Kriittisten raaka-aineiden saatavuus on kasvava huoli Euroopan taloudelle. Parin vuoden takaisessa selvityksessä EU:n Joint Research Centren tutkijat selvittivät, mitkä raaka-aineet ovat kriittisiä Euroopan puolusteollisuudelle. He arvioivat myös niiden saatavuuteen liittyviä riskejä tuontiriippuvuuden näkökulmasta.

Eurooppalainen puolustusteollisuus tarvitsee suorituskykyisiä erikoismateriaaleja puolustussovellusten valmistukseen. Raportin mukaan 39 raaka-ainetta ovat välttämättömiä tällaisten kehittyneiden materiaalien valmistukselle. Noin puolessa niistä Euroopan puolustusteollisuus on täysin tuontimateriaalien varassa.

 

Kuva 1. Euroopan puolustusteollisuuden käyttämät raaka-aineet. (Lähde: Pavel & Tzimad, 2016)

Puolustusteollisuuden käyttämien raaka-aineiden kokonaiskysyntä on suhteellisen pientä. Johtavat järjestelmäintegraattorit ja puolustusteollisuduen alihankkijat eivät myöskään yleensä itse osta raaka-aineita, vaan puolivalmisteita ja valmiita tuotteita, jotka on valmistettu näistä suorituskykyisistä materiaaleista.

Tutkijat tunnistivat 47 erilaista seosta, yhdistettä tai komposiittia, jotka ovat tärkeitä Euroopan puolusteollisuudelle. Näiden materiaalien poikkeuksellisten ominaisuuksien vuoksi niitä on vaikeaa tai mahdotonta korvata muilla materiaaleilla. Tästä johtuen niiden saatavuusriski on suurempi kuin tavanomaisemmilla raaka-aineilla.

 

Kuva 2. Euroopan puolustusteollisuuden toimitusketjun keskeisiä toimijoita. (Lähde: Pavel & Tzimad, 2016)

Eurooppalaisen teollisuuden on varmistettava useiden raaka-aineiden saanti Euroopan ulkopuolisista lähteistä, ylläpidettävä kykyään valmistaa laadukkaita yhdisteitä ja erikoisteräksiä sekä kehittää edelleen valmiuksiaan tuottaa komposiittimateriaaleja taklatakseen raaka-aineisiin ja puolivalmisteisiin liittyviä riskejä puolustussektorilla, ohjeistaa JRC:n tutkimus.

Toim. huom. JRC:n selvityksen tulokset olivat hyvin saman suuntaiset kuin v. 2017 tehdyn Kriittiset metallit ja huoltovarmuus -selvityksen tulokset laajemmin. Myös suomalainen teollisuus ostaa lähinnä valmiita osia ja komponentteja, raaka-aineilla käydään vähemmän suoraan kauppaa. Myös suomalaisessa selvityksessä nousivat esiin teollisuuden käyttämät seokset ja yhdisteet. Usein puhtaiden raaka-aineiden sijaan voisi olla järkevämpää varastoida sopivia yhdistelmiä teollisuuden tarpeisiin.

(Julkaistu 3.11.2020)

Lähteet:

 

Lisää aiheesta:

 

Muun maailman on aika vastata Kiinan harvinaisten maametallien ylivaltaan

 

Kiinan sanktiot Lockheed Martinille: päätyvätkö harvinaiset maametallit mukaan listalle?