Etelä-Korea panostaa aurinkokennojen kierrätykseen. Käytetyistä aurinkokennoista saadaan talteen mm. hopeaa, kuparia, tinaa ja lyijyä. Maassa vuosittain kierrätykseen päätyvien aurinkopaneelin määrän uskotaan kasvavan lähes 10 000 tonniin vuoteen 2023 mennessä.

Jincheonin piirikuntaan rakennettava uusi laitos pystyy käsittelemään 3 600 tonnia aurinkopaneeleita vuodessa, kertoo Korean Times artikkelissaan. Aurinkokennoista puretaan kehikot, kytkentärasiat, takapaneelit ja lasit, jotta hopea, kupari, lasi, pii ja tina saadaan kierrätettyä. Lehden haastatteleman ministeriön edustajan mukaan prosessista ei synny ympäristölle vaarallisia sivuvirtoja.

Myös toinen toimija, Korea Institute of Energy (KIER) Daejeonissa, pyrkii lisäämään materiaalien talteenottoa kierrätykseen tulevista aurinkopaneeleista. Yhtiön edustajan mukaan lyijy voidaan ottaa talteen sen jälkeen, kun aurinkonauhat on purettu käytetyistä aurinkopaneeleista.

KIERin tutkimustiimi on löytänyt myös tapoja kierrättää alumiini ja lasi. Materiaalit erotellaan fysikaalisesti tai lasin osalta lämpökäsittelyllä. Piin ja kuparin erottamista varten aurinkokennot ja johtimet otetaan ensin irti ja sen jälkeen ne käsitellään kemiallisesti. Näin saadut kierrätymateriaalit voidaan käyttää uusien aurinkokennojen valmistamiseen.

Aurinkopaneelin kierrätysmäärät hurjassa kasvussa lähivuosina

Recycling International muistuttaa artikkelissaan, että Etelä-Korea on maailman yhdeksänneksi suurin energiatuottaja aurinkokennoilla. Viime vuonna maa tuotti yli 11 000 megawattia energiaa aurinkokennoilla.

Etelä-Korean ympäristöinstituutin näkemyksen käytettyjen aurinkokennojen kierrättäminen on välttämätöntä. Instituutti arvioi, että elinkaarensa lopussa olevien aurinkopaneelien määrä kasvaa vuoden 2019 noin 198 tonnista yli 9 600 tonniin vuonna 2023. Vuonna 2028 määrän on arvioitu olevan jo 16 000 tonnia vuodessa.

Aurinkopaneeleissa käytettävät ohutkalvoteknologiat sisältävät myös telluriumia, kadmiumia ja indiumia, kertoo PV-Magazine artikkelissaan.

(Julkaistu 15.8.2020)

Lähteet:

Lisää aiheesta:

 

EU Green Deal, kestävän kehityksen tavoitteet ja raaka-aineet

 

Elektroniikka-ala on herännyt kestävän kehityksen haasteisiin