Kiinalainen akkuvalmistaja CATL on vahvistanut toimittavansa litium-rautafosfaatti (LFP) – sekä nikkeli-koboltti-mangaani (NCM) –akkuja korealaiselle autojätille Hyundai Motor Groupille. Korealaisyhtiö pyrkii vahvistamaan asemiaan globaaleilla sähköautomarkkinoilla, kertoo The Korea Times artikkelissaan.

CATL toimittaa Hyundaille sekä LFP- ja että NCM-akkuja, joissa molemmissa yhtiöllä on oman arvionsa mukaan teknologisia vahvuuksia sekä pitkä kokemus akkujen kehittämisestä ja hyödyntämisestä, on CATL:n nimettömänä pysyvä edustaja kertonut The Korea Timesille. Toimitettavat akkutyypit määräytyvät loppupeleissä asiakas- ja markkinatarpeiden mukaan.

Kuva 1. Benchmark arvioi, että NCM-akkukemia tulee hallitsemaan tällä vuosikymmenellä, vaikka LFP:n asema vahvistuukin. (Lähde: Benchmark Week 2021)

 

Kuva 2. Keskeisiä LFP-akkujen ja -katodimateriaalien valmistajia Kiinassa. (Kuva: Roskill, 2021)

Akkuja Hyundain E-GMP-alustalle

Vaikka yhtiöt eivät ole avanneet tarkemmin yhteistyönsä yksityiskohtia, The Korea Times uskoo yhteistyön liittyvän Hyundain E-GMP-alustaan.

Hyundai julkaisi vuosi sitten uuden, pelkästään täyssähköautoille suunnitellun alustarakenteensa, joka kantaa nimeä E-GMP (Electric Global Modular Platform). E-GMP-alustaan perustuvat täyssähköautot voivat tarjota yli 500 kilometrin toimintamatkan yhdellä latauksella (WLTP-mittaustavan mukaan). Latauksen 80 prosenttiin luvataan onnistuvan jopa vain 18 minuutissa pikalatauksella. Uudelle sähköautoalustalle rakennettava korkean suorituskyvyn auto kiihtyy nollasta sataan kilometriin tunnissa peräti alle 3,5 sekunnissa ja sen huippunopeus on 260 km/h.

Vuoteen 2025 mennessä Hyundai-konsernissa esitellään vähintään 23 sähkömallia, joista ainakin 11 suunnitellaan perustuvan uudelle E-GMP-perusrakenteelle. Ensimmäisenä E-GMP-alustalle rakennetaan täysin uusi IONIQ 5. Tämä Hyundai-konsernin uuden automerkin ensimmäinen malli lanseerataan keväällä 2021. Vuoteen 2024 mennessä IONIQ 5 saa seuraa myös täysin uusista sähköautomalleista IONIQ 6:sta ja IONIQ 7:stä. Vuoteen 2025 mennessä Hyundai aikoo myydä maailmanlaajuisesti yli miljoona sähköautoa, kertoo yhtiö tiedotteessaan. Vuoteen 2040 mennessä Hyundai tavoittelee 8 – 10 prosentin osuutta sähköautojen markkinoista.

 

Kuva 3. Hyundai julkisti E-GMP-alustan täyssähköautoille vuoden 2020 lopulla. (Kuva: Hyundai 2020)

Hyundai varovainen kommenteissaan

Hyundaille vaihtoehtoisten akkutoimittajien lisääminen toimitusketjuun on linjassa yhtiön tavoitteena kanssa nousta sähköautovalmistajien ykkösluokkaan. Akkujen kustannustehokas hankinta on tärkeää, koska akkujärjestelmä on sähköauton kallein komponentti.

Hyundain edustaja ei halunnut vahvistaa The Korea Timesille, mitä CATL:n akkuja yhtiö aikoo käyttää tulevissa sähköautoissaan.

”Emme ole koskaan kertoneet käyttävämme minkään tietyn tuottajan akkuja sähköautoissamme, paitsi takaisinkutsujen yhteydessä. Sen voimme kertoa, että käytämme eri akkuvalmistajien tuotteita”, kommentoi autovalmistajan edustaja korealaislehdelle.

”Meille tulee akkuja useilta eri valmistajilta. Valmistamme erilaisia sähköautoja ja käytämme niissä erilaisia akkutyyppejä.”

Kysymykseen CATL:n valmistamien edullisten ja turvallisten LFP-akkujen käyttämisestä Hyundain edustaja totesi The Korean Timesille ympäri pyöreästi, että heiltä on tulossa paljon erilaisia sähköautoja, joissa on erilaisia akkuja.

Kiina-Korea-akkumaaottelu käynnissä

CATL on maailman suurin sähköautojen akkujen valmistaja, joka käy kovaa taistelua korealaisten akkuvalmistajien, kuten LG Energy Solutions, Samsung SDI ja SK On, kanssa.

Vaikka CATL:n johtava markkina-asema perustuu lähinnä yhtiön vahvaan, yli 50 prosentin markkinaosuuteen kotimarkkinoillaan Kiinassa, on yhtiöllä 31,2 prosentin markkinaosuus sähköautojen ajovoima-akkujen globaaleista markkinoista tammi-syyskuussa 2021, kertoo markkinatutkimuslaitos SNE Researchin tilastot. Korealaiset akkuvalmistajat LG (23,8 %), SK (5,4 %) ja Samsung (4,6%) tulevat selvästi perässä, listaa The Korea Times artikkelissaan.

CATL on kertonut panostavansa Etelä-Korean markkinoilla henkilöautojen lisäksi myös muihin segmentteihin, kuten hyötyajoneuvot ja energiavarastot.

Suomessa CATL omistaa reilut 23 prosenttia Valmet Automotivesta.

Kuva 4. Syyskuussa 2021 toimitettiin 31,7 GWh akkukapasiteettia sähkö- ja hybridiautoihin. CATL on suurin akkuvalmistaja. (Lähde: Adamas Intelligence, Nov 2021)

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoja: jarkko.vesa(at)notinnovatedhere.fi

(Julkaistu 8.12.2021)

Lähteet:

  • CATL confirms plans to supply LFP batteries to Hyundai. The Korea Times, 7 Dec 2021.
  • A Record 31.7 GWh Deployed Onto Roads Globally in September 2021. Adamas Intelligence, 10 Nov 2021.
  • Nopeaa latausta, lisää tehoa ja toimintamatkaa: Hyundai esitteli uuden E-GMP-täyssähköautoalustan. Hyundai.fi 2.12.2020.
  • LG Energy developing its own LFP battery tech. The Elec, 2 September 2021. 1
  • Cobalt, nickel price: Rapid LFP uptake dents EV bull case.  Mining.com, 28 May 2021.
  • EV Battery Capacity and Battery Metals TrackerAdamas Intellingence.
  • Lithium-ion batteries: LFP cathode materials market share forecast to increase in 2021. Roskill, 21 Jan 2021.
  • China’s CATL is developing new EV battery with no nickel, cobalt, exec says. Reuters, 15 Aug 2020.
  • Valmet Automotive ja CATL strategiseen kumppanuuteen – CATL VA:n osaomistajaksi. Valmet Automotive 30.1.2017.

 

Lisää aiheesta:

LFP 2.0: Koboltti- ja nikkelivapaan litiumrautafosfaattiakun vahva meno jatkuu

 

Koboltti- ja nikkelivapaa LFP-akku porskuttaa vahvasti

 

Litiumioniakku ilman kobolttia ja nikkeliä