Useat eurooppalaiset sulatot ovat ilmoittaneet tuotantonsa leikkauksista tai keskeytyksistä energian rajun hinnannousun takia.

Norsk Hydron omistama alumiinisulatto Slovalco aikoo keskeyttää tuotannon syyskuun lopussa, mikä vaikuttaa kolmeensataan työpaikkaan. Vain muutamaa päivää aiemmin hollantilainen sinkkisulatto ilmoitti vastaavasta päätöksestä. Malmin sulatus metallien tuottamiseksi on yksi eniten energiaa kuluttavista prosesseista.

Ilmoitukset tuotannon leikkauksista ja viime aikoina myös tuotannon keskeyttämisestä Euroopassa kertoo paineesta, jonka raskas teollisuus kohtaa, kun  kaasun hinta on noussut kaikkien aikojen ennätykseen, kertoo Financial Times.

Saksalainen alumiinisulatto Speira GmbH ilmoitti elokuun 2022 lopussa harkitsevansa sulattonsa tuotannon puolittamista rajusti nousevan energianhinnan takia, kertoi Bloomberg.

Eurooppalaiset sulatot olivat ahdingossa energian korkean hinnan takia jo viime vuoden lopulla ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, uutisoi MetalMiner tammikuussa.

Slovalco, jonka tuotantokapasiteetti on 175.000 tonnia alumiinia vuodessa, sanoo että Slovakia ei ole kompensoinut sille päästöoikeuksia EU:n järjestelmässä. Tämä tarkoittaisi huomattavia taloudellisia tappioita, jos tuotantoa jatkettaisiin tämän vuoden jälkeen, kertoo yhtiö Financial Timesille.

Norsk Hydron edustajan mukaan Slovalcon tuotantolaitos on moderni ja hyvin hoidettu. Omistajan edustaja on pahoillaan, että tästä huolimatta tuotannon jatkoa ei ole voitu varmistaa laitokselle.

Euroopan sulatot tiukilla

Slovalcon sulatto, kuten monet muutkin sulatot Euroopassa, toimi vajaalla kapasiteetilla ennen kuin tieto sulkemisesta tuli.

Financial Timesin haastatteleman JPMorganin edustajan mukaan Slovalcon sulkeminen heijastelee eurooppalaisten sulattojen ahdinkoa nousevien energiahintojen puristuksessa.

Erillisessä tiedotteessa Norsk Hydro kertoo, että lakko Euroopan suurimmalla alumiinisulatolla Sunndalissa Norjassa tarkoittaa, että viidesosa tehtaan kapasiteetista on poissa käytöstä neljän viikon ajan elokuun puolivälistä.

Sinkki, alumiini ja kupari pärjänneet paremmin

Monien raaka-aineiden hinnat ovat alhaalla markkinoiden arvaillessa, mikä on taantuman vaikutus kysyntään.

Analyytikot  ovat olleet luottavaisempia sinkin, alumiinin ja kuparin suhteen, koska eurooppalaisten sulattojen tuotannon leikkaukset ovat vähentäneet tarjontaa, kirjoittaa Financial Times. Kaikkien kolmen metallin varastotasot ovat laskeneet vuoden takaiseen verrattuna, koska sulattojen tuotanto on pienempää.

Elokuussa perusmetallien saatavuutta heikensi Kiinan Sichuanissa vaikuttanut helleaalto, joka pakotti sulatot leikkaamaan tuotantoaan, jotta kotitalouksille riitti sähköä.

 

Kuva 1. Mistä alumiinin tulee? (Lähde: Visual Capitalist, Aug 2022)

 

Kuva 2. Kiina tuottaa yli puolet maailman alumiinista. (Lähde: Visual Capitalist, Aug 2022)

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 29.8.2022)

Lähteet:

  • German Aluminum Smelter Considers Halving Output on Energy Costs. Bloomberg, 23 Aug 2022.
  • Second European smelter to halt production as energy costs bite. Financial Times, 17 Aug 2022.
  • How is Aluminum Made? Visual Capitalist, 12 Aug 2022.
  • Europe’s aluminium smelters in turmoil amid rising power costs. MetalMiner, 30 Dec 2021.

Lisää aiheesta:

Eurooppalaiset alumiinisulatot kurimuksessa rajusti nousevan energianhinnan takia

 

Euroopan riippuvuus Venäjän fossiilisesta energiasta ei saa muuttua riippuvuudeksi Aasian raaka-aineista

 

Unohda koboltti ja nikkeli, kupari on uusi kulta

 

Kiinalainen alumiini paikkaa Venäjän jättämää aukkoa