Sähkö- ja elektroniikkaromu on kasvava ongelma globaalisti. EIT Climate-KIC on julkistanut e-Waste-alueen johtavien toimijoiden kanssa massiivisen avoimen verkkokurssin, MOOC:n, jonka aiheena SER-kierrätyksen kehittäminen. Taustalta löytyvät mm. YK, BRS, ITU ja WHO.

Arvioiden mukaan vuoteen 2050 mennessä maailmassa syntyyn vuosittain noin 120 miljoonaa tonnia sähkö- ja elektroniikkaromua. Määrä ylittää hurjasti nykyisin käytössä olevan kapasiteetin SER:n vastuulliseen ja ympäristön kannalta kestävään käsittelyyn.

EIT Climate-KIC on EIT:n (European Institute of Innovation and Technology) tukema osaamis- ja innovaatiokeskittymä (Knowledge and Innovation Community), joka pyrkii vauhdittamaan siirtymistä hiilivapaaseen talouteen.

Verkkokurssin toteuttamisessa taustavoimina ovat olleet maailman e-Waste-ongelman kannalta tärkeät organisaatiot, kuten YK, BRS (Basel, Rotterdam and Stockholm Conventions), EIT RawMaterials, ITU, KU Leuven ja World Resources Forum. Myös WHO on tukenut hanketta.

Kuva 1. The E-Waste Challenge MOOC -verkkokurssi löytyy täältä

 

Kuva 2. Verkkokurssi rakentuu viidestä modulista.(Lähde: EIT Climate-KIC)

 

Kuva 3. SER-verkkokoulutuksen oppimispolku. (Lähde: EIT Climate-KIC)

 

Kuva 4. Sähkö- ja elektroniikkaromu sisältää paljon arvokkaita materiaaleja, jotka pitää saada takaisin kiertoon.  (Lähde: EIT Climate-KIC)

Lisää aiheesta:

Elektroniikkaromuhamsterit

Vihreän energian synkkä puoli: Tuulivoimaloiden valtavista lavoista kirjaimellisesti jättimäinen jäteongelma

Saksan vihreä puolue ehdottaa uusille elektroniikkalaitteille 25 euron panttimaksua

ABB ja Stena Recycling pistävät yhdessä Ruotsin teollisuuden vanhat sähkömoottorit vaihtoon ja materiaalit kiertoon 

Kiinassa ei kierrätyksellä leikitä