Kuparin hinta nousi tällä viikolla Yhdysvaltojen keskuspankin Fedin positiivisten näkemysten vauhdittamana. Maaliskuun toimitusten hinnat Comex-markkinapaikalla New Yorkissa nousivat päivässä 3,2 prosenttia päätyen 9,504 dollariin tonnilta (4,32 USD/pound), kertoo Mining.com artikkelissaan. Kuparin hinta on noussut lähes viisi prosenttia parin kuukauden takaisista pohjahinnoista. Pidemmässä juoksussa kuparin kysyntää ja hintaa nostaa siirtyminen kohti vähähiilistä yhteiskuntaa.

Yhdysvaltojen ensi vuonna nouseva korkotaso kertoo, että talous on hyvässä iskussa, arvioi Commerzbankin analyytikko Mining.comin artikkelissa.

Keskuspankki arvioi, että Yhdysvaltain talous kestää omikron-variantin leviämisestä tulevat iskut. Fed nosti esille myös matalat työttömyysluvut pohjustaessaan ensi vuodelle suunniteltuja kolmea koronnostoa. Fedin linjaukset saivat maailman osakemarkkinat nousuun.

Kuva 1. Kuparin hintakehitys joulukuu 2020 – joulukuu 2021. (Lähde: Mining.com 16.12.2021)

Ennuste kuparin hintakehityksestä

Analyytikkofirma BMO Capital Markets varoitti, että kuparin hintataso on korkealla suhteutettuna markkinoiden fundamentaaleihin – varsinkin kun kysyntä hiipuu, kertoo Mining.com artikkelissaan. BMO uskoo kuitenkin, että pitkässä juoksussa kuparin hinta nousee, koska tarjontapuolen tilanne on heikko, samaan aikaan kun kupari on strategisesti tärkeässä roolissa vähähiilisyyden edistämisessä globaalisti.

Markkinatutkimus- ja konsulttiyritys Woodmac Kenzie on huolissaan energiametallien saatavuudesta matkalla kohti vähähiilisyyttä: Net zero 2050 –skenaarion vaatimukset vievät kaivosteollisuuden rahoituksen ja luvituksen kapasiteetin äärirajoille – tai sen niiden yli. Erityisen huolissaan Woodmac on kuparista, joka on energiamurroksen keskiössä. Net-zero 2050 –skenaarion edellyttämä 19 miljoonaa lisäys kuparin tuotantoon tarkoittaisi, että uusi La Escondidan kokoinen kuparikaivos on löydettävä ja saatava tuotantoon joka vuosi seuraavien 20 vuoden ajan. (Wood Mackenzie 6.10.2021)

Fastmarkets arvioi, että jalostetun kuparin niukkuus jatkuu markkinoilla vuoden 2022 ajan. Fastmarketsin mukaan maailman kuparituotanto voi nousta 7 prosenttia vuonna 2022, mikä tarkoittaisi merkittävää kasvua vuoden 2021 parin prosentin kasvuun verrattuna. Näin kova kasvu toisi kuparirikasteen markkinat jälleen tasapainoon kahden vuoden alijäämäisen tarjonnan jälkeen.

Markkinoilla varaudutaan kuitenkin saatavuusongelmiin ensi vuonna, koska niin paljon uutta kapasiteettia ja vanhan kapasiteetin laajennuksia odotetaan käyttöön.

 

Kuva 2. Sähköautojen yleistyminen kasvattaa kuparin kysyntää. (Lähde: Visual Capitalist, 22 Oct 2020)

Perussa kaivosyhtiöllä ongelmia paikallisväestön kanssa

Kaivosyhtiö MMG kertoi tällä viikolla, että yhtiö ei pysty toistaiseksi jatkamaan tuotantoaan Las Bambasin kaivoksella Perussa, koska neuvottelut 27 päivää kestäneiden teiden sulkemisten lopettamisesta eivät johtaneet sopuun paikallisväestön kanssa. Vastaavia tiesulkuja nähty useaan otteeseen viime vuosina, kertoo Mining.com artikkelissaan.

Chumbivilcasin provinssin asukkaat vaativat kaivosyhtiöltä työpaikkoja ja taloudellista tukea. Asukkaiden mielestä vauras kaivosyhtiö  ei tuota riittävästi taloudellista hyvää paikalliselle yhteisölle.

Kuva 3. Las Bambas on Perun kolmanneksi suurin kuparikaivos. (Lähde: MMG Inc. 2021)

Kuva 4. Kaivosyhtiö MMG:llä on haasteita Chumbivilcasin provinssin väestön kanssa, joka haluaisi isomman siivun kaivoksen tuottamasta arvosta. (Lähde: MMG Inc. 2021)

Las Bambasin kaivos tuottaa 2 prosenttia maailman kuparista. Tämän vuoden tuotanto tulee olemaan noin 290 000 tonnia kuparirikastetta. Heinäkuussa 2021 yhtiö arvioi tuotannon jäävän 310 000 – 330 000 tuotantotavoitteen alapäähän. Nyt jäätiin jälkeen vielä viime kesän ennusteestakin.

Las Bambasin kaivoksen alueella on yhtiön mukaan varastoituna noin 60 770 tonnia kuparia rikasteen muodossa, kertoo Mining.com Reutersin lähteisiin viitaten.

Kuva 5. Vuonna 2020 maailman toiseksi suurin kuparintuottaja Peru tuotti 2,2 miljoonaa tonnia kuparia. (Lähde: Statista 15.11.2021)

 

Kuva 6. Maailman suurimmat kuparintuottajat vuonna 2020. (Lähde: Statista 17.11.2021)

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoja: jarkko.vesa(at)notinnovatedhere.fi

(Julkaistu 17.12.2021)

Lähteet:

  • Copper price jumps on Fed’s upbeat view. Mining.com, 16 Dec 2021.
  • Leading copper miners worldwide in 2020, by production output. Statista, 17 Nov 2021.
  • Major countries in copper mine production worldwide in 2020. Statista, 15 Nov 2021.
  • COP26 will be a colossal mining cop-out. Mining.com, 28 October 2021.
  • COP26: Why base metals should be high on the agenda. Wood Mackenzie, 6 October 2021.
  • Las Bambas – Delivering Social Profitability. MMG Inc. September 2021.
  • Copper: Critical Today, Tomorrow, and Forever. Visual Capitalist, 22 Oct 2020.

Lisää aiheesta:

Kupari ilmastotavoitteiden keskiössä

 

Energiajärjestö IEA kehottaa valtioita keräämään akkumetallien varmuusvarastoja

 

Kuparin hintakehitys jakaa investointipankkien näkemyksiä

 

Kuparin hinta pomppasi kun Chile ilmoitti sulkevansa koronan takia rajansa