Euroopan suurin harvinaisten maametallien esiintymä löydetty Kiirunan alueelta

Ruotsin valtion omistama kaivosyhtiö on löytänyt huomattavan harvinaisten maametallien esiintymän Kiirunasta. Onnistuneen malminetsinnän lopputuloksena yhtiö kertoo löytäneensä yli miljoonan tonnin harvinaisten maametallien oksidien esiintymän. Kyseessä on suurin esiintymä Euroopassa. Löydöksestä on vielä pitkä matka toimivaan kaivokseen, muistuttaa LKAB tiedotteessaan.

Tämä on hyvä uutinen, ei vain LKAB:lle, alueelle tai Ruotsille, vaan koko Euroopalle ja ilmastolle, hehkuttaa yhtiön toimitusjohtaja Jan Moström yhtiön tiedotteessa.

”Without mines, there can be no electric vehicles”. Jan Moström, pääjohtaja, LKAB 12.1.2023.

Vielä pitkä matka toimivaan kaivokseen

LKAB muistuttaa tiedotteessaan, että matka toimivaan kaivokseen on pitkä. Ensimmäinen askel on hakea Per Geijerin esiintymälle hyödyntämislupa, jotta yhtiö pääsee tutkimaan esiintymää syvemmältä ja selvittämään edellytyksiä kaivostoiminnalle. Tavoitteena on saada lupahakemus sisään tämän vuoden aikana.

Kaivosyhtiö on jo alkanut valmistelemaan ajolouhintaa useiden kilometrien matkalla ja noin 700 metrin syvyydessä kohti uutta esiintymään päästäkseen tutkimaan sitä perusteellisemmin.

Toimitusjohtajan mukaan yhtiö investoi nyt isosti päästäkseen hankkeessa eteenpäin. Yhtiö arvioi esiintymän tutkimiseen kuluvan useita vuosia. Myös kaivostoiminnan kannattavuus ja kestävyys on arvioitava ennen lopullisia investointipäätöksiä.

Luvitukseen kaivataan uudenlaista otetta

Jos tällaisen kaivoshankkeen luvitus hoidettaisiin perinteisellä tyylillä, menisi vähintään 10 – 15 vuotta ennen kuin kaivos saataisiin tuotantoon ja raaka-aineita markkinoille, muistuttaa Moström.

Katseet kääntyvät nyt kohti Euroopan komission pyrkimyksiä varmistaa kriittisten raaka-aineiden saatavuutta sekä tulevaan EU:n uutta raaka-ainealoitetta kohti.

”We must change the permit processes to ensure increased mining of this type of raw material in Europe. Access is today a crucial risk factor for both the competitiveness of European industry and the climate transition.” Jan Moström, pääjohtaja, LKAB 12.1.2023.

Kiertotalouspuisto suunnitteilla

Per Geijerillä harvinaiset maametallit löytyvät fosforin kanssa yhdessä apatiitti-mineraalissa esiintymässä, joka on pääosin rautamalmia. Harvinaiset maametallit voidaan näin ollen tuottaa sivutuotteena. Tämä antaa myös täysin uudenlaisia mahdollisuuksia tehdä kannattavaa kaivostuotantoa, kertoo yhtiö tiedotteessaan.

“LKAB is already planning a circular industrial park in Luleå with new technology for the extraction and processing of phosphorus, rare earth elements and fluorine based on today’s existing mining production. There, instead of landfilling the material, it can be used to create new, sustainable products. A production start is planned for 2027.” Leif Boström, Senior Vice President, LKAB 12.1.2023

Sokli pesee LKAB:n mennen tullen

Harvinaiset maametallit eivät ole mikään ruotsalaisten etuoikeus.

”Suomesta löytyy lukuisia kiinnostavia harvinaisten maametallien esiintymiä. Niistä ehkä kaikista kiinnostavin on mielestäni Sokli, joka on aivan megaluokan hanke verrattuna LKAB:n kertomaan esiintymään”, Geologian tutkimuslaitoksen tiede- ja innovaatiojohtaja Saku Vuori kertoo Helsingin Sanomien artikkelissa.

Vuoren mukaan Soklin esiintymä on kokonaisuudessaan jopa tuhansia kertoja suurempi kuin esiintymä, josta LKAB kertoi torstaina. Eri kaivoshankkeiden vertailu ei ole aivan suoraviivaista, koska Soklissa läheskään kaikki malmi ei sisällä harvinaisia maametalleja, mutta kokoero Soklin ja LKAB:n ilmoittaman REE-esiintymän välillä on silti vastaansanomaton.

”Pärjäämme tässä kisassa hyvin ruotsalaisille”, Vuori sanoo haastattelussa.

Turkkilaisilla valtava esiintymä

Turkki kertoi kesällä 2022 löytäneensä niin isot harvinaisten maametallien varannot, että ne pystyvät tyydyttämään globaalin kysynnän 1 000 vuodeksi. Turkki kehui, että löydetyt varannot ovat isommat kuin Kiinalla.

Uutisen harvinaisten maametallien massiivisesta löydöksestä kertoi Turkin energia- ja luonnonvaraministeri Fatih Dönmez. Hän julisti ylpeänä, että hänen jalkojensa alla oli 694 miljoonan tonnin verran harvinaisia maametalleja – tarpeeksi haastamaan jopa Kiinan valta-aseman.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 13.1.2023, päivitetty 15.1.2023)

Lähteet:

  • Europe’s largest deposit of rare earth metals is located in the Kiruna area. LKAB, 12 Jan 2023.
  • Ruotsissa tehtiin jättimäinen maametallilöytö, Suomessa on siihen verrattuna ”megaluokan hanke”. HS 15.1.2023.

Lisää aiheesta:

LKAB pääomistajaksi REEtec AS –yhtiöön – rakentaa vahvaa pohjoismaista harvinaisten maametallien tuotantoa

 

Ruotsalainen kaivosyhtiö LKAB ryhtyy ottamaan talteen fosforia ja harvinaisia maametalleja kaivosjätteestä

 

Circular Economy of Rocks: kaivannaisjätteissä paljon potentiaalia