Sähköautomarkkinoille ennustetaan kovaa kasvua lähivuosina, mikä johtaa myös käytettyjen ajovoima-akkujen määrän rajuun kasvuun. Kierrätykseen päätyvät akut ovat analyytikon mukaan varsinainen aarre-arkku. Fortum vahvistaa jalansijaa akkukierrätyksessä ostamalla Crisolteqin. 

E-waste World Expossa Frankfurtissa puhuneen Berenberg-pankin analyytikon Asad Faridin ennusteen mukaan seuraavien viiden vuoden aikana tullaan myymään noin 20 miljoonaa sähköautoa. Tämä tarkoittaisi Faridin mukaan 3,5 miljoonaa tonnia sähköautojen akkuja kierrätykseen, kertoo Recycling International artikkelissaan.

Pankin ennusteen mukaan markkinoilla on vuoteen 2022 mennessä lähes 265 000 tonnia akkujätettä. Vuoteen 2028 mennessä määrä voi kasvaa jopa 2,2 miljoonaan tonniin.

Analyytikon mukaan nämä akut ovat varsinainen aarrearkku niiden sisältämien arvokkaiden metallien takia.  Esimerkiksi vuonna 2017 sähkö- ja hybridiautoihin käytettiin metalleja kahden miljardin dollarin arvosta (1,8 miljardia euroa). Seuraavien viiden vuoden aikanan tuo summa tulee kasvamaan 12 miljardiin dollariin (10,7 miljardia euroa).

Tämän päivän ajovoima-akuissa ruostumattoman teräksen osuus on 70 kg painosta, kun taas nikkeliä ja litiumia molempia on noin 55 kg.  Suuri määrä arvokkaita metalleja tullaan käyttämään seuraavan sukupolven sähköautoihin, mikä nostaa raaka-aineiden hintoja.

Kuva 1. Akkumetallien määrät erilaisissa akkutyypeissä. (Lähde: Brendan Jephcott, Jan 2020)

Sähköautomarkkinoiden on arvioitu tarvitsevan 350 000 tonnia ruostumatonta terästä, 285 000 tonnia litiumi, 215 000 tonnia alumiinia, 175 000 tonnia nikkeliä, 110 000 tonnia kuparia sekä noin 30 000 tonnia koboltti, kertoo Recycling International.

Kuva 2. Litiumioniakuissa on paljon arvokkaita metalleja ja muita materiaaleja (lähde: Argonne National Laboratory)

Näiden laskelmien pohjana on Berenberg-pankin arvio, että sähköautojen akut kestävät noin 5 vuotta. Tämä arvio poikkeaa merkittävästi yleisestä näkemyksestä, jonka mukaan akut kestävät noin 15 vuotta. Myös kokemukset Suomen markkinoilla tukevat  arviota, että sähkö- ja hybridiautojen akut ovat hyvin pitkäikäisiä. Edellä kuvattuihin laskelmiin on siis syytä suhtautua varauksella.

Fortum panostaa akkujen kierrätykseen

Fortum kertoi tänään ostaneensa arvokkaiden akkumetallien kierrätykseen erikoistuneen Crisolteqin kaikki osakkeet. Yhtiöt ovat tehneet jo aiemminkin yhteistyötä.

Fortumin mukaan nyt tehty kauppa vahvistaa yhtiön asemaan korkean jalostuspotentiaalin kierrätyksessä Euroopassa. Akkumetallien kierrätys tukee myös Fortumin muuta akkuliiketoimintaa, kertoo yhtiö tiedotteessaan.

Crisolteqin kehittämässä hydrometallurgisessa kierrätysprosessissa koboltti, mangaani ja nikkeli otetaan talteen.

Crisolteqilla on Harjavallassa teollisen mittakaavan hydrometallurginen kierrätyslaitos. Lisäksi yhtiöllä on tuotantolaitos Torniossa sekä tutkimus- ja kehitystoimintaa Raisiossa. Crisolteq työllistää 23 henkilöä ja sen edellisen tilikauden liikevaihto oli 2,1 miljoonaa euroa. Kauppahintaa ei kerrottu.

Lähteet:

  • Recovering vital metals by recycling more car batteries. Recycling International, January 16, 2020.
  • Fortum ostaa arvokkaiden akkumetallien kierrätykseen erikoistuneet Crisolteqin. Fortum, 16.1.2020.
  • Crisolteq and Fortum partner up to tackle EV sustainability issues. Crisolteq, 25.3.2019.

Lisää aiheesta:

  • It’s time to get serious about recycling lithium-ion batteries. Chemical & Engineering News, 14.7.2019.
  • Asian Li-ion battery recyclers dominate global market. Bestmag, 16.7.2019.
  • The unknown success of lithium-ion battery recycling. Recycling International, 15.7.2019.
  • State-of-the-art in reuse and recycling of lithium-ion batteries – A research review. Circular Energy Storage, 2019. Commissioned by The Swedish Energy Agency.
  • Wohin mit den alten Akkus? Handelsblatt, 18.7.2019.
  • R S Bruce ’supercharges’ its battery recycling ambitions. RSBruce Metals and Machinery Ltd, 18.7.2019.

 

Keskustelu litiumioniakkujen kierrätyksestä käy kuumana

 

Nikkelillä vaisut näkymät vuodelle 2020