Viime aikaiset uusien hankkeiden julkistukset kertovat Euroopan pyrkimyksistä vahvistaa harvinaisten maametallien toimitusketjuaan, kertoo Roskill uutisessaan. Vaikka hankkeet toteutuessaan kasvattavat Euroopan omaa harvinaisten maametallien raaka-ainetuotantoa, on niiden jatkojalostus ja kestomagneettien valmistus edelleen vahvasti kiinalaisten käsissä.

Mkango Resources ja Grupa Azoty Zaklady Azotowe Pulawy A.S. (Grupa) ovat julkistaneet suunnitelmansa rakentaa harvinaisten maametallien erottelulaitos Grupan lannoite- ja kemikaalikompleksin yhteyteen Pulawyssä.  Songwe Hill –hankkeen esiselvitys on käynnissä ja se kattaa Songwe Hill-projektin ja erottelulaitoksen. Selvityksen odotetaan valmistuvan vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä, kertoo Roskill. Uuden laitoksen tavoitteena on tuottaa vuositasolla 2 ktonnia eroteltuja NdPr-oksideja sekä raskaiden harvinaisten maametallien karbonaatteja, joissa on noin 50 ktonnia dysprosiumin ja terbiumin oksideja.

REE-karbonaatteja Afrikasta Puolaan käsiteltäväksi

Mkangon Songwe Hill –hanke Kaakkois-Malawissa aikoo tuottaa harvinaisten maametallien karbonaattien seosta toimitettavaksi Puolan tehtaalle erottelua varten.

Mkango omistaa 75,5 prosentin osuuden Maginito Ltd –yhtiöstä, jolla on 25 % osuus brittiläisestä harvinaisten maametallien kierrättäjästä HyProMag-yhtiöstä. Mkango toivoo pääsevänsä mukaan myös harvinaisia maametalleja käyttävien jalostettujen tuotteiden liiketoimintaan.

Edellä kerrottujen hankkeiden lisäksi harvinaisten maametallien tuottaja Pensana on valmistelemassa erottelulaitoshanketta Saltend Chemicals Park –alueella Koillis-Englantiin. Tämän hankkeen tavoitteena on tuottaa vuosittain noin 12,5 kt harvinaisten maametallien oksideja sisältäen 4,5 kt neodyymiä ja praseodyymiä. Jalostettava materiaali hankitaan Longonjon hankkeesta Angolasta. Hankkeen odotetaan käynnistyvän noin 18 kuukauden kuluttua rahoituksen järjestymisestä, kertoo Roskill uutisessaan.

Eurooppa on riippuvainen Aasiasta

Vaikka harvinaisten maametallien jalostusta tehdään jo tällä hetkellä Euroopassa Neo Performance Materialsin Silmetin tuotantolaitoksella Virossa, harvinaisten maametallien kysyntä tulee kasvamaan Euroopassa, kun eurooppalaiset autonvalmistajat haluavat varmistaa kestomagneettien saatavuuden. Kestomagneettien kysyntää kasvattaa myös uusiutuvat energiamuodot (ks. IEA:n analyysi kuvassa 1).

 

Kuva 1. International Energy Agency (IEA) on ennustanut harvinaisten maametallien kysynnälle vahvaa kasvua siirryttäessä päästöttämään energiana. (Lähde: IEA)

 

Harvinaisten maametallien jalostuskapasiteetin kasvattaminen Kiinan ulkopuolella vahvistaa ja monipuolistaa harvinaisten maametallien toimitusketjua Euroopassa, vaikka harvinaisten maametallien ja niiden yhdistelmien tuotanto tapahtuu edelleen pääosin Kiinassa.

Tällä hetkellä Euroopassa on vain rajallisesti kapasiteettia tuottaa magneettien materiaalien esiasteita tai valmistaaa kestomagneetteja. Siksi Eurooppa on riippuvainen aasialaisista magneettien tuottajista, muistuttaa Roskill.

Euroopan lisättävä omaa REE-tuotantoa ja -jalostusta

Yhteenvetona Roskill toteaa, että edellä esitellyt uudet hankkeet kertovat paitsi syntymässä olevasta uudesta harvinaisten maametallien raaka-aineiden tuotannosta, myös yritysten suunnitelmista rakentaa erottelu- ja jalostuskapasiteettia. Tämä kehitys vahvistaa toteutuessaan eurooppalaista REE-arvoketjua.

Roskill muistuttaa kuitenkin, että harvinaisten maametallien jatkojalostus on edelleen vahvasti Kiinan käsissä. Pienentääkseen harvinaisten maametallien saatavuusriskejä Euroopan on kehitettävä ja kasvatettava omaa tuotanto- ja jalostuskapasiteettia, painottaa Roskill artikkelissaan.

 

Kuva 2. Harvinaisten maametallien kaivokset, varannot ja esiintymät – mukana myös Soklin hanke Suomessa. (Lähde: Deady, E. (2021). Global rare earth element (REE) mines, deposits and occurrences (May 2021). British Geological Survey)

 

Kuva 3. Harvinaisten maametallien globaali tuotanto vuonna 2020 – Kiina dominoi edelleen erottelu- ja jalostustoimintaa. (Kuva: Roskill)

 

(Julkaistu 15.6.2021)

Lähteet:

  • Rare Earths: European rare earths supply chain diversifies. Roskill 9 June 2021.
  • Deady, E. (2021). Global rare earth element (REE) mines, deposits and occurrences (May 2021). British Geological Survey.
  • Kansalliseen komiteaan K 183 Rikasteet ja harvinaiset maametallit liittyminen on ilmaista! METSTA 23.4.2021.

 

Lisää aiheesta:

 

 

 

 

 

 

 

The global rare earth industry association (REIA).

 

Critical Raw Materials for Strategic Technologies and Sectors in the EU – A Foresight Study (European Commission 2020)