Maailmantalouden kasvun hidastuminen, myllerrys osakemarkkinoilla, viive korkojen nostossa ja Yhdysvaltain dollarin heikkous nostavat kullan hinnan korkeimmilleen sitten vuoden 2013, arvioivat asiantuntijat Reutersin kyselyssä.

Asiantuntijat ennustavat kullan keskihinnan nousevaan 1 322 dollariin unssilta tänä vuonna ja 1 350 dollariin unssilta vuonna 2020. Kullan hinta on laskenut viime viikkoina noin 1 280 dollariin unssilta. Taustalla on dollarin kurssin vahvistuminen ja osakekurssien nousu.

Kulta on turvasatama

Analyytikot uskovat kuitenkin, että maailmantalouden kasvun hidastuminen ja osakemarkkinoiden korjausliikkeen kasvava todennäköisyys sekä koronnostojen viivästyminen yhdessä dollarin kurssin todennäköisen heikentymisen kanssa ohjaa sijoittajat takaisin kullan pariin.

Kultaa on pidetty perinteisesti turvasatamana epävarmoina aikoina, koska se yleensä säilyttää arvonsa silloin, kun muiden sijoitusten arvot lähtevät laskuun. Asiantuntijat arvioivat epävarmuuden vahvistavan sekä kullan että hopean kurssia. Myös korkotason nousu on myrkkyä kullan kurssille.

Reutersin kyselyssä 70 valuutta-asiantuntijaa uskoi Yhdysvaltain dollarin kurssin laskevan tulevan vuoden aikana. Huhtikuussa 2019 dollarin kurssi oli korkeimmillaan kahteen vuoteen.

Asiantuntijoiden ennusteen mukaan kullan keskihinta tänä vuonna olisi 4 % korkeampi kuin viime vuonna.

Kun keskuspankit ostavat yhä enemmän kultaa, korot pysyvät alhaalla ja talouden näkymät ovat heikot, nousee kullan hinta lopulta.

Talouskasvun hiipuminen näkyy hopean hinnassa

Hopea keskihinnan asiantuntijat ennustavat nousevan 16,05 dollariin tänä vuonna ja 17 dollariin vuonna 2020.

Hopeaa käytetään teollisissa sovelluksissa, kuten aurinkopaneelit ja elektroniikassa, sekä myös sijoituskohteena ja koruissa. Talouskasvun hiipuminen saattaa laskea hopean kysyntää ja sitä kautta painaa hopean hintaa alas.

 

Lähde: Gold poised for gains as global markets brace for turmoil: Reuters poll. Reuters, 2.5.2019.