Koronakevät sekoitti globaalit toimitusketjut ja herätti Euroopan tajuamaan, että se ei voi olla täysin tuontiraaka-aineiden varassa, kirjoittaa EURACTIV.

Joillekin EU-päättäjille Euroopan herääminen ymmärtämään litiumin ja harvinaisten maametallien omavaraisuuden tärkeys digivihreille teollisuudenaloille oli se positiivinen juttu koronassa.

Pandemia paljasti EU:n riippuvuuden muista maista mm. lääkkeiden raaka-aineissa ja lääkinnällisissä tarvikkeissa. Nyt pelätään, että Euroopan unioni tulee törmäämään samoihin ongelmiin vihreän elvytyksen kanssa, jonka kulmakivi ovat tietokoneet, akut, sähköautot ja tuulivoimalat, joiden tuotanto riippuu vahvasti Kiinan ja muiden alueiden tuottamista metalleista ja mineraaleista.

European Raw Materials Alliance

Edellä kuvattu pandemia-herätys oli yksi syy sille, että EU julkisti syyskuun lopussa teollisuusvetoisen Euroopan raaka-aineallianssin (European Raw Materials Alliance).

Julkistustilaisuudessa puhunut sisämarkkinakomissaari Thierry Breton painotti, että EU:n pitää ajatella strategisemmin ennakoidakseen muut mahdolliset häiriöt tulevaisuudessa. EU:n pitää Bretonin mukaan vahvistaa omaa primääriraaka-aineiden tuotantoa, mutta myös kehittää kierrätysmateriaalien kierrätystä.

 

Kuva 1. European Raw Materials Alliancen kotisivut on avattu.

Breton korosti kuitenkin, että pelkästään uusia kaivoksia avaamalla Eurooppa ei pääse pälkähästä. Raaka-aineiden lisäksi tarvitaan jalostuskapasiteettia Eurooppaan. Breton painotti, että reiät pitää tilkitä koko arvoketjun matkalta.

Muutama maa kontrolloi Eurooppaa

Nykyisin Euroopan raaka-ainetuonti on vahvasti riippuvainen muutamasta maasta. EU tuo Kiinasta 98% käyttämistään harvinaisista maametalleista, vastaavasti 71% EU:n käyttämästä platinasta tulee Etelä-Afrikasta, listaa EURACTIV artikkelissaan.

Komissaari Breton muistuttaa, että monia näistä nykyisin maailmalta tuotavista materiaaleista kyllä löytyy myös Euroopan maaperästä. Koboltti, volframi, niobi, listaa komissaari Suomenkin kriittisten materiaalien listalla olevia mineraaleja.

Kuuma kysymys onkin, kuinka nopeasti euroopalaiset saavat kaivokset, jalostuslaitokset ja kierrätyskapasiteetin rakennettua – ja kuinka riippuvainen Eurooppa on sillä aikaa tuonnista EU:n ulkopuolelta, pohtii EURACTIV.

Litium helpompi tapaus

Muutamien raaka-aineiden kohdalla tilanne on helpompi. Esimerkiksi litiumin osalta Breton uskoo EU:n voivan olla lähes omavarainen jo vuonna 2025. Tämän tavoitteen saavuttamisessa suomalaisella Keliberillä on varmasti oma tärkeä roolinsa.

Harvinaisten maametallien kohdalla prosessi on hitaampi. EURACTIVen haastattelemat EU-virkamiesten mukaan tavoitteena on, että EU:n oma kaivos- ja jalostustoiminta olisi toiminnassa ensi vuosikymmenen alussa. Sitä odotellessa tavoitteena on varmistaa vastuullisesti tuotetun materiaalin saanti ilman häiriöitä globaaleilta markkinoita, linjaa komissaari Breton.

 

 

(Julkaistu 6.10.2020)

Lähteet:

  • Europe faces up to China’s supremacy on raw materials. EURACTIV, 5 Oct 2020.

Lisää aiheesta:

 

European Raw Materials Alliance (ERMA) julkaistu

 

Tulossa lähiaikoina: European Raw Materials Alliance

 

Euroopan uhkapeli akkujen kanssa

 

The Empire Strikes Back: Euroopan vastaisku akkukisassa

 

Sähköautot ohittavat tuulivoimalat NdFeB-magneettien suurimpana käyttökohteena