Sähkö- ja elektroniikkaromu on kasvava ongelma globaalisti. EIT Climate-KIC on julkistanut e-Waste-alueen johtavien toimijoiden kanssa massiivisen avoimen verkkokurssin, MOOC:n, jonka aiheena SER-kierrätyksen kehittäminen. Taustalta löytyvät mm. YK, BRS, ITU ja WHO.
Arvioiden mukaan vuoteen 2050 mennessä maailmassa syntyyn vuosittain noin 120 miljoonaa tonnia sähkö- ja elektroniikkaromua. Määrä ylittää hurjasti nykyisin käytössä olevan kapasiteetin SER:n vastuulliseen ja ympäristön kannalta kestävään käsittelyyn.
EIT Climate-KIC on EIT:n (European Institute of Innovation and Technology) tukema osaamis- ja innovaatiokeskittymä (Knowledge and Innovation Community), joka pyrkii vauhdittamaan siirtymistä hiilivapaaseen talouteen.
Verkkokurssin toteuttamisessa taustavoimina ovat olleet maailman e-Waste-ongelman kannalta tärkeät organisaatiot, kuten YK, BRS (Basel, Rotterdam and Stockholm Conventions), EIT RawMaterials, ITU, KU Leuven ja World Resources Forum. Myös WHO on tukenut hanketta.
Kuva 1. The E-Waste Challenge MOOC -verkkokurssi löytyy täältä.
Kuva 2. Verkkokurssi rakentuu viidestä modulista.(Lähde: EIT Climate-KIC)
Kuva 3. SER-verkkokoulutuksen oppimispolku. (Lähde: EIT Climate-KIC)
Kuva 4. Sähkö- ja elektroniikkaromu sisältää paljon arvokkaita materiaaleja, jotka pitää saada takaisin kiertoon. (Lähde: EIT Climate-KIC)
Lisää aiheesta:
Saksan vihreä puolue ehdottaa uusille elektroniikkalaitteille 25 euron panttimaksua