Ranskalaisen piikiekkoja valmistavan Soitecin toimitusjohtaja Paul Boudre ei kaunistele tilannetta: jos Euroopan unioni haluaa lisätä mikrosirujen tuotantoa alueellaan, pitää sen olla valmis tukemaan puolijohdevalmistajia ainakin 20 miljardilla eurolla, arvioi Boudre Financial Timesin haastattelussa. Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen julkisti eilen European Chips Act -ohjelman. Yhdysvallat julkisti oman CHIPS for America Act -ohjelmansa viime vuonna.

Boudren mukaan Eurooppa kykenisi rakentamaan merkittävää omavaraisuutta mikrosirujen valmistuksessa, mutta lähteekö EU mukaan leikkiin, hän kysyy. Tähän kysymykseen puolijohdealan yritykset odottavat vastausta.

Viime kuukausina useat toimialat autoteollisuudesta ja kulutuselektroniikkaan ovat kärsineet sirupulasta. Euroopan unioni on kertonut olevansa kiinnostunut kaksinkertaistamaan eurooppalaisen sirutuotannon niin, että Euroopan osuus globaaleista markkinoista nousisi 20 prosenttiin.

EK:n elokuussa 2021 järjestämässä, puolijohteiden saatavuusongelmia käsitelleessä seminaarissa Okmeticin toimitusjohtaja Kai Seikku piti Euroopan unionin tavoitetta nostaa maanosan osuus globaalista, 750 miljardin dollarin arvoisesta puolijohdemarkkinasta 20 prosenttiin liian optimistisena. Seikun arvio oli, että EU:n osuus tulee päinvastoin pienentymään nykyisestä seitsemästä prosentista. Seikku on ranskalaisen Soitecin hallituksen jäsen.

Syyskuun Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen julkisti European Chips Act –ohjelman, jonka tavoitteena on vähentää EU:n riippuvuutta Asian puolijohdetuottajista. Kyseessä on hänen mukaansa Euroopan teknologisesta riippumattomuudesta.

 

Kuva 1. Komission varapääjohtaja Maros Sefcovic kehui EU:n Chips Act -avausta some-päivityksessään.

Liian vähän, liian myöhään?

Eurooppa on myöhässä ja tarjoaa liian pieniä tukia tehtaiden rakentamiseen, arvioi Financial Times artikkelissaan. Samaan aikaan Yhdysvallat on parhaillaan viimeistelemässä omaa 52 miljardin dollarin tukipakettia omille siruvalmistajilleen.

Yhdysvallat julkisti oman CHIPS for America Act –pakettinsa viime vuonna parantaakseen kilpailukykyään kiinalaista teknologiaa vastaan, kertoo Reuters artikkelissaan.

Boudren mukaan eurooppalaiset siruvalmistajat, kuten Infineon, Bosch ja STMicroelectronics, tarvitsevat samanlaiset mahdollisuudet ja tuet pärjätäkseen kisassa muiden maanosien kanssa, kertoo Financial Times artikkelissaan.

Rahoitus ohjattava oikeisiin kohteisiin

Euroopan unionin 20 miljardin euron tukipaketti tulisi ohjata strategisesti sellaisten tuotteiden valmistukseen, joissa Euroopassa on jo osaamista, painottaa Boudre.

Pienimmät mikrosirut (viivanleveys pienimmillään jopa 2 nm luokkaa), jotka ovat tehokkaita ja kalliita tuottaa, ovat vahvasti Kiinan, Taiwanin, Japanin ja USA:n isojen tuottajien hyppysissä.

Soitec on itsekin hyötynyt markkinatilanteesta. Yhtiön osakekurssi on noussut tänä vuonna kolmanneksen, kun kurittanut sirutuotanto ja rajusti noussut kysyntä ovat nostaneet hinnat korkealle. Valtaosa puolijohteista toimitetaan älypuhelimiin, tietokoneisiin ja datakeskuksiin, listaa Financial Times.

Puolijohteet ovat modernin yhteiskunnan uusi kulta

Okmeticin toimitusjohtaja Kai Seikku arvioi elokuun seminaarissa, että puolijohdemarkkinat toipuvat parissa vuodessa nyt päällä olevasta kurimuksesta. Kun uusia tehdashankkeita käynnistetään nyt kovaa vauhtia, ennustaa Seikku, että markkinoille tulee vuosina 2024 – 2025 jo ylitarjontaa siruista.

Ranskalaisen Soitecin toimitusjohtaja ei pidä todennäköisenä, että puolijohdealalle tulisi koronan jälkeen uutta laskukautta. Hänen mielestään puolijohteet ovat korvanneet öljyn ja kaasun modernin yhteiskunnan uutena ”kultana”. Yhteiskunnan nopean teknologisen kehityksen takia mikrosiruja tarvitaan koko ajan enemmän, korostaa Boudre Financial Timesin haastattelussa.

Seikku oli samoilla linjoilla: mikrosirujen merkitys vain kasvaa koko ajan. Puolijohteet ovat jo tänä päivänä erittäin tärkeitä koko yhteiskunnan kannalta ja vuosikymmenen lopulla ne ovat jo massiivisen tärkeitä.

Analyytikon mielestä EU:n 20 miljardia ei paljon auta

Financial Timesin haastattelema analyytikko ei näe, että EU:n 20 miljardin euron tukipaketti toisi juurikaan helpotusta Euroopan sirupulaan.

Analyytikko varoittaa myös, että nykyinen pyrkimys käyttää valtiontukia teollisuuden houkutteluun voi pahimmillaan johtaa kilpavarusteluun.

 

(Julkaistu 16.9.2021)

Lähteet:

  • EU must offer €20bn if it wants more chip production, says Soitec chief. Financial Times, 15 September 2021.
  • EU plans ’Chips Act’ to promote semiconductor self-sufficiency. Reuters, 15 September 2021.
  • Pula puolijohteista jatkuu ainakin pari vuotta, arvioi Okmeticin toimitusjohtaja Kai Seikku: “Omavaraisuus EU-alueella täydellistä fantasiaa”. Kriittisetmateriaalit.fi 23.8.2021.
  • CHIPS for America Act. Seminconductor Industry Association (SIA).

Lisää aiheesta: