Sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) laiton maastavienti tuntuu olevan Yhdysvalloissa ikuinen ongelma. Teknologiajätti Delliä syytetään jälleen siitä, että yhtiö on sallinut kierrätykseen päätyneiden, elinkaarensa lopussa olevien tuotteidensa laittoman maastaviennin Yhdysvalloista muihin maihin, uutisoi Recycling International artikkelissaan. Dell syyttää tapahtuneesta ”inhimillistä virhettä”.

Syytteen Delliä kohtaan on esittänyt Basel Action Network (BAN), joka nostaa esiin epäkohtia ja rikkomuksia elektroniikkajätteen käsittelyssä globaalisti. BAN seuraa usein sähkö- ja elektroniikkaromun liikkeitä kierrätykseen tulleisiin laitteisiin sijoitettujen GPS-jäljittimien avulla.

Dellin piti näyttää mallia koko ICT-alalle

Vuonna 2004 Dell perusti erityisen elektroniikkajätteen keräys- ja kierrätysohjelman ”Dell Reconnectin” yhdessä voittoa tuottamattoman Goodwill Industries-organisaation kanssa. Yhtiön mukaan ohjelma näyttää toimialalle mallia, miten kulutuselektroniikan kierrätys hoidetaan veloituksetta ja mukavasti ympäriö maailmaa, muistuttaa Recycling International artikkelissaan.

Kuva 1. Syksyllä 2015 Dell esitteli Goodwill-yhteistyötään SER-kierrätyskonferenssissa Singaporessa.

 

Sen jälkeen kun BAN oli osoittanut vuosina 2016 ja 2017, että Dellin elinkaarensa lopussa olevia tuotteita vietiin maasta laittomasti, Dell suostui tukemaan BAN:n jäljityskampanjoita.

 

Kuva 2. Basel Action Networkin vetäjä Jim Puckett on piikki ICT-laitevalmistajien lihassa pitäessään elektroniikan laitonta maastavientiä vuodesta toiseen esillä.

Dellin tavaraa löytyi Guatemalasta

Tuoreessa raportissa BAN kertoo, että neljä sen seuraamasta kuudesta kierrätykseen päätyneestä LCD-näytöstä, joihin oli asennettu GPS-jäljitin, päätyivät hiljattain Guatemalaan sen jälkeen, kun ne oli viety Dellin ja Goodwillin keräykseen.

Baselin sopimuksen mukaan SER:n kaltaisen vaarallisen jätteen vienti Yhdysvalloista Guatemalan kaltaiseen toiseen maahan on laitonta.

BAN:n vetäjä Jim Puckett ei anna Recycling International –lehden haastattelussa kovin hyvää arvosanaa Dellille ja Goodwille niiden kyvystä valvoa omien toimintaohjeidensa ja kansainvälisten lakien noudattamista.

Yhtiöt voivat antaa näyttäviä lausuntoja, joissa vakuuttavat hoitavansa vastuunsa, mutta vasta käytäntö kertoo, missä oikeasti mennään, muistuttaa Puckett. Hänen mukaansa Dellin nyt paljastuneet laiminlyönnit, yhdessä kahden aiemman vastaavan tapauksen, ovat suuri pettymys ja yhtiön pitäisi ryhtyä räväköihin toimenpiteisiin.

Inhimillinen erehdys

Tietokonevalmistaja Dellin mukaan BAN:n raportoima tilanne johtuu Goodwillin keräyspisteessä tapahtuneesta inhimillisestä virheestä. Yhtiön mukaan kuusi GPS-jäljittimellä varustettu LCD-näyttöä oli lajiteltu väärin ja ne päätyivät toiselle yhteistyötyökumppanille. Laitteet eivät siis koskaan päätyneet Dell Reconnect –ohjelmaan.

Dellin mukaan sen kumppani Goodwill on luvannut välittömästi ryhtyä toimenpiteisiin, että vastaavia virheitä ei jatkossa pääse syntymään.

Vain viidennes SER:stä käsitellään virallisissa kanavissa

Asiantuntija-arvioiden mukaan vuonna 2016 maailmassa syntyi 44,7 miljoonaa tonnia sähkö- ja eletroniikkaromua. Arvio vaihtelee eri lähteissä 30 – 50 miljoonan tonnin välillä, koska tarkkoja tilastoja ei ole käytettävissä. Tästä määrästä vain noin viidennes päättyy asianmukaiseen ja viralliseen kierrätykseen. Lopusta SER-määrästä ei ole minkäänlaista virallista tietoa.

 

Kuva 3. Teknologiteollisuus ry käynnisti jo vuonna 2015 hankkeen, jonka tavoitteena oli kehittää Suomeen uuden sukupolven ratkaisu SER-ongelmaan. (kuva: Teknologiateollisuus ry, 2015)

 

Toim. huom. Itsekin olen päässyt pari kertaa kuuntelemaan Basel Action Networkin (BAN) vetäjän Jim Puckettin esityksiä kansainvälisissä kierrätyskonferensseissa. Herra Puckett on SER:n ja laittomien jätteensiirtojen Hannu Karpo, joka esittää tarkat analyysit ja todisteet sähkö- ja elektroniikan päätymisestä erityisesti Yhdysvalloista kehitysmaihin, joissa alkeellisissa oloissa elektroniikkaromusta irrotetaan arvokkaat materiaalit aiheuttaen samalla pahoja ympäristövahinkoja ja paikallisten ihmisten terveyttä pilaten. Surullisinta tässä koko tilanteessa on se, että asiasta on puhuttu jo vuosikymmeniä, mutta kovin hitaasti länsimaat ovat saaneet sotkujansa korjattua. Myös EU:ssa on ongelmia (elektroniikka)jätteen laittoman maastaviennin kanssa. Komission varapääjohtaja Sefcovic mainitsi erikseen globaalin “eWaste-ongelman” European Raw Materials Alliancen (ERMA) julkistuksen yhteydessä syyskuun lopussa. Toivotaan, että yritysten herääminen kestävän kehitykseen ja kiertotalouteen tuo vihdoin parannusta tilanteeseen. Kriittisten materiaalien näkökulmasta on sulaa hulluutta päästää arvokkaita materiaaleja sisältävää sähkö- ja elektroniikkaromua lähtemään maasta.

 

(Julkaistu 12.10.2020)

Lähteet:

  • Illegal exports of e-scrap continue to dog Dell. Recycling International, 8 Oct 2020. https://recyclinginternational.com/e-scrap/illegal-exports-of-e-scrap-continue-to-dog-dell/31678/

 

 

Elektroniikkaromun kierrätyksellä vauhtia ilmastotalkoisiin