Ei tullut Clean Tech Act, vaan tuli Net-Zero Industry Act. Moni on varmasti tyytyväinen, että vanhaa clean tech –termiä ei otettu käyttöön tässä yhteydessä. Komission puheenjohtaja Von der Leyen aikoo perustaa myös suvereniteettirahaston vauhdittamaan hankkeita.

Euroopan komissio aikoo esittää Net-Zero Industry Act –pakettia, joka tuo useita vähäpäästöisen teknologian tavoitteita vuoteen 2030 mennessä. Paketin on tarkoitus kilpailla Yhdysvaltojen massiivisen ”ilmastopaketin” kanssa, kertoi Ursula von der Leyen 17. tammikuuta Davosissa.

“The aim will be to focus investment on strategic projects along the entire supply chain. We will especially look at how to simplify and fast-track permitting for new clean tech production sites.” Ursula von der Leyen ,World Economic Forum 2023, Davos

Von der Leyenin mukaan ei ole salaisuus, että tietyt yrityksille suunnatut tuet Inflation Reduction Act –paketissa herättivät huolta, kertoo POLITICO artikkelissaan.

Suvereniteettirahasto tulee

Komission puheenjohtaja aikoo viedä myös Euroopan suvereniteettirahastoa (European Sovereignity Fund) eteenpäin komission budjettitarkastelun yhteydessä.

Rahasto on tarkoitus tuoda vihreän teollisuuden verohelpotusten ja vähäpäästöisten teknologioiden väljempien valtiontukisääntöjen rinnalle.

Komissio konsultoi parhaillaan jäsenmaita, miten parhaiten unionin hätärahoituksen sääntöjä voitaisiin muokata samassa hengessä kuin koronapandemian ja Ukrainan sodan myötä, kirjoittaa POLITICO.

Von der Leyenin ilmoitukset tulevat hetkellä, jolloin Euroopan komission näkemykset ovat jakautuneet sen suhteen, miten EU voisi parhaiten vastata Yhdysvaltojen vihreiden tukien jytkyyn.

Kilpailukyky ei voi rakentua tukien varaan

Vain päivää ennen von der Leyenin esityksiä EU:n kilpailukomissaari Margrethe Vestager varoitti, että unionin kilpailukyky ei voi rakentua tukien varaan. Hän vaatii myös, että tulevat muutokset EU:n hätärahoitukseen tarkoitetut  valtiontukisääntöjen höllennykset olisivat vain määräaikaisia. Vestager pelkää villin tukipolitiikan vaurioittavan EU:n sisämarkkinoita, kertoo POLITICO artikkelissaan.

Vestagerin näkemykset ovat hyvinkin erisuuntaiset kuin EU:n sisämarkkinakomissaari Thierry Bretonilla, joka hiljattain sanoi, että lyhyt aikaiset ratkaisut eivät tässä kohtaa riitä.

Aiemmin Vestager ehdotti uutta väliaikaista valtiontukikehystä, jossa olisi mukana ”anti-relocation investment aid” –väline, jonka tavoitteena olisi estää yrityksiä siirtymästä EU:n alueelta muualle parempien tukien perässä.

EU-jäsenmailla on aikaa 25. tammikuuta saakka vastata von der Leyenin ehdotuksiin, kirjoittaa POLITICO.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 17.1.2023)

Lähteet:

  • Von der Leyen announces Net-Zero Industry Act to compete with US subsidy spree. POLITICO, 17 Jan 2023.
  • Revealed: France’s massive ’Made in Europe’ strategy. POLITICO, 13 Jan 2023.
  • EU industry boss hawks Clean Tech Act to hit back against America’s green subsidies. POLITICO, 10 Jan 2023.
  • France hits back at America with green industry plan. POLITICO, 4 Jan 2023.
  • Joint Statement on the impact of the US Inflation Reduction Act on the European battery ecosystem. EIT Innoenergy, 15 Dec 2022.
  • Biden welcomes Macron but back ’Buy American’. Los Angeles times, 2 Dec 2022.
  • Transatlantic Trade Trouble. POLITICO, 1 Sep 2022.

Lisää aiheesta:

Made in Europe – Ranska piiskaa Eurooppaa uuteen vauhtiin

 

Komissaari Bretonin vastaus Yhdysvalloille: Clean Tech Act

 

Biden toivotti Macronin tervetulleeksi mutta seisoi amerikkalaista tuotantoa suosivan ”ilmastolain” takana

 

European Battery Alliance iskee pöytään kovat vastalääkkeet IRA-paketille

 

Miljardit vyöryvät USA:n akkuteollisuuteen Inflation Reduction Act –ilmastolain voimalla

 

Inflation Reduction Act suosii Yhdysvaltain ja sen vapaakauppakumppaneiden akku- ja akkumineraaliteollisuutta

 

Transatlanttinen kauppakiista muhimassa

 

EU varoittaa että USA:n verohelpotukset sähköauton ostajille rikkovat globaaleja kauppasääntöjä