Etelä-Afrikassa käynnissä olevat levottomuudet ovat aiheuttaneet häiriöitä maan keskeisillä valtateillä ja kuljetusreiteillä. Levottomuudet saattavat vaikuttaa myös fluorisälvän toimituksiin, varoittaa Roskill artikkelissaan. Etelä-Afrikka on tärkeä fluorivedyn valmistuksessa käytettävän fluorisälvän tuottaja. Fluorivety puolestaan on tärkeässä roolissa litiumioniakkujen ja puolijohteiden valmistuksessa.

KwaZulu-Natalin ja Gautengin provinsseissa on ollut tiesulkuja ja laajaa vahingontekoa. Ajoneuvoja, varsinkin kuljetusyritysten kuorma-autoja, on heitelty palopommeilla ja kivitetty.

Myös kuljetukset Durbanin satamasta ovat häiriintyneet ja mineraaleja kuljettavia kuorma-autoja on poistettu liikenteestä. The Minerals Council of South Africa on kertonut, että osa laivakuljetuksista Richards Bayn satamasta ovat viivästyneet.

Fluorisälpä ja vetyfluoridi kemianteollisuudessa

Fluoriitti eli fluorisälpä (CaF2) on fluorin ja kalsiumin muodostama mineraali, joka on pieninä määrinä verrattain yleinen monissa kivilajeissa, kertoo GTK tutkimusraportissaan.

Fluori ei esiinny luonnossa reaktiivisuutensa vuoksi, vaan fluoria ja sen yhdisteitä tuotetaan fluoriitista. Fluoriitin käyttökohde riippuu sen laadusta, kuten CaF2-pitoisuudesta ja epäpuhtauksien määrästä.

Kaupallisesti fluorisälpä jaetaan kolmeen luokkaan:

 • acidspar (> 97% CaF2)
 • metspar (< 85% CaF2)
 • keraamisen laadun fluorisälpä (80 – 96 % CaF2)

Suurin osa (2/3) fluoriitista käytetään teollisuudelle tärkeän vetyfluoridin eli fluorivetyhapon (HF) valmistukseen. Tähän tarkoituksen käytetään korkealaatuisinta acidspar-fluorisälpää.

Vetyfluoridia käytetään kemianteollisuudessa ja se toimii kaikkien fluoripitoisten yhdisteiden, kuten monien tärkeiden lääkeaineiden ja maatalouskemikaalien, pohjana. Arviolta 1/3 maailmalla tuotetusta fluoriitista on metallurgisen laadun metspar-fluorisälpää, jota käytetään pääasiassa sulatteena terästeollisuudessa ja alumiinituotannossa. Ainoastaan pieni osa tuotetusta fluoriitista on keraamisen laadun fluorisälpää, jota käytetään mm. lakkojen ja opaakin lasin valmistelussa. (Lähde: GTK 2014)

Yksi maailman suurimmista tuottajista

Kaikki Etelä-Afrikasta peräisin olevat fluorisälpä tuotetaan Gautengin provinssissa, joka on toinen levottomuuksista kärsivä provinssi. Etelä-Afrikka on yksi maailman suurimmista fluorisälvän touttajista. Vuonna 2020 maa tuotti arviolta 250 kt lähinnä acidsparia. Maa tuotti myös pieniä määriä metspar-laatua, kertoo Roskill artikkelissaan.

Noin kymmenesosa maailman fluorisälpä-varannoista sijaitsee Etelä-Afrikassa. Yhdysvaltojen geologisen tutkimuslaitoksen mukaan Etelä-Afrikan varannot ovat 41 Mt sataprosenttisena CaF2 laskettuna. Hiljattain avatun Nokengin kaivoksen ja muiden käynnissä olevien hankkeiden myötä Etelä-Afrikan merkityksen fluorisälvän maailmanmarkkinoilla odotetaan kasvavan entisestään. Fluorisälpä on tunnistettu kriittiseksi materiaaliksi useillä kriittisten materiaalien listoilla, mukaan lukien EU:n viime vuonna julkistama päivitetty CRM-listaus.

Kuva 1. Fluorisälvän globaali tuotanto ja varannot. (Lähde. USGS 2020)

Fluorisälpä tärkeässä roolissa litiumioniakkujen valmistuksessa

Kuten edellä todettiin, valtaosa fluorisälvästä (2/3) käytetään teollisuudelle tärkeän vetyfluoridin (HF) valmitukseen. Vetyfluoridi eli fluorivety on noussut esille globaalin puolijohdepulan yhteydessä. Kerroimmme kriittisetmateriaalit.fi-sivustolla huhtikuussa 2021 Japanin ja Etelä-Korean kiristyneiden välien heijastumisesta vetyfluoridin toimituksiin ja sitä kautta puolijohteiden muutenkin hankalaan markkinatilanteeseen.

Kesäkuussa 2021 pidetyssä webinaarissa Roskill nosti esille vetyfluoridin eli fluorivetyhapon (HF) keskeisen roolin litiumioniakkujen valmistuksessa.

Toim. huom. Keskellä suomalaista hellekesää ja lomakautta Etelä-Afrikan levottomuudet ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Maa on kuitenkin merkittävässä roolissa maailman raaka-ainemarkkinoilla. Levottomuudet ovat heijastuneet myös maan kullantuotantoon.

 

(Julkaistu 18.7.2021)

 • Lähteet:
 • Fluorspar: Civil unrest in South Africa potentially disrupts world fluorspar supplies. Roskill, 15 July 2021.
 • Fluorspar, graphite: Roskill Webinar shares key analysis on the role of HF in battery manufacture. Roskill 15 June 2021.
 • Uses for hydrofluoric acid (HF) and F-chain chemicals in the battery industry. Roskill webinar 10 June 2021.
 • Fluorspar Data Sheet – Mineral Commodity Summaries 2020. U.S. Geological Survey, Mineral Commodity Summaries, January 2020.
 • Geologian tutkimuskeskus, Tutkimusraportti 213 – Geological Survey of Finland, Report of Investigation 213, 2014 Susanna Kihlman, Laura S. Lauri ja Mari Kivinen.
 • Fluorspar: USA & Japan launch CoRe Partnership. Roskill, 23 April 2021.
 • Fluorspar: Japan indicates shipments of HF etching gas to South Korea will not be blocked. Roskill, 15 July 2019.
 • Piikiekon tarina. Okmetic. https://www.okmetic.com/fi/yritys/piikiekon-tarina
 • Fluorspar Data Sheet – Mineral Commodity Summaries 2020. USGS.

Lisää aiheesta: