Etelä-Korea on hiljattain esitellyt K-Chips Act –pakettinsa.  Hankkeen vetäjä, pitkään Samsungin palveluksessa työskennellyt Yang Hyang haluaa nyt varmistaa, että Etelä-Korea pysyy eturintamassa, kun USA ja Kiina taistelevat puolijohteiden herruudesta, kertoo Bloomberg artikkelissaan.

Yangin tehtävän merkitys korostuu sitä mukaa, kun Yhdysvallat, Kiina ja Japani kaatavat miljardeja omien puolijohteiden toimitusketjujensa rakentamiseen. Etelä-Korean rooli puolijohteiden tulevaisuudessa näyttää sumuiselta, sanoo Yang.

Kyse on kansallisesta turvallisuudesta

Aivan kuten Washington ja Peking, myös Yang näkee puolijohteissa olevan kysymys kansallisesta turvallisuudesta. USA ja Kiina ohjaavat osaamista, rahaa ja lainsäädännön tukea puolijohteisiin, jotka toimivat tulevaisuuden teknologioiden, kuten tekoälyn ja aseteknologian, pohjana.

”We’re in a chip war”. Yang Hyang-ja, Bloomberg 3 Jan 2023

Yang näkee, että teknologiajohtajuus on Etelä-Korean keino edistää turvallisuuteen liittyviä teemoja, kuten diplomaattiset tai puolustukseen liittyvät kysymykset.

Yang johtaa valtapuolueen asettamaan 13-jäsenistä erityiskomiteaa, joka etsii ratkaisua tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Komitea on todennut, että vain huomattavalla suoralla tuella Etelä-Korea voi vahvistaa asemiaan 550 miljardin dollarin globaaleilla puolijohdemarkkinoilla, kertoo Bloomberg artikkelissaan.

Yang on yksi monista globaaleista päättäjistä, jotka alkaneet nähdä teknologisen protektionismin oikeana valintana sen jälkeen, kun korona-aika nosti pintaan maiden keskinäisen riippuvuuden elektroniikkakomponenttien saatavuudessa.

Yangin työ alkaa kantaa jo hedelmää, kirjoittaa Bloomberg. Joulukuussa maan hallitus hyväksyi korealaisen version Yhdysvaltojen Chips Act –paketista. Yangin johdolla rakennettu paketti vauhdittaa pääkaupunkiseudulle tulevien tehdashankkeiden luvitusta. Myös teknologian koulutusta lisätään.

Maan parlamentti sääti erillisen lain, joka antaa 8 prosentin veroedun isoille yrityksille, jotka investoivat puolijohteiden valmistukseen. Yangin alkuperäinen ehdotus oli 20 – 25 prosenttia, kertoo Bloomberg.

Pikkurahoja

Etelä-Korean nyt päättämät panostukset ovat hyttysen ininää verrattuna miljarditukiin, joita muut maat ovat ohjaamassa mikrosirujen tuotantoon, muistuttaa Yang.

Yangia harmittaa, että lyhyen aikavälin politikointi hankaloittaa asian edistämistä parlamentissa. Osa Yangin kollegoista ovat sitä mieltä, että liian avokätiset tuet uhkaavat valtion taloutta ja hyödyttävät vain jättiyrityksiä.

Tammikuun alussa Etelä-Korean talousministeriö kertoi suunnittelevansa veroedun nostamista jopa 25 prosenttiin. Bloombergin mukaan on harvinaista, että hallinto esittää merkittäviä muutoksia näin pian sen jälkeen, kun uusi laki on säädetty.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 16.1.2023)

Lähteet:

  • Samsung Veteran Sounds Alarm on Korea Losing Global Chip War. Bloomberg, 3 Jan 2023.

Lisää aiheesta: 

Hollantilaiset joutuivat mukaan Yhdysvaltojen ja Kiinan puolijohdetaistoon

 

Kiinan teknologiaministeriö kutsui puolijohdeyritykset hätäkokoukseen USA:n vientirajoitusten takia

 

Nyt on varauduttava puolijohdesotaan

 

Yhdysvallat rajoittaa puolijohteiden ja kaasuturbiinien valmistusteknologioiden vientiä