Suomen akkuklusteri kasvaa ja kehittyy. Uusin tulokas perheeseen on brittiläinen Johnson Matthey, joka on allekirjoittanut Vaasan kaupungin kanssa aiesopimuksen akkumateriaalitehtaan rakentamisesta Vaasaan. Tehtaan on tarkoitus olla toiminnassa vuonna 2024.

Johnson Matthey on aloittanut alkuvaiheen suunnittelun tehtaan rakentamiseksi Vaasaan, kertoo Vaasan kaupunki tiedotteessaan. Yhtiö on tehnyt kaupungin kanssa aiesopimuksen, joka viimeistellään vuoden 2021 loppuun mennessä. Varaus koskee Vaasassa sijaitsevaa noin 50 hehtaarin tonttia. Tuotannon on tarkoitus käynnistyä vuonna 2024.

 

Kuva 1. Havainnekuvaa Vaasaan suunnitellusta akkumateriaalitehtaasta. (Kuva. Johnson Matthey)

 

Strateginen kumppanuus Suomen Malmijalostuksen kanssa

Suomen Malmijalostus kertoo tiedotteessaan suunnittelevansa investointeja akkumateriaalien tuotannossa tarvittavien osaprosessien kehittämiseen. Työ linkittyy Johnson Mattheyn katodimateriaalitehdasta koskevaan investointiin, joka on suunnitteilla Vaasaan.

Tavoitteena on kehittää ja ottaa käyttöön uudenlaisia ratkaisuja natriumsulfaattipitoisten vesien käsittelyyn tehdasmittakaavassa.

Johnson Mattheyn toinen katodimateriaalitehdas

Vaasan suunniteltu tehdas on brittiläiselle pörssiyhtiö Johnson Mattheylle toinen akkumateriaalitehdas Eurooppaan.

Yhtiön tiedotteessa korostuu vastuullisuus: tehdas pyörii uusiutuvalla energialla, raaka-aineet (nikkeli, koboltti ja litium) hankitaan vastuullisesti ja lisäksi prosessivesien käsittelyyn panostetaan.

Strategian yhteistyön puitteissa Suomen Malmijalostus investoi integroidun raaka-ainetuotannon ja prosessivesien käsittelyratkaisuun Johnsson Mattheyn tuotantolaitoksella.

Tehdas tuottaa eLNO® -katodimateriaalia ja sen nimelliskapasiteetti on 30ktonnia.

Kokonaisratkaisuun sisältyy myös nikkelin ja koboltin hankkiminen Nornickeliltä sekä SQM:n toimittama litiumhydroksidi, kertoo JM tiedotteessaan.

 

Toim.huom. Hienoa nähdä, että Vaasan kaupungin pitkäjänteinen työ akkuteollisuuden houkuttelemiseksi kaupunkiin tuottaa vihdoin hedelmää. Itsekin muutama vuosi sitten pari viikkoa Kiinassa kaupunginjohtaja Tomas Häyryn delegaatiossa mukana olleena tiedän, miten paljon työtä tällaiset investointineuvottelut vaativat. Vaasan kaupunki on myös investoinut määrätietoisesti akkuteollisuuden tarvitsemaan infraan, jotta kaikki olisi valmiina uudelle tulokkaalle. Kuten jo viime viikolla todettiin, on Suomen Malmijalostuksen vauhti Suomen akkuklusterin rakentamisessa hengästyttävä. Myös TEM on tehnyt paljon työtä akkualan investointien houkuttelemiseksi, joten onnittelut myös ministeriölle hienosta työvoitosta. Joku voi tietysti haikailla edelleen sen akkukennotehtaan perään, mutta nyt kun maailmalla on jo yli 200 akkukennotehdashanketta tulilla, niin akkumateriaaleille tulee olemaan kova kysyntä.  Suomen asema Euroopan akkumineraalien ja -materiaalien Shangri-La’na vain vahvistuu tämänkin uutisen myötä.

(Julkaistu 19.4.2021)

Lähteet:

 

Lisää aiheesta: