Digivihreän tulevaisuuden vaatimat kriittiset raaka-aineet ovat isosti EU:n agendalla jatkossa. Kriittisten raaka-aineiden eurooppalaisen tuotannon kasvattaminen ja riippuvuuden vähentäminen EU:n ulkopuolisista toimijoista olivat keskeisiä teemoja, kun EU julkisti syyskuun alussa kriittisten materiaalien listan päivitetyn version.

EU:n ympäristötavoitteissa asetetaan kovat odotukset uusiutuvalle energialle, sähköautoille ja kiertotaloudelle, tavoitteena leikata isosti fossiilisten polttoaineiden ja perinteistä saastuttavaa teollisuutta. EURACTIV toteaa artikkelissaan, että Euroopan unionilta puuttuu tällä hetkellä vihreän tulevaisuutensa edellyttämät rakennuspalikat.

Resilienssiä arvoketjuihin

Syyskuun alussa Euroopan komissio otti askeleen eteenpäin julkistaessaan raaka-aineille uuden teollisen allianssin, joka muistuttaa kovasti eurooppalaisen akkutuotannon vauhdittamiseksi perustettua akkuallianssia. Uuden raaka-aine-allianssin tavoitteena on parantaa EU:n resilienssiä harvinaisten maametallien ja magneettien arvoketjuissa, uutisoi EURACTIV.

Syyskuun lopulla julkistettava European Raw Materials Alliance (ERMA) suuntautuu aluksi uusiutuvan energiaa sekä puolustus- ja avaruussektorin tarvitsemiin materiaaleihin. Myöhemmin raaka-aine-allianssi laajentaa myös muihin materiaaleihin.

EU:n kriittisten materiaalien toimintasuunnitelma

Luotettavasti ja kestävästi tuotetut raaka-aineet ovat edellytys talouden resilienssille, painotti komission varapuheenjohtaja Maros Sefcovic EURACTIVen artikkelissa. Hän korosti, että nykyisestä fossiilisten raaka-aineiden riippuvuudesta ei voida siirtyä riippuvuuteen kriittisistä materiaaleista.

Varapuheenjohtaja Sefcovic julkisti syyskuun alussa myös EU:n kriittisten materiaalien toimintasuunnitelman, jonka tavoitteena on kehittää ”resilienttejä arvoketjuja”, vähentää riippuvuuksia kiertotaloutta kehittämällä sekä vahvistamalla EU:n omaa tuotantoa.

Useiden EU:n kannalta kriittisten raaka-aineiden tuotanto on hyvin keskittynyttä: EU hankkii 98 % harvinaisista maametalleista Kiinasta, 98 % pesuaineissa käytetyistä boraateista tulee Turkista ja 71 % platinasta tulee Etelä-Amerikasta, listaa EURACTIV artikkelissaan.

Suomi mainittu

Teollisuuskomissaari Thierry Breton painottaa, että EU ei voi olla kokonaan kolmansien maiden varassa – pahimmillaan tiettyjä harvinaisia maametalleja tuottaa vain yksi yksittäin maa. Hän haluaa kasvattaa huomattavasti EU:n omaan kaivos-, metallinjalostus- ja kierrätyskapasiteettia, uutisoi EURACTIV. Mielenkiintoista nähdä, miten ympäristöväki suhtautuu tähän tavoitteeseen.

EURACTIV nostaa esille Portugalin ja Suomen esimerkkeinä EU-maista, joissa kaivosteollisuus on hyvässä vauhdissa. Komissio haluaa muiden EU-maiden ottavan mallia näistä maista ja kasvattavan unionin omien varantojen hyödyntämistä.

Raaka-aineiden toimintaohjelman tavoitteena on tunnistaa varantoja, joiden hyödyntäminen voi alkaa vuoteen 2025 mennessä. Prioriteettina on saada hiilentuottajat siirtymään pois fossiilisten polttoaineden tuotannosta (ks. Euroopan ilmastotyö tarvisee mineraaleja, ei hiilentuotantoa).

Samaan aikaan pitäisi lisätä ja vähentää raaka-aineiden tuotantoa

Vihreä European Environmental Bureau (EBB) varoittaa, että uusien kaivoshankkeiden vyöry olisi ristiriidassa komission kiertotalousohjelman tavoitteiden kanssa, jotka tähtäävät resurssien kulutuksen pitämiseen maapallon kantokyvyn rajoissa, kertoo EURACTIV. Hankala yhtälö, kun ilmastotavoite tarvitsee kriittiisiä raaka-aineita ja ympäristötavoitteet pyrkivät niiden käytön vähentämiseen.

EBB peräänkuuluttaa tehokkaampia, kierrätettävämpiä ja kestävämpiä akkuja ja paristoja, jotka valmistetaan vastuullisesti tuotetuista raaka-aineista, jotta maapallon kuormitus pysyy kurissa.

Suorempaa puhetta tulee Maan ystävien Euroopan jaostolta, joka kritisoi suoraan EU:n raaka-ainestrategiaa, jotka tähtää raaka-ainetuotannon kasvattamiseen hinnalla millä hyvänsä.

Korona vauhdittaa kaivostoimintaa

Komissaari Breton kertoo EURACTIVen artikkelissa, että EU:n johto tulee kannustamaan jäsenvaltioita  ottamaan investoinnit kriittisiin raaka-aineisiin mukaan kansallisiin elvytyssuunnitelmiin.

Korona-elvytyssuunnitelma odotetaan lähiviikkoina. Suunnitelmissa jäsenvaltioiden hallituksen kertovat komissiolle, miten ne aikovat käyttää oman osuutensa EU:n 750 miljardin euron elvytysrahasta (EU Recovery and Resilience Fund, RRF).

(Julkaistu 8.9.2020)

Lähteet:

  • EU raw materials push aims to underpin Green Deal, digital ambitions. EURACTIV, 3 Sep 2020.
  • EIT RawMaterials supports EU Action Plan to ensure a secure and sustainable supply of raw materials. EIT RawMaterials, 3 Sep 2020.

Lisää aiheesta:

 

Tulossa lähiaikoina: European Raw Materials Alliance

 

Euroopan uhkapeli akkujen kanssa

 

Suomi – tuo eurooppalaisen akkutuotannon Shangri-La

 

Euroopan on lisättävä clean tech -metallien tuotantoa jotta ilmastotavoitteisiin päästään

 

Innovaatiokriittisten materiaalien vahvasti keskittynyt globaali tuotanto herättää huolta

 

Onko seuraava energiakriisi litium- ja kobolttikriisi?

 

Tesla varoittaa akkumineraalien pulasta