Autojätti Daimler on vahvistanut suunnitelmansa rakentaa akkukierrätyslaitos Saksan Kuppenheimiin, kertoo Electrive.com. Saksalaisyhtiö haluaa kasvattaa osaamistaan sähköautojen akkujen kierrätyksessä ollakseen valmiina, kun suuremmat kierrätysvolyymit alkavat yhtiön arvion mukaan 2030-luvulla.

Daimlerin laitoksesta on liikkunut huhuja jo aiemminkin, mutta autonvalmistaja ei ole aiemmin kommentoinut millään tavalla, minne päin uusi laitos olisi tulossa.

Yhtiön mukaan Kuppenheimin laitoksen toiminnan pitäisi käynnistyä vuonna 2023. Aikataulu riippuu Daimlerin mukaan siitä, miten ”lupaavissa neuvotteluissa viranomaisten kanssa” onnistutaan, kertoo Electrive.com artikkelissaan.

Kuppenheim sijaitsee Baden-Württenbergin osavaltion länsireunalla, lähellä Ranskan rajaa ja Daimlerin pääkonttoria Stuttgartissa.

Daimler haluaa oppia akkujen kierrätystä

Kuppenheimin hankkeen myötä Daimler haluaa valmistautua ajovoima-akkujen kasvaviin kierrätysmääriin tulevina vuosina. Yhtiön arvion mukaan sähköautojen akkujen suuremmat kierrätysvolyymit tulevat 2030-luvulla, jolloin vuodesta 2020 alkaen nopeasti yleistyneiden sähkö- ja hybridiautojen akut alkavat olla kypsiä kierrätykseen.

Daimler on kertonut myös, että yhtiö haluaa selvittää akkujen uudenkäyttöä ennen kuin ne ohjataan kierrätykseen. Sähköautojen ajovoima-akut ovat osoittautuneet käyttökelpoisiksi akkuvarastoissa senkin jälkeen, kun niitä ei voi enää käyttää sähköautoissa.

Daimler ei ole vielä kertonut, minkä kokoista laitosta se suunnittelee Kuppenheimiin, kertoo Electrive.com. Erään saksalaislehden mukaan Daimler on arvioinut kierrätyslaitoksen työllistävän pilottivaiheessa 50 ihmistä ja varsinaisen tuotannon käynnistyttyä 150 ihmistä.

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoja: jarkko.vesa(at)notinnovatedhere.fi

(Julkaistu 22.11.2021)

Lähteet:

  • Daimler battery recycling plant to be in Kuppenheim. Electrive.com, 20 Nov 2021.

Lisää aiheesta:

Fortum, Northvolt/Revolt, Batteriretur/Hydrovolt & Stena: Kovat panostukset sähköautojen akkujen kierrätykseen Pohjoismaissa

 

Kova kilpailija Fortumille – Northvolt rakentaa suuren akkukierrätyslaitoksen Ruotsiin

 

Nyt ei napeilla pelata: amerikkalainen litiumakkujen kierrätystä kehittävä startup sai 700 miljoonan dollarin pääomasijoituksen

 

Kokoaan merkittävämpi investointi