Kiina valmistelee uutta kansallista ohjelmaa nimeltään China Standards 2035. Ohjelman kautta Kiina pyrkii vaikuttamaan siihen, miten seuraavan sukupolven teknologiat telekommunikaatiosta tekoälyyn toimivat. Kiinalaisia standardeja ei ole suunnattu vain Kiinan kotimarkkinoille, vaan niitä tarjotaan mm. kehittyville maille. Kiina kasvattaa myös määrätietoisesti läsnäoloaan ja aktiivisuuttaan kansainvälisissä standardisointijärjestöissä.  Maa on aktiivinen myös kriittisten materiaalien tuotantoon liittyvien standardien kehittämisessä.

Kiinasta on tullut johtava standardien kirjoittaja useille uusille teknologioille ja erityisesti 5G-verkoille. Taustalla on Financial Timesin mukaan työnimellä ”China Standards 2035” kulkeva ohjelma, joka täydentää ”Made in China 2025” –ohjelmaa, joka tähtää Kiinan teollisuuden modernisointiin.

Kiina dominoi ITU:ssa

Vuonna 2019 Kiina lähetti 830 langattomiin teknologioihin liittyvää teknistä dokumenttia kansainvälisen telealan järjestön ITU:n spesifikaatioihin. Tämä on enemmän kuin Etelä-Korea, USA ja Japani yhteensä. Kiina on myös ITU:n viidenneksi suurin rahoittaja, muistuttaa Financial Times artikkelissaan. ITU:n pääsihteeri on kiinalainen Zhao Houlin.

Kiina vaikuttaa isosti ISO:ssa

Telekommunikaation ohella Kiina häärii isosti myös muilla alueilla. Kansainvälisen standardisointijärjestön ISO:n 65 uuden teknisen komitean perustamiseen tähtäävästä ehdotuksesta vuoden 2014 jälkeen Kiinan aloitteita oli 16, listaa Financial Times.

Kiina on vallannut myös standardisointijärjestö IEC:n johtopaikan, kun Shu Yinbiaosta tuli pääjohtaja tammikuussa 2020.

Ohjelma julkaistaan tänä vuonna

China Standards 2035 –ohjelma julkaistaan CNBC:n tietojen mukaan tänä vuonna. Taustalla on kahden vuoden valmistelutyö.  Siinä missä Made in China 2025 –ohjelma keskittyy lähinnä teolliseen tuotantoon, pyrkii China Standards 2035 –ohjelma vaikuttamaan laajemmin seuraavan vuosikymmenen tärkeimpien teknologioiden kehitykseen.

Maaliskuussa 2020 Kiina julkaisi raportin nimeltään ”The Main Points of National Standardization Work in 2020”.  Asiantuntijoiden mukaan dokumentti antaa osviittaa siitä, mitä China Standards 2035 voisi pitää sisällään.

Osa suunnitelmassa mainituista standardeista pyrkii parantamaan Kiinan sisäisiä standardeja eri alueilla, maanviljelystä teolliseen tuotantoon.

Dokumentissa korostetaan myös, että Kiinan pitää osallistua kansainvälisten standardien laatimiseen, ja että Kiinan pitäisi tehdä enemmän standardisointialoitteita, kertoo CNBC artikkelissaan.

CNBC:n haastatteleman asiantuntijan mukaan kehittyvät maat, kuten Vietnam ja Indonesia, ottavat todennäköisesti mieluummin käyttöön kiinalaiset standardit kuin niiden länsimaiset vastineet.

Mitä tekee Yhdysvallat?

Kiina pyrkimys omien standardien levittämiseen on CNBC:n artikkelin mukaan herättänyt myös Yhdysvallat.

Huhtikuussa Washingtonissa piti järjestää kuulemistilaisuus otsikolla ”A ´China Model?´ Beijing’s Promotion of Alternative Global Norms and Standards”, mutta tilaisuus jouduttiin siirtämään koronan takia.

Mitään yhteistä aloitetta ei amerikkalaisilla CNBC:n artikkelin mukaan ole. Presidentti Trump jopa esitti keväällä Yhdysvaltojen kansallisen standardisointijärjestön NIST:n rahoituksen leikkaamista.

Toim.huom. Kiina aktiivisuus tekoälyn standardisoinnissa oli helppo huomata, kun olin aikanaan Suomen delegaation vetäjänä ISO:n ensimmäisessä tekoälyn standardisointikokouksessa Pekingissä keväällä 2018. Kiinalla riitti asiantuntijoita lukemattomiin työryhmiin ja maa myös mielellään tarjosi puheenjohtajia ja sihteereitä työryhmiä ja komiteoita vetämään. Kiinan aktiivisuus näkyy myös kriittisten materiaalien standardisoinnissa: keväällä 2020 keskustelua herätti mm. Kiinan aloite uudesta teknisestä komiteasta, joka keskittyy litiumin valmistusprosessin standardisointiin. Uuden teknisen komitean perustaminen hyväksyttiin ISO:ssa ja puheenjohtajaksi valittiin kiinalainen.

(Julkaistu 22.9.2020)

Lähteet:

  • China leads the way on global standards for 5G and beyond. Financial Times, 5 August 2020.
  • Power is ’up for grabs’: Behind China’s plan to shape the future of next generation tech. CNBC, 26 Apr 2020.

Lisää aiheesta:

 

Kiina haluaa valmistaa itse puolijohteet autoteollisuutensa tarpeisiin ja vähentää riippuvuutta lännestä