Euroopan täydellinen omavaraisuus puolijohteiden tuotannossa ei ole mahdollista, koska ala vaatii niin valtavat investoinnit, arvioi komissaari Vestager CNBC:n haastattelussa tällä viikolla.

Eurooppalaiset autonvalmistajat ja muut teollisuuden alat ovat kärvistelleet koronan aiheuttamien kriittisten elektroniikkakomponenttien saatavuusongelmien kanssa. Tämän seurauksen eurooppalaiset poliittiset päättäjät ovat alkaneet etsiä keinoja kasvattaa mikrosirujen tuotantoa Euroopassa.

Osa poliitikoista ja virkamiehistä on sitä mieltä, että Euroopan unionista pitäisi tulla globaali edelläkävijä ja johtotähti puolijohteiden tuotannossa. Komissaari Margrethe Vestager, joka toimi aiemmin kilpailukomissaarina ja nyt uuden komission Euroopan digitaalisesta valmiudesta vastaavana komission varapuheenjohtajana, heittää jäitä innokkaimpien hattuun.

Investoinnit liian massiivisia jopa Euroopan unionille

Vestagerin mukaan Euroopan pääseminen omavaraiseksi puolijohteiden tuotannossa tarkoittaisi niin massiivisia  ja etupainotteisia investointeja, että  tällainen skenaario ei ole mahdollinen, kertoo CNBC artikkelissaan. Samoilla linjoilla oli piikiekkovalmistaja Okmeticin toimitusjohtaja Kai Seikku todetessaan elokuussa 2021 EK:n webinaarissa, että “omavaraisuus EU-alueella on täydellistä fantasiaa”.

Euroopan komissio on ilmoittanut tavoitteekseen tuplata Euroopan osuuden globaaleista puolijohdemarkkinoista vuoteen 2030 mennessä. Tällä hetkellä, ”hyvänä päivänä”, Euroopan osuus on 10 prosentin luokkaa. Vertailun vuoksi, vielä 1990-luvulla Euroopan osuus globaaleista markkinoista oli 40 prosenttia, kertovat komission tilastot.

Kuva 1. Komission varapuheenjohtaja Margrethe Vestager ei pidä EU:n täydellistä omavaraisuutta taloudellisesti mahdollisena vaihtoehtona. (Kuva: Euroopan komissio)

Geopolitiikka mukana kuvioissa

Yksi ajuri Euroopan unionin omavaraisuustavoitteen taustalla on pyrkimys välttää geopoliittisten ristiriitojen tuomat riskin eurooppalaiselle teollisuudelle. Uhkakuvana on, että Yhdysvaltojen ja Kiinan , tai vaikkapa Saksan ja Kiinan, välien kiristyminen voisi aiheuttaa lisää häiriöitä toimitusketjuihin.

Vestager kertoi haastattelussa, että EU selvittää yhdessä Yhdysvaltojen kanssa puolijohdepulan syitä.  Hän korostaa kansainvälisen yhteistyön tärkeyttä. Vaikka Eurooppa saavuttaisi tavoitteensa 20 prosentin osuudesta kehittyneimpien puolijohdetuotteiden tuotannosta, jäisi tämän tuotannon ulkopuolelle suuri joukko muunlaisia mikrosiruja, kuten edellä todettiin.

”Kansainvälisesti on erittäin tärkeää saada toimitusketjut toimimaan hyvin”, korostaa komissaari Vestager.

Vestager totesi myös, että jäsenmaiden hallitusten pitää pystyä tukemaan puolijohdeteollisuutta, mutta tämä on mahdollista vain tiettyyn rajaan asti.

Jäsenvaltiot voivat tukea tiettyjen tuotteiden tuotantokapasiteetin rakentamista. Tällaista tukea tulisi jakaa vain silloin kun se on välttämätöntä, ja mukana tulee olla eurooppalainen näkökulma.

Entisenä kilpailukomissaarina Vestager pohtii myös vaikutuksia markkinoihin.

”Jos kyseessä on on ensimmäinen tietyn alueen tuotantolaitos, riski kilpailun vääristymiselle on luonnollisesti pienempi kuin tilanteessa, jossa joku toimija saisi tuotantotukia ja toinen toimija ei.”

Investoinnit EU:n ulkopuolelta

Euroopan unioni on jo pitkään ollut huolissaan EU:n ulkopuolisista sijoituksista kriittisiin eurooppalaisiin yhtiöihin. Koronan myötä houkutus tällaisille yrityskaupoille on kasvanut. EU vakuuttaa, että se ei ole periaatteessa tällaisia ulkomaisia sijoituksia vastaan.  Unioni haluaa vain varata itselleen mahdollisuuden arvioida tällaiset yrityskaupat etukäteen voidakseen arvioida niiden vaikutuksia markkinatilanteeseen.

CNBC mainitsee esimerkkinä tuoreen tapauksen, jossa kiinalainen valtio-omisteinen yhtiö osti italialaisen sotilaskäyttöön tarkoitettuja droneja valmistavan Alpi Aviation –yhtiön. Tätä yrityskauppaa viranomaiset eivät päässeet arvioimaan.

Vestager peräänkuuluttaa tällaisten yrityskauppojen arviointiin uusi työkaluja ja lisää aktiivisuutta. Vaikka uutta lainsäädäntöä tulee, loppupeleissä kaikki on kiinni siitä, että viranomaiset ovat hereillä.

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoja: jarkko.vesa(at)notinnovatedhere.fi

(Julkaistu 3.12.2021)

Lähteet:

  • Achieving semiconductor independency is ’not doable,’ EU competition chief says. CNBC, 29 Nov 2021.

Lisää aiheesta:

Pula puolijohteista jatkuu ainakin pari vuotta, arvioi Okmeticin toimitusjohtaja Kai Seikku: “Omavaraisuus EU-alueella täydellistä fantasiaa”

 

Globaali sirupula pahenee

 

Puolijohdevalmistajat tappelevat käytetyistä tuotantolaitteista – Kiina rohmuaa käytettyjä laitteistoja