Chile suunnittelee kansallisen litiumyhtiön perustamista. Yhtiö hallinnoisi maailman suurimpia litiumvarantoja. Keskeisessä roolissa valmistelussa on kuparijätti Codelco, uutisoi Reuters.
Chilen presidentti Gabriel Boric kohahdutti litiumin ystäviä kertomalla 20. huhtikuuta 2023 aikovansa yksityistää maan litiumin tuotannon vauhdittaakseen talouskasvua ja suojellakseen ympäristöä.
Tällainen temppu maassa, jolla on maailman suurimmat litiumin varannot, siirtäisi maan massiivisen litiumtuotannon ajan mittaan SQM:n ja Albemarlen kaltaisten teollisuusjättien valtion omistamalle yhtiölle, kirjoittaa Reuters artikkelissaan.
Jälleen uusi haaste akkumineraalien saatavuudelle
Reutersin mukaan tällainen operaatio tarkoittaisi taas yhtä uutta haastetta pyrkimyksille varmistaa akkumineraalien saatavuus, kun yhä uudet maat haluavat suojella luonnonvarojaan Meksiko kansallisti litiumesiintymänsä viime vuonna ja Indonesia kielsi nikkelimalmin viennin vuonna 2020.
Tulevaisuudessa litiumsopimuksia tehtäisiin vain yritysten ja valtion omistaman yhtiön kesken. Chilen valtion suunnitelmissa ei ole mitätöidä nykyisiä sopimuksia, vaan valtio toivoo, että yhtiöt olisivat avoimia valtion osallistumiselle ennen kuin lisenssit päättyvät. SQM:n lisenssi päättyy vuonna 2030 ja Albemarlen vuonna 2043, kertoo Reuters.
SQM ja Albemarle toimittavat litiumia Teslalle, LG Energy Solutionille sekä muille akku- ja sähköautovalmistajille.

Yhtiöt varovaisia kommenteissaan
Albemarle totesi tiedotteessaan, että Chilen ilmoituksella ei ole mitään merkittäviä vaikutuksia yhtiön liiketoimintaan. Yhtiö aikoo jatkaa keskusteluja uusista investoinneista ja uuden teknologian hyödyntämisestä Chilessä.
SQM ei halunnut kommentoida uutista Reutersille. Etelä-korealainen akkuvalmistaja SK On, jolla on pitkäaikainen toimitussopimus SQM:n kanssa, kertoo seuraavansa tilannetta ja palaavansa asiaan.
Ei vaikutuksia litiumin hintoihin
Reutersin mukaan uutinen ei näkynyt litiumin markkinahinnoissa, jotka ovat syöksyneet alas 70 prosenttia viime marraskuun huipputasosta. Taustalla vaikuttaa sähköautojen heikompi kysyntä Kiinassa, jolla on maailman suurimmat automarkkinat.
Reutersin haastatteleman analyytikko ennakoi, että sopimusneuvotteluista tulee haastavampia, kun litiumsopimuksia seuraavan kerran Chilessä uusitaan.
Samsung Securities –yhtiön analyytikko ennustaa, että Chilen uutinen ohjaa tulevia litiuminvestointeja muihin maihin, kuten Australiaan.
Australialaispankin analyytikko korostaa, että sääntelyn ennakoitavuus on erittäin tärkeää jokaiselle kaivoshankkeelle. Kaivosinvestoinnit suuntautuvat alueille, joissa hallinto suhtautuu myönteisesti kaivostoimintaan – siksi Australia on vahvoilla.
Valtionyhtiö Codelcolla erityisrooli
Presidentti Boricin mukaan Chilen valtion omistamalla Codelcolla, maailman suurimmalla kuparin tuottajalla, on tehtävänä löytää reitti valtio-omisteisen litiumyhtiön perustamiseen. Presidentti aikoo hakea kongressin hyväksynnän aloitteelleen vuoden jälkimmäisellä puoliskolla, kertoo Reuters.
Chilen kongressi on ollut tarkkana Boricin useiden kunnianhimoisten aloitteiden kanssa. Kongressi hyllytti presidentin ehdottaman verouudistuksen maaliskuun 2023 alussa.
Reutersin mukaan Codelco ja valtion kaivosyhtiö Enami saavat malminetsintä- ja kaivoslupia alueille, joilla toimii tällä hetkellä yksityisiä yrityksiä, kunnes kansallinen litiumyhtiö on perustettu.
“Today we present a national lithium strategy that’s technically solid and ambitious”, sanoo presidentti Boric Reutersin artikkelissa.
***
Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi
(Julkaistu 25.4.2023)
Lähteet:
- Chile plans to nationalize its vast lithium industry. Reuters, 21 April 2023.
- Factbox: Chile lithium move fast in global resource nationalism trend. Reuters, 21 April 2023.
**
akku akkumateriaalit akkumetallit akkumineraalit Apple autoteollisuus chile CRMA CRM Act EU EU:n raaka-ainealoite Euroopan unioni European Battery Alliance geopolitiikka harvinaiset maametallit huoltovarmuus Inflation Reduction Act Intel investoinnit IRA Iso-Britannia Japani kaivosteollisuus kestomagneetit kierrätys Kiina Koboltti kriittiset materiaalit kriittiset mineraalit kriittiset raaka-aineet kupari litium Minerals Security Partnership MSP Nikkeli puolijohteet Rare Earths REE SQM sääntely Taiwan USA vihreä siirtymä Volkswagen Yhdysvallat
**
Lisää aiheesta:
About the author