automotiven Salon ja Uudenkaupungin akkutehtaiden tuotantojätteen kierrätyksen. Euroopan nykyisten ja tulevien akkutehtaiden tuotannossa syntyvä jäte on tärkeä kierrätysjae operaattoreille sillä aikaa kun odotetaan sähkö- ja hybridiautojen ajovoima-akkujen päätymistä suuremmissa volyymeissä kierrätykseen elinkaarensa lopussa.

Valmet Automotiven tiedotteen mukaan tuotantomäärien jatkuva kasvu Salon akkutehtaalla sekä uuden akkutehtaan käynnistys tänä vuonna Uudessakaupungissa kasvattavat akkumateriaalin vastuullisen kierrätyksen merkitystä.

Nyt allekirjoitetun sopimuksen mukaan Fortum kerää kierrätykseen tarkoitetut materiaalit Valmet Automotiven tehtailta ja kierrättää ne turvallisesti ja tehokkaasti.

Valmet Automotiven ja Fortumin kierrätysyhteistyö kattaa Valmet Automotiven akkutehtaat Salossa ja Uudessakaupungissa sekä Uudenkaupungin autotehtaan vaaralliseksi luokitellut jätteet. Keskusteluissa on mukana myös kierrätyksen laajentaminen Valmet Automotiven Saksan toimipaikkoihin, kertoo Valmet Automotive tiedotteessaan.

Kuva 1. Fortumin Tero Holländer korosti nyt julkistetun yhteistyösopimuksen merkitystä Suomen akkuarvoketjun vastuullisuuden kannalta. (Kuva: Valmet Automotive)

Stena Recycling kierrättää Northvoltin tehtaan materiaalit

Viime viikolla julkistettiin myös toinen vastaava yhteistyösopimus Ruotsin puolella. Siellä Northvolt valitsi Stena Recyclingin kierrätyskumppaniksi Skellefteån uudelle tehtaalle.

Sopimuksen tavoitteena on hoitaa akkutehtaan tuotannossa syntyvä jäte mahdollisimman tehokkaasti. Samalla kehitetään uusia kierrätysratkaisuja ja varmistetaan, että arvokkaat materiaalit palaavat kiertoon.

Kuva 2. Northvolt ja Stena Recycling julkistivat 16.8.2021 yhteistyösopimuksensa Skellefteån tehtaan tuotantojätteen kierrättämisestä. (Kuva: Stena Recycling)

Stena Recyclingilla on 90 toimipistettä Ruotsissa ja omat käsittelylaitoksen mm. metallille, paperille, muoville ja vaaralliselle jätteelle.

Stena Recyclingilla on jo toimintaa Skellefteån alueella. Viime vuonna yhtiö osti paikallisen toimijan Allmiljön. Keväällä 2021 teki kaupat myös uudesta maa-alueesta läheltä Northvoltin tehdasta, tavoitteena kehittää uutta liiketoimintaa akkutehtaan rinnalla.

Kuva 3. Eurooppaan on syntymässä kymmeniä isoja akkutehtaita. (Kuva: CIC energiGUNE July 2021)

 

Toim.huom. Benchmark Mineral Intelligencen toimitusjohtaja Simon Moores korosti kesällä akkualaa käsitelleessä seminaarissa, miten merkittävää roolia akkumateriaalien kierrätyksen kannalta Eurooppaan rakennettavien akkutehtaiden tuotantojätteen kierrätys tulee lähivuosina näyttelemään. Sähkö- ja hybridiautojen ajovoima-akut ovat osoittautuneet hyvinkin pitkäikäisiksi, joten kierrätysala joutuu odottelemaan näillä näkymin kuluvan vuosikymmenen lopulle ennen kuin suurempia määriä ajovoima-akkuja alkaa tulla kierrätykseen. Benchmark on myös korostanut, että uuden gigafactoryn rakentaminen ei ole ihan helppo juttu. Volyymien ja saannon nostaminen korkealle tasolle voi viedä viisikin vuotta. Tuotannon alkuvaiheessa joudutaan laatuasioiden kanssa tekemään paljon töitä, joten uusilta tuotantolinjoilta päätyy hylkyyn paljon akkuja ja niiden tuotannossa käytettäviä materiaaleja. Nämä materiaalit sopivat hyvin kierrätettäväksi takaisin prosessiin. Fortum ja Valmet Automotive olivat molemmat kansallisen akkustrategian valmistelun kantavia voimia. Hienoa nähdä, että nämä Suomen akkuklusterin kärkiyritykset löysivät toisensa myös kaupallisessa yhteistyössä. Fortumille Valmet Automotiven Saksan toiminnot olisivat mahtava pään avaus Saksan suurille markkinoille ja koko Keski-Euroopan akkutehdasklusteriin.

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoja: jarkko.vesa(at)notinnovatedhere.fi

(Julkaistu 24.8.2021)

Lähteet:

  • Valmet Automotive ja Fortum yhteistyöhön akkumateriaalien vastuullisessa kierrätyksessä. Valmet Automotive 19.8.2021.
  • Northvolt inleder samarbete med Stena Recycling. Stena Recycling, 16 August 2021.
  • Batteriretur together with Reneos, unique European platform for the collection of large Li-ion batteries kicks off. Batteriretur.

 

Lisää aiheesta: